Európában már tombol a járvány harmadik hulláma! Elszabadult a mutálódott vírus?

Borítókép: Európában már tombol a járvány harmadik hulláma! Elszabadult a mutálódott vírus? Forrás: Pixabay
Az Európai Bizottság azt javasolta a tagállamoknak, hogy szigorítsák beutazási szabályaikat, hogy csökkentsék a koronavírus és mutációi terjedését az unióban. Európa sok országában ugyanis megjelent a járvány harmadik hulláma, az oltások pedig még nem tartanak ott, hogy ezt megakadályozzák. Vajon ilyen helyzetben is van létjogosultsága a sokak által sürgetett vakcinaútlevélnek?

A szakemberek szerint egy ország akkor képes megbirkózni a koronavírus-járvánnyal, ha a lakosság 60-70 százaléka vagy átesik a fertőzésen, vagy beoltatja magát. Márpedig jelenleg Európa egyetlen országa sem tart még itt. Ráadásul úgy tűnik, egyre több helyen jelent már meg az elsőként Angliában, majd Franciaországban észlelt mutáns koronavírus, amely jóval több halálos áldozatot követel, mint a covid eddig ismert típusai.

A javaslatok értelmében a tagállamokba az unión kívüli országokból csak az indulás előtt 72 órával elvégzett negatív teszttel lehetne belépni, 10 és 14 nap közötti karantén-kötelezettséget vállalva. Ez uniós és EU-n kívüli állampolgárokra egyaránt vonatkozna, azzal a különbséggel, hogy az EU-s állampolgárok a tesztet megérkezésük után is elvégeztethetik.

Szóba került a vakcinaigazolvány bevezetése is, amelynek az lenne a feladata, hogy igazolja: tulajdonosa védett a koronavírus ellen, mert vagy beoltották, vagy átesett a fertőzésen. Ezzel pedig lehetővé válhat számára, hogy korlátozás nélkül utazzon, úgy, hogy a ki- vagy a hazautazást követően ne kelljen karanténba vonulni, vagy PCR-tesztet végeztetni.

Bár sok országhoz hasonlóan hazánk is az EU-csúcs állásfoglalására várt a kérdésben, ez, úgy tűnik, nem születik meg gyorsan. A kormányfői fórum elnöke azt mondta, óvatos előkészületekre van szükség az ilyen igazolások jövőbeni használatával kapcsolatban, csak a járvány későbbi szakaszában lehet majd felmérni, miként és milyen körülmények között alkalmazhatók az ilyen tanúsítványok. Bevezetéséhez az oltási művelet rendkívüli összehangoltságára, elismerésére, a teljes oltási folyamat szigorú ellenőrzésére van szükség – hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

A vakcinaútlevelek egyik leghangosabb szószólója Görögország – nem véletlenül: a GDP-je jelentős hányadát a turizmusból biztosító állam gazdaságát súlyosan érintette a világjárvány, most azonban, a vakcináknak köszönhetően van rá remény az idei szezon megmentésére. Görögország mellett Portugália is azt szeretné, ha az oltási igazolványok segítségével újra gördülékeny lenne a nemzetközi utazás és beindulhatna a turizmus. De Spanyolország, Belgium, Izland, Észtország, Dánia és Lengyelország is támogatja az elképzelést, illetve tervezi vakcinaútlevél bevezetését.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Sürgősségi Bizottsága óvatosságra int. Szerintük nem ismert, hogy az oltások mennyiben akadályozzák meg a fertőzés átvitelét, emellett még mindig túlságosan korlátozottan hozzáférhetők csak a vakcinák, ezért egyelőre indokolatlan a vakcina-útlevél bevezetése.

Hazánkban kevés embert oltottak még be, ezért a vakcinaútlevél kérdése még éppen csak kezdett "megjelenni a horizonton" - így kommentálta az EU-csúcs ezen napirendi pontját a magyar miniszerelnök. Orbán Viktor múlt pénteken reggel a Kossuth Rádióban elmondta: az volt a közös álláspont, hogy egy egységes adatbázist kell létrehozni, amely alapján majd lehet valamilyen kedvezmény, de most itt tartunk egyelőre. Mint mondta, erről majd Magyarországon is akkor lesz aktuális vitázni, ha elérjük az egymillió beoltott főt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt hét csütörtöki Kormányinfón jelezte, február közepére elkészülhet itthon a koronavírus elleni védettséget igazoló plasztikkártya. Ezt azok kaphatnák meg, akik igazoltan átestek már a koronavírus fertőzésen vagy megkapták a szükséges védőoltásokat. Rájuk a szóvivő szavai alapján várhatóan nem vonatkozik majd a kijárási tilalom, de a részletekről még nem döntött a kormány. Azt mondta, az oltóanyagtól is függ, hogy meddig áll fenn a védettség, az eddigi információk szerint fél évig biztosan, de lehet, hogy évekig. Ez a kártya nem azonos a szabad utazásra jogosító vakcinaútlevéllel, aminek a bevezetésével kapcsolatban az EU tagállamok folyamatosan tárgyalnak.

Nézd meg, milyen képet mutat a világ koronavírus idején!