Nagy bajban van a házi gyermekorvosi rendszer

gyermekorvos,házi gyermekorvos,praxis,rendelés,ellátás,finanszírozás,gyerek
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A házi gyermekorvosok több mint a fele elmúlt hatvan éves, és nincs utánpótlás. A praxisok működtetése tisztázatlan, a gyermekorvosok pedig túlterheltek. Úgy tűnik, ebből nem sül ki semmi jó.

Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke egyenesen úgy fogalmaz, hogy a magyar gyermekorvosi szolgálat a jelenlegi formájában az összeomlás előtt áll. Szerinte nem megfelelő a praxisok finanszírozása, a háziorvosok öregek, és nincs elegendő utánpótlás sem.

„Nemcsak az a baj, hogy a kollégák fele már elmúlt hatvanéves, hanem az is, hogy egyötödük már a hetvenes éveit tapossa. Rengeteg praxis szűnik meg már most évente kiöregedés miatt, és ez a következő években egyre inkább felgyorsul. Tavaly mindössze 40, kifejezetten házi-gyermekorvos rezidens kezdte el a képzést és még azt sem tudjuk, hogy Magyarországon akarnak-e majd praktizálni. Egyébként a magyar gyermekorvosképzés világszínvonalú, így aztán mindenhol tárt karokkal fogadják a magyar gyermekorvosokat. Ez a nagyon szép szakma elvesztette a vonzerejét, és ennek komoly okai vannak.

Miközben rengeteg a kisgyerek, és nagy szükség van ránk, házi gyermekorvosokra, addig a kormányzat egyáltalán nem támogatja megfelelő mértékben ezt a szektort. Nemcsak megfelelő szakmai kihívás, de elegendő fizetség is kell ahhoz, hogy egy orvos akarjon és tudjon dolgozni, ezt szoktuk úgy mondani másként, hogy életpálya modell.

Az elmúlt években 130 ezer forinttal, eddig összesen 520 ezerrel növelte az alapellátást végző praxisok finanszírozását a kormány, de ebből továbbra sem lehet egy 700 ezer forintos orvosi jövedelmet elérni. Ahhoz, hogy ennyit az orvos adózás után ki tudjon venni a vállalkozásából, további plusz 500 ezer forintos többletre lenne szükség.”

A praxispiac helyzete is tarthatatlan az elnök szerint. Ugyanis akkor, ha az orvos nem tudja a körzetét fél éven belül eladni, és működtetni sem képes, akkor az automatikusan az önkormányzaté lesz. Vagy találnak hozzá orvost vagy nem, de általában nem sikerül, és ilyenkor a körzetet összevonják egy másik körzettel. Sokszor olyan is előfordul, hogy a kicsik ellátását egy felnőtt orvoshoz delegálják, ami rosszabb ellátást biztosít a gyerekeknek. Az elmúlt 5 évben majdnem 120 praxis szűnt meg így, nyom nélkül, viszont a statisztika nem romlott, hiszen a megszűnt praxis nem betöltetlen praxis többé. Egyszerűen nem létezik tovább.

„Ilyenkor a gyerekek a megszűnt körzetből egy másikba kerülnek, sokszor a lakóhelyüktől messzebbre, és az orvos hirtelen még több beteget kell, hogy ellásson. Sőt, az az abszurditás is előáll ilyen esetekben, hogy bár jóval több embert lát el az orvos kolléga, de a bevétele a duplája helyett legfeljebb a másfélszerese lesz a finanszírozási szabályok miatt. Nekünk jelenleg egy dolgunk van: életben kell tartanunk ezt a szakmát. A megoldást is kidolgoztuk, ami a skandináv országokban jól működik, mégpedig ez a vegyes csoportpraxis. Ha így alakulna át a házi gyermekorvosi ellátás, akkor az sokkal kevesebb orvossal is működhetne. Ennek az a lényege, hogy gyerek ellátóközpontokat kell létrehozni, amelyben több gyermekorvos dolgozik, kiegészítő személyzettel és szoros együttműködésben a családorvosokkal. Így sokkal kevesebb gyereket kellene kórházba küldeni, de ehhez fiatal orvosok és vonzó fizetések kellenének. Ez az új struktúra megoldaná a helyzetet, ezt szeretnénk felépíteni - mondta Póta György az evamagazin.hu-nak.

Elfelejtették közölni a játékszabályokat

Póta György azt is hozzátette, hogy évek óta nem fordít kellő figyelmet a mindenkori kormányzat az alapellátásra, vagy legalábbis ennek semmilyen jelét nem tapasztalják a házi gyermekorvosok. Mint fogalmazott, ennél még az is jobb lenne, ha kimondanák azt, hogy nincs szükség erre az ellátási formára.

Most ugyan pályán vagyunk, de olyan játékszabályok szerint játszunk, amelyet nem ismerünk

- fogalmazott az elnök.

Több mint kétezerrel nőtt az egy háziorvosra jutó éves betegforgalom az elmúlt 16 évben, miközben az alapellátó orvosok száma folyamatosan csökken- ez a helyzet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2018-as adatai alapján.

Olvasd el ezt is!
Tovább olvasok
Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

3 húsmentes meleg saláta az ősz jegyében

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk őszi estékre: pokróccal és finomságokkal körbe véve magunkat sorozatot nézni a kanapén. Ilyenkor persze nem árt, ha nem csak finomak, de egészségesek is azok a harapnivalók.

Variációk bundáskenyérre: öt frappáns megoldás

Imádjuk reggelire, vacsorára, édesen és sósan, bő olajban kisütve és sütőben sülve, de próbáltad már megtöltve, rétegezve, vagy épp feltekerve?

Tanítsd meg a gyereked, hogyan nyugtathatja meg magát – 5 tipp

A gyerekeket ma rengeteg külső inger éri, sok irányban kell megfelelniük, ebbe pedig gyorsan belefáradnak. A relaxáció hatására képesek lesznek megnyugodni, energiával töltődnek fel, egészségesek maradnak, bónuszként pedig felnőttkori stresszhelyzetekben is előkaphatják majd ezt a megoldókulcsot. Íme, néhány egymásra épülő lépés a relaxáció felé:

Több hónapig küzdöttem a lefolyódugulással, végül négy hiperegyszerű, filléres ötlet oldotta meg

Duguláselhárító szakember, klór, nátriumhidroxid és még ki tudja, milyen vegyi összetevők – igen, én is jártam már itt. De hasztalanul: a mosdókagylómból több fordulónyi bolti vegyszer után sem volt hajlandó eltávozni a (meglehetősen koszos) víz. Egyre nagyobb bajban voltam, mert vendégek jöttek – ők mégsem láthatják ezt a förmedvényt a fürdőszobámban! Aztán kicsit beletúrtam az internetbe és megvilágosodtam.

Hamarabb is fel lehet dolgozni a szakítást, mint elsőre gondolnád

Mint oly sok minden más, ez is fejben dől el, még ha ez az érzelmek viharában először furcsán is hangzik.

Híres nőszemélyek 50 fölött, akikre vadítóan simul a bikini

„Igen, holnap 53 leszek. És?!” – posztolta néhány hete Salma Hayek, és a kijelentésébe nehezen tudnánk belekötni. Végtére is a legjobb esetben is 35-nek néz ki bikiniben!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem