Meseszerű festményekkel varázsolja el a gyerekeket: Mezei-Shergill Boglárka a GYES-en jött rá, mi inspirálja

Borítókép: Meseszerű festményekkel varázsolja el a gyerekeket: Mezei-Shergill Boglárka a GYES-en jött rá, mi inspirálja Forrás: Kotsmár Zoltán
Korunk egyik legmeghatározóbb női kihívása, hogy képesek legyünk megtalálni az egyensúlyt az anyaság és a karrier, az önmegvalósítás útvesztőiben. Mezei-Shergill Boglárkának ez igazán kreatív módon sikerült. Naszvadi Judith interjúja.

– Gyermekszobák falát dekorálod és illusztrációkat is készítesz. Miért éppen ezt a területet választottad?

– Kisfiam születése előtt természetesen én is, mint a legtöbb anyuka, próbáltam a gyermekszoba falát dekorálni. Nagyon nehéz volt olyan faliképet találni, ami megfelelt az elképzelésemnek, ezért úgy döntöttem, megfestem inkább én. Imádtam ezzel foglalkozni. Mikor befejeztem, arra gondoltam, hogy én ezt szeretném minden nap végezni. Aztán telt-múlt az idő, belefeledkeztem az anyaság mindennapi örömeibe és hirtelen azon kaptam magam, hogy lejárt a GYES-em és vissza kellett volna mennem dolgozni. Férjemmel azonban mind a ketten biztosak voltunk abban, hogy nem szeretnénk kisfiunkat bölcsibe küldeni, ezért megteszünk mindent annak érdekében, hogy otthon tudjak maradni.

– És így alkottad meg a saját világodat?

– Ehhez kellett az is, hogy a meseolvasások közepette azt tapasztaltam, hogy alig akadt olyan könyv a kezembe, ami kézzel lett volna illusztrálva. Ez eléggé zavart. Egy este aztán azt mondtam a férjemnek, hogy én szeretnék gyermekkönyvet illusztrálni. Innen indult az egész, szerettem volna egy szép, kézzel illusztrált mesekönyvet készíteni a kisfiamnak. A férjem ebben a legnagyobb támogatóm volt. Egyébként tervező grafikus végzettségem van.

– Virágok, gombák, állatok, manószerű, bájos gyermekek, ez mind-mind a Te világod! Miből merítesz ihletet?

– A legtöbb ihlet a kisfiamtól jön. Ő lát például minden gomba alatt figurákat, gombasapinak hívja őket. De nagyon sok ihlet jön saját gyermekkori emlékeimből, amik persze a kisfiammal töltött idő alatt jutnak eszembe. Ezeket mind megbeszéljük ilyenkor, elmesélem neki is az emlékeimet, és jókat mosolyog rajta. Később megfestem őket és ilyenkor az arca ragyog. Úgymond egymás fantáziavilágát éltetjük.

– Kiknek festesz?

– Gyermekeknek, illetve gyermeklelkű felnőtteknek alkotok. A vásárlás ötlete leginkább édesanyákban merül fel, amit az édesapák támogatnak.

– Főként vízfestékkel dolgozol. Miért éppen ezt a technikát választottad?

– Ez az a technika számomra, ami a legtöbb lehetőséget adja, hogy álomszerű képeket alkossak. Fontos mérföldkő volt a képeim vonatkozásában, amikor elhagytam a kontúrokat. Foltokat festek egymás mellé és csak az apró részletek emelik ki itt-ott a lényeget a homályból.

– Munkáidban szinte kivétel nélkül megjelenik az álomszerű lebegés, a kontúrok összemosódása. A személyes életedben is meghatározóak az álmaid?

– Álmok, álmodozás – talán inkább az utóbbi. Jelentős különbség, hogy álmodozni nappal, ébren szoktunk. Bár mi, felnőttek már nem annyira engedjük meg magunknak ezt a hóbortot, pedig elengedhetetlen a kreativitás és a fejlődés szempontjából. Szabad teret ad a kreatív gondolatoknak és az önkifejezésnek. Gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

– Egy két és fél éves kisfiú édesanyja vagy. Alapélményed az anyaság…

– Az anyaság az, ami a legnagyobb motivációt adja számomra. Sokkal egyszerűbben és gyorsabban tudnék pénzt keresni, ha visszamennék az étterembe dolgozni, ahol szülés előtt voltam. Akkor viszont nem mondhatnám el, hogy megvalósítottam az álmomat, vagy hogy elértem a magam elé kitűzött célt. Másfél évvel ezelőtt hangzott el a mondat, hogy mesekönyvet szeretnek illusztrálni és túl vagyok az első ilyen munkámon. A kisfiam végignézte, ahogy festettem a képeket. Alig várom, hogy a kezünkbe vehessük a kész könyvet és együtt nézegethessük.

– Mi volt az eddigi legkülönösebb kérés munka amit elvégeztél?

– Mivel gyermeki álmodozásokat festek meg, mindegyik érdekes, különleges. Nem tudnék választani, azonban számomra legkedvesebb projekt a már említett első mesekönyv volt, amit illusztráltam.

– Min dolgozol jelenleg?

– Jelenleg az első falfestésemet tervezem. Augusztus végén egy kislány szobáját fogom kifesteni és hamarosan lehet majd időpontokat is foglalni nálam. Jelezni fogom, ha elérhető leszek ilyesfajta munkára a közösségi platformjaimon. Emellett az első saját mesekönyvemen dolgozom, amiről annyit elárulhatok, hogy gyermekek álmai lesznek előtérben.

A lenti galériában Mezei-Shergill Boglárka további csodás munkáit mutatjuk be.

A szerzőről

Azt vallom, hogy minden pillanata és megnyilvánulása értékes az életnek. Meg azt is, hogy nehéz helyzetekben is meg lehet találni a fogódzókat, amelyek kisegítenek a gödör aljáról. Ilyen fogódzó lehet egy baráti beszélgetés, egy kellemes zene vagy éppen egy igazi, tartalmas szöveg elolvasása. Olyané, amely érzelmeket vált ki belőlünk, ami megérinti a bensőnket.

Az emberi dolgok érdekelnek. Legyenek nagyok vagy egészen aprók.

Ha Téged is, kövesd az oldalamat ITT!

Vagy írj nekem IDE!