Hogyan mondtam el az ovis kislányomnak, hogy egyszer meghalunk?

Hogyan mondtam el az ovis kislányomnak, hogy egyszer meghalunk?
Forrás: Stefan Keller / Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egy este elalvás előtt a kislányom sírós hangon felkiáltott. „Ugye ti nem fogtok meghalni? Nem akarok új anyukát és apukát keresni! Ugye én sem fogok meghalni?” Köpni-nyelni nem tudtam, váratlanul ért a dolog. És aztán hazudtam neki. Először.

Ez aztán napokon át megismétlődött, rendszerint este bukkant fel az élet-halál kérdés. Először úgy éreztem, nincs szívem rárakni az igazság terhét. Attól féltem, összetörne. Amikor elmeséltem a férjemnek, buzgón bólogatott, és megegyeztünk abban, hogy nem mondjuk el az igazságot.

De aztán csak nem hagyott nyugodni a dolog. A lányom újra és újra megkérdezte ugyanazt az egy-két kérdést, és a – hamis – válaszom láthatóan csak ideig-óráig nyugtatta meg. Egy belső hang azt súgta, hogy nem jó elhallgatnom az igazságot. Arra gondoltam, nem véletlenül teszi fel ezt a nagy kérdést éppen most, pár héttel az ötödik szülinapja előtt.

  • A kortársaitól már hallhatott az elmúlásról. Ha nem családtag haláláról, akkor mesékben szereplő történésekről – köszi, Jégvarázs, amit mi nem néztünk, de bőven elég, ha a többiek igen.
  • Nyilván összerak bizonyos infókat: miért nem mozdul az a bogár a földön, hol van a másik nagymamája?
  • Valahol azt is hiszem, hogy a halállal kapcsolatos ősi, kozmikus tudás ott van bennünk – és benne most jött felszínre.
Olvasd el ezt is:

Pszichológus kolléganőm megerősített abban a sejtésemben, hogy ideje elmondani az igazságot. Azt javasolta, hogy amikor a kislányom újra felhozza a témát, kérdezzek vissza: te hogyan képzeled a dolgot? Valószínűleg olyan szcenáriót vázol majd fel, ami komfortos a számára. Az is nagyon hasznos gondolat volt, hogy készüljek fel rá, hogy igen, fel fogja zaklatni a dolog (például egy-két bepisilés is előfordulhat), de aztán képes lesz szépen feldolgozni.

Egy anyacsoportban a következő műveket ajánlották a témával kapcsolatban:

Az élet olyan, mint a szél (Innes Shona – Agócs Írisz, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2014)

A láthatatlan fonal (Patrice Krast, Kulcslyuk Kiadó, 2015)

Lázár Ervin: Nagypapa meg a csillagok (A hétfejű Tündér, Móra Kiadó, 2018)

Apufa (Kolozsi László – Igor Lazin, Manó Könyvek, 2017)

Coco (amerikai családi animációs Disney-film, 2017)

Pár nap alatt megváltozott a meggyőződésem: arra hajlottam, hogy el kell mondanunk a kislányomnak az igazságot, és ezúton is köszönet a férjemnek, amiért jött velem ezen az úton. Megbeszéltük, hogy hétvégén egy nyugodt pillanatban, nap közben felhozzuk a témát és elmondjuk a tényeket. De nem tudtunk addig várni. A kislányom este újra előhozakodott a nagy kérdéssel, és nem tudtam többé hazudni neki. A kapott tanácsot követve visszakérdeztem, hogy ő mit gondol, de azt felelte, nem tudja. Elmondtam, hogy igen, amikor már nagyon öregek leszünk, mindannyian meghalunk. De hogy mi jön utána, arról mindenfélét gondolnak az emberek, például van olyan elképzelés, hogy utána tovább élünk egy másik életben, ami olyan, mint a tündérmese. Ez tetszett neki, ebbe a gondolatba belekapaszkodott, így ezen a vonalon mentünk tovább. Nálunk most az a családi kerettörténet, hogy a „meghalás” csak egy pillanat, utána rögtön kezdődik a tündérélet, ahol már nincs újabb meghalás, és ahol újra együtt leszünk. És ez még akár igaz is lehet.

Aznap éjjel kicsit nyugtalanul aludt, és egy-két napig még rá-rákérdezett az új infókra, de azóta a halál nem téma. Ez az egész nagy hatással volt rám is, mert:

  • Elszorult a szívem, ahogyan végignéztem, hogyan küzd meg az élet egyik legnagyobb drámájával;
  • Kissé felkavart, hogy a saját halálomról is gondolkodnom kellett;
  • Nagyon büszke vagyok a kislányomra, hogy vette az akadályt;
  • És ez adott nekem egy újfajta erőt-bizalmat is: ha ezen a megrázkódtatáson ilyen jól túlvagyunk, miért is ne tudná feldogozni a gyerekem azt, hogy végre áthelyezem éjszakai székhelyemet az ágya melletti matracról a franciaágyba? Jelentem, azóta ez is megtörtént.

Te hazudsz olykor a gyerekednek? Ezek a legtipikusabb szülői füllentések:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
Kegyes kis hazugságok, amiket minden szülő bevet a gyerekénél
Tovább olvasok
Kép
A saját esküvőmön ismertem meg életem szerelmét, aki nem a vőlegényem volt

Azért a többségünk úgy készül a saját esküvőjére, hogy aznap élete szerelmének mondja ki a boldogító igent, fogad örök hűséget, megy bele a jóban-rosszbanba, holtunkiglag, holtáiglan. Eszter is így kelt fel azon a fülledt, nyári, szombati napon, amikor szentül meg volt győződve arról, hogy pár óra múlva ahhoz a bizonyos nagy Ő-höz megy hozzá. De nem. A nagy Ő ugyanis ott várta őt a saját lagziján, a vendégek között.

Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kép
Legyen buli a szüret! – Íme, 5 biztos tipp hozzá

A bor összehoz – ezt régóta tudjuk. De az talán sokaknak új információ, hogy magának a borkészítésnek is megvan ez a varázsereje, kezdve rögtön a szürettel. Ahogy egy disznótor vagy egy paintball csata, úgy a szőlő betakarítása is lehet igazi társasági esemény – annyi különbséggel, hogy ez utóbbi biztos nem ér véget naplementével.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem