Ezt mondja most a tudomány az idegesítő maszkviselésről

Borítókép: Ezt mondja most a tudomány az idegesítő maszkviselésről Forrás: Unsplash/David Veksler
Egy friss tudományos kutatás valószínűsíti, hogy az arcmaszk viselése hozzájárul ahhoz, hogy még ha elkapjuk a koronavírust, akkor is kevesebb tünettel, vagy tünetmentesen úszhassuk meg a betegséget.

Ha ezt a feltételezést a további kutatási eredmények is alátámasztják, a maszkhordás a „varioláció” egyik modern formájává válhat. A fekete himlő (Variola vera) járvány idején megfigyelték, hogy ha a felfakadt himlős hólyagokból vett mintát az orrba vagy a nyálkahártyára helyezik, akkor a páciens elkapja a gyilkos kórt, de a tünetei enyhébbek lesznek, és megúszhatja a betegséget. Ezt nevezik „variolációnak”: kevesebb kórokozóval megfertőződve enyhébb a kór lefolyása.

A koronavírussal kapcsolatban az arcmaszk az, ami csökkenti a belépő vírusok számát. A vírus nem önmagában utazik egyik beteg szájából-orrából a másikra, hanem nyálcsepp-aeroszolokon, amelyek lélegzés és beszéd során hagyják el a szervezetet. Már áprilisban sok helyen kötelezővé tették a maszkokat, mert azt gondolták, a tünetmentes betegek így nem tudnak tovább fertőzni. Később kiderült, hogy a maszk nem csak arra jó, hogy másokat ne fertőzzünk meg, hanem arra is, hogy megvédje a viselőjét is a megfertőződéstől. Ázsiában már a madárinfluenza és a SARS járvány idején is gyűjtöttek tapasztalatot minderről, de egy idei bostoni kutatás is rávilágít, hogy a maszkos egészségügyi dolgozók kisebb arányban fertőződtek meg, mint azok, akik nem viseltek maszkot.

Most a kutatók arra jutottak, hogy a maszk viselése azért is ajánlott, mert még ha meg is fertőződünk a vírussal, kevesebb tünettel úszhatjuk meg a megbetegedést. Ez egybevág azzal a felfedezéssel, amelyet már a pestisjárvány idején is megtett az emberiség ötszáz éve: a betegség súlyossága egyenes arányban áll a fertőzéskor benyelt vírusok számával. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatok már a múlt század harmincas éveiben elindultak, és friss állatkísérletek is bizonyítják, hogy a nagyobb adag bevitt vírus erősebb és több tünetet produkál.

Az amerikai Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint a tünetmentes fertőzöttek az összes fertőzött 40 százalékát teszik ki. Fegyelmezett és általános maszkviselés esetén ezt a számot 80 százalékra lehet feltornázni. Hogy a maszknak valóban van-e „variolációs hatása”, az egyelőre nem bizonyított, csak nagyon-nagyon valószínű hipotézis, és további kutatásokat igényel.

A fekete himlő elleni variolációt egyébként csak addig folytatták, amíg meg nem lett ellene a védőoltás. A maszkviselés azonban akkor is fontos lesz, ha elkészül és globálisan alkalmazható a koronavírus elleni vakcina. Addig tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy megőrizzük a saját, és szeretteink egészségét. Ennek nagyon fontos része a távolságtartás, a gyakori kézmosás és az orrot és szájat eltakaró maszk viselése.

A forrás angolul: The New England Journal of Medicine

Forrás: Facebook mém

Meg kell változtatnod a sminkrutinod, ha maszkot viselsz?