Marie Curie, az első Nobel-díjas nő, az özvegy anya, aki nem volt a világnak elég jó nő, anya, feleség és tudós sem

Borítókép: Marie Curie, az első Nobel-díjas nő, az özvegy anya, aki nem volt a világnak elég jó nő, anya, feleség és tudós sem Forrás: Getty Images
A Micsoda nők voltak! podcastunk legújabb részében a kétszeres Nobel-díjas Marie Curie-ről mesélünk, aki egyébként az első nő volt, aki ebben a díjban részesült.

Marie Curie nevét többnyire mindenki ismeri, és általában azt is elég sokan tudják róla, hogy ő az első nő, aki Nobel-díjat kapott. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy ő az első ember (nem nő, ember!), aki kétszeres Nobel-díjas lett, mint ahogy az sem annyira köztudott, hogy imádott férje hamar hagyta magára, s hogy a tudós asszony két pici gyermekkel, özvegyen folytatta a kutatásait. Mivel soha egy pillanatra nem állt meg, megkapta, hogy nem szereti a gyerekeit, hiszen állandóan dolgozik. Ez semmi, amikor négy évvel férje halála után újra szerelmes lett, azt sem hagyták szó nélkül, mivel szívét egy nős férfi rabolta el. Elvitathatatlan, hogy Marie Curie-nak a világ sokat köszönhet, micsoda nő, micsoda anya és micsoda tudós volt.

Legújabb részünkben őt ismerhetitek meg egy picit jobban, picit talán máshogy, mint ahogy eddig olvastatok, hallottatok róla.