Borítókép: Miért tesz idegessé a hosszas maszkviselés? És van-e erre megoldás? Forrás: Engin Akyurt / Pixabay

Miért tesz idegessé a hosszas maszkviselés? És van-e erre megoldás?

Szögezzük le az elején: jómagam maszkviselő állampolgár vagyok, úgy gondolom, hogy ha a maszkkal kicsit is akadályozhatjuk a koronavírus terjedését, akkor viseljük! Persze jár némi kellemetlenséggel: összegyűjtöttem pár zavaró tényezőt és azt is végiggondoltam, mi lehet ezekre a megoldás.

1. A maszk belelóg a látóteredbe

Gondoltál már arra, hogy lehet, hogy emiatt vagy ideges? Hogy a látómező alján folyton fel-feltűnik ez az idegen anyag, az agyad pedig valószínűleg újra és újra lefutja ugyanazokat az értelmező köröket. „Hé, mi ez a fura dolog itt? Ja, csak a maszk.”

Megoldás: Ha van beépített drót a maszkodban, simítsd a lehető legjobban az orrodra, hogy a maszk minél kevésbé álljon el az arcodtól. Ha textilmaszkot hordasz, egy testszínű anyag lehet, hogy jobb választás, mint egy élénk színű.

2. Bepárásodik a szemüveged

A levegő, amit kilélegzel, nedves, hiszen a tüdődből és a szádból jön. Amikor a meleg, nedves levegő a viszonylag hűvös lencsére áramlik, ott pára formájában csapódik le.

Megoldás: Egy korábbi cikkben 7 tippet is összegyűjtöttem erre.

3. Akné jelenik meg az orrodon vagy az álladon

A párás, meleg közeg – ami a maszk alatt kialakul – remek táptalaj a baktériumoknak, amelyek aknét alakíthatnak ki.

Megoldás: Csak tiszta arcra vedd fel a maszkot, ami szintén legyen tiszta. Maszkviselés után, hazatérve mosd meg az arcod.

4. Nehezebb kommunikálni másokkal

A maszk egyrészt kissé lefojtja a hangot, másrészt nem látod a másik száját, amikor beszél. Normál esetben talán észre sem veszed, hogy a szövegértésben milyen nagy szerep jut a halláson kívüli érzékelésnek, például öntudatlanul is nézed a másik száját, hogy onnan is olvasd a mondanivalót. Ez a lehetőség most kiesik.

Megoldás: Beszélj egy kicsit hangosabban és egy kicsit lassabban a szokásosnál, és másokat is kérj meg erre.

Láttam már olyan maszkokat is, amelyek közepére átlátszó plexidarab volt varrva: nagyon praktikus, amikor fontos, hogy lássák a szájmozgásodat, gondoljunk csak az idegennyelv-oktatásra vagy a hallássérültekkel való kommunikációra.

5. A maszk irritálja az orrnyergedet vagy a füled hátulját

Itt nagyon vékony és érzékeny a bőr, nem csoda, hogy a maszk vagy a pánt képes kidörzsölni.

Megoldás: Az orrodra tehetsz egy tapaszt a maszk alá. A füled védelmében keress olyan maszkot, amelynek nem a füled mögött van a hurka, hanem a fejeden fut hátul körbe a két pántja.

6. Úgy érzed, megfulladsz a maszk alatt

Hát persze, hogy szokatlan és fojtó érzés egy barikád mögött lélegezni.

Megoldás: Válassz könnyű, légáteresztő anyagból készült maszkot. Vannak olyan maszkok, amelyek – bár felül és alul illeszkednek az archoz, az orr és a száj körül nagyobb a belső terület. Számomra ezek a maszkok eleinte kissé csőrszerűnek hatottak – de mára eljutottam oda, hogy ez nem számít.

7. Nem csókolózhatsz akárkivel az utcán

Forrás: CDD20 / Pixabay
Ezt csak viccnek szántam, hogy nevessünk is egy kicsit a végén.

Na persze ez a kérdéskör is felmerül: meg kell változtatnod a sminkrutinod, ha maszkot viselsz?