6 kulcsfontosságú dolog, hogy jól kijöjj a főnököddel: tévedés, hogy nem szabad kritizálni!

Borítókép: 6 kulcsfontosságú dolog, hogy jól kijöjj a főnököddel: tévedés, hogy nem szabad kritizálni! Forrás: Getty Images
Mondják, hogy az igazán diplomatikus emberek nem elindítói a konfliktusoknak, hanem lezárói. Nem kivárásra játszanak, hanem aktívan közreműködnek; és nem utolsósorban kiegyensúlyozottságot, magabiztosságot sugároznak. Mutatunk néhány szempontot, ami hasznodra lehet a kérdésben.

Az a cikk az ÉVA 2021. év 4. lapszámában jelent meg először „Hogyan légy diplomatikus a főnököddel?" címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Megfelelő időben és helyen

Egy komolyabb téma átbeszéléséhez olyan környezet kell, ahol zavartalanul, kíváncsi szemek és fülek jelenléte nélkül tudtok jelen lenni. Hozd fel a főnöködnek, hogy négyszemközt szeretnél megbeszélni vele valamit és kérdezz rá, mikor lenne neki alkalmas egy kicsit elszakadnia a tennivalóitól. Ezután már csak a tökéletes helyet kell megtalálni – praktikus lehet például az irodán kívüli, közeli kávézót kiválasztani.

Forrás: unsplash (Christin Hume)

Kezdd a pozitívumokkal

Mielőtt rátérnél a kérésre, nehéz témára, kritikára, amit vele szemben szeretnél megfogalmazni, hozz fel valamit, amit kifejezetten jónak tartasz a cégen belül. Nem hízelgésről van szó, csak törekedj rá, hogy a jó és rossz dolgok egymással egyensúlyban jelenjenek meg a beszélgetés során.

Udvariasan kritizálj

A nyílt, egyenes kommunikáció az üzleti életben elengedhetetlen, de azért egy kis udvariasság sosem árt – főleg, ha a feletteseddel beszélsz. Ha vehemens, szókimondó a természeted, vagy erős érzelmeket generál benned az adott téma, előre gondold át, hogy fogod sarkos kijelentéseidet puhítani. Nyitott kérdések, énüzenetek megfogalmazása – ebben mélyülj el egy kicsit, mielőtt nekifutsz a találkozásnak.

Ajánlj megoldásokat

Főnöködet valószínűleg kevésbé fogja maga a probléma érdekelni, sokkal inkább azokra a javaslataidra lesz kíváncsi, amik ezt orvosolják. Kritizálni ugyanis nagyon könnyű másokat, de ez önmagában csak panaszkodás. Konstruktívvá akkor válik a dolog, ha készülsz saját ötletekkel, különböző opciókkal, amelyeknek mind az előnyeit, mind a hátrányait fel tudod vázolni. Maradj nyitott egyéb lehetőségekre is, s biztosítsd róla, hogy végső soron elfogadod majd a döntést, ami mellett leteszi a voksát.

Te is légy nyitott a kritikára

Ha főnököd profi, akkor a kritikával csak a munkádról ad visszajelzést, nem a személyiségedet minősíti vele. Igyekezz, hogy te se vedd magadra a szavait, kezeld úgy, mint egy fontos véleményt, amin gondolkoznod kell.

Tartsd kordában az érzéseidet

Nem könnyű mindig hidegfejűnek maradni, de egy munkahelyi nézeteltérés során a személyeskedésnek és az érzelmi kitöréseknek nincs helye. Fontos, hogy a munkahelyünkön megbecsülten és jól érezzük magunkat, de sem a család, sem a baráti kör szerepét nem hivatott betölteni. Válaszd szét a munkahelytől és a mélyebb emberi kapcsolatoktól elvárható igényeidet. Nyugodtan oszd meg az aggodalmaidat a főnököddel, de közben ragaszkodj a tényekhez, maradj professzionális, s tartsd fókuszban, hogy megoldás szülessen.