Hogyan mondtam el az ovis kislányomnak, hogy egyszer meghalunk?

Hogyan mondtam el az ovis kislányomnak, hogy egyszer meghalunk?
Forrás: Stefan Keller / Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egy este elalvás előtt a kislányom sírós hangon felkiáltott. „Ugye ti nem fogtok meghalni? Nem akarok új anyukát és apukát keresni! Ugye én sem fogok meghalni?” Köpni-nyelni nem tudtam, váratlanul ért a dolog. És aztán hazudtam neki. Először.

Ez aztán napokon át megismétlődött, rendszerint este bukkant fel az élet-halál kérdés. Először úgy éreztem, nincs szívem rárakni az igazság terhét. Attól féltem, összetörne. Amikor elmeséltem a férjemnek, buzgón bólogatott, és megegyeztünk abban, hogy nem mondjuk el az igazságot.

De aztán csak nem hagyott nyugodni a dolog. A lányom újra és újra megkérdezte ugyanazt az egy-két kérdést, és a – hamis – válaszom láthatóan csak ideig-óráig nyugtatta meg. Egy belső hang azt súgta, hogy nem jó elhallgatnom az igazságot. Arra gondoltam, nem véletlenül teszi fel ezt a nagy kérdést éppen most, pár héttel az ötödik szülinapja előtt.

  • A kortársaitól már hallhatott az elmúlásról. Ha nem családtag haláláról, akkor mesékben szereplő történésekről – köszi, Jégvarázs, amit mi nem néztünk, de bőven elég, ha a többiek igen.
  • Nyilván összerak bizonyos infókat: miért nem mozdul az a bogár a földön, hol van a másik nagymamája?
  • Valahol azt is hiszem, hogy a halállal kapcsolatos ősi, kozmikus tudás ott van bennünk – és benne most jött felszínre.
Olvasd el ezt is:

Pszichológus kolléganőm megerősített abban a sejtésemben, hogy ideje elmondani az igazságot. Azt javasolta, hogy amikor a kislányom újra felhozza a témát, kérdezzek vissza: te hogyan képzeled a dolgot? Valószínűleg olyan szcenáriót vázol majd fel, ami komfortos a számára. Az is nagyon hasznos gondolat volt, hogy készüljek fel rá, hogy igen, fel fogja zaklatni a dolog (például egy-két bepisilés is előfordulhat), de aztán képes lesz szépen feldolgozni.

Egy anyacsoportban a következő műveket ajánlották a témával kapcsolatban:

Az élet olyan, mint a szél (Innes Shona – Agócs Írisz, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2014)

A láthatatlan fonal (Patrice Krast, Kulcslyuk Kiadó, 2015)

Lázár Ervin: Nagypapa meg a csillagok (A hétfejű Tündér, Móra Kiadó, 2018)

Apufa (Kolozsi László – Igor Lazin, Manó Könyvek, 2017)

Coco (amerikai családi animációs Disney-film, 2017)

Pár nap alatt megváltozott a meggyőződésem: arra hajlottam, hogy el kell mondanunk a kislányomnak az igazságot, és ezúton is köszönet a férjemnek, amiért jött velem ezen az úton. Megbeszéltük, hogy hétvégén egy nyugodt pillanatban, nap közben felhozzuk a témát és elmondjuk a tényeket. De nem tudtunk addig várni. A kislányom este újra előhozakodott a nagy kérdéssel, és nem tudtam többé hazudni neki. A kapott tanácsot követve visszakérdeztem, hogy ő mit gondol, de azt felelte, nem tudja. Elmondtam, hogy igen, amikor már nagyon öregek leszünk, mindannyian meghalunk. De hogy mi jön utána, arról mindenfélét gondolnak az emberek, például van olyan elképzelés, hogy utána tovább élünk egy másik életben, ami olyan, mint a tündérmese. Ez tetszett neki, ebbe a gondolatba belekapaszkodott, így ezen a vonalon mentünk tovább. Nálunk most az a családi kerettörténet, hogy a „meghalás” csak egy pillanat, utána rögtön kezdődik a tündérélet, ahol már nincs újabb meghalás, és ahol újra együtt leszünk. És ez még akár igaz is lehet.

Aznap éjjel kicsit nyugtalanul aludt, és egy-két napig még rá-rákérdezett az új infókra, de azóta a halál nem téma. Ez az egész nagy hatással volt rám is, mert:

  • Elszorult a szívem, ahogyan végignéztem, hogyan küzd meg az élet egyik legnagyobb drámájával;
  • Kissé felkavart, hogy a saját halálomról is gondolkodnom kellett;
  • Nagyon büszke vagyok a kislányomra, hogy vette az akadályt;
  • És ez adott nekem egy újfajta erőt-bizalmat is: ha ezen a megrázkódtatáson ilyen jól túlvagyunk, miért is ne tudná feldogozni a gyerekem azt, hogy végre áthelyezem éjszakai székhelyemet az ágya melletti matracról a franciaágyba? Jelentem, azóta ez is megtörtént.

Te hazudsz olykor a gyerekednek? Ezek a legtipikusabb szülői füllentések:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
Kegyes kis hazugságok, amiket minden szülő bevet a gyerekénél
Tovább olvasok
Kép
Nem akarnak továbbtanulni és még 5 érdekesség augusztus szülöttjeiről

Augusztusban születtél? Esetleg ebben a hónapban adtál életet gyermekednek, vagy ekkorra várod az érkezését? Jó hírünk van: egy augusztusinak az esélye a "hepire" jóval nagyobb, mint a depire.

Kép
Színes hajat akar a gyerek? Ezek a legjobb kimosható készítmények!

Ez egy viszonylag új őrület a kiskamaszok körében: piros haj, kék haj, zöld haj, sárga haj... Jobb ha nem ágálsz, ezek a festékek szerencsére kimoshatók, szóval inkább segíts neki a jobb minőségű termékekből választani.

Kép
Medbikini: amikor fürdőruhában pózoló orvosnők küzdenek a megkülönböztetés ellen (hogy mi van?!)

Egy utolsó pillanatban visszavont szakcikk rávilágít arra, hogy milyen erősen jelen van a szexizmus az orvosok megítélésében, 21. század ide, járványidőszak oda.

Kép
Birsalma uralja az ország tortáját

A tápiószecsői Hisztéria cukrászdából érkezik idén Magyarország tortája. Füredi Krisztián tápiószecsői cukrászmester alkotása, a „CURIOSITAS – Kíváncsiság” fantázianevű torta viselheti idén a címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a JÓkenyér cukrászat csapata nyerte a „Szentivánéji Álom” tortával.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 4.: a Vízöntők váratlan helyzethez alkalmazkodnak, a Halakra rendkívüli boldogság vár

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas dolgokat tudhatsz meg a csillagok állásából!

Kép
A nyolc legjobb szitkom szerintünk

Mi is az a szitkom? Tudod, amikor egy lakásban (vagy valami hasonló zárt helyen) lebzselnek a szereplők, akik roppant vicceseket mondanak egymásnak (ezeken a laza poénokon egy írócsapat persze éjjel-nappal vért izzadva dolgozik), a közönség, vagy egy gép pedig hangosan röhög rajtuk.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem