Nagy bajban van a házi gyermekorvosi rendszer

gyermekorvos,házi gyermekorvos,praxis,rendelés,ellátás,finanszírozás,gyerek
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A házi gyermekorvosok több mint a fele elmúlt hatvan éves, és nincs utánpótlás. A praxisok működtetése tisztázatlan, a gyermekorvosok pedig túlterheltek. Úgy tűnik, ebből nem sül ki semmi jó.

Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke egyenesen úgy fogalmaz, hogy a magyar gyermekorvosi szolgálat a jelenlegi formájában az összeomlás előtt áll. Szerinte nem megfelelő a praxisok finanszírozása, a háziorvosok öregek, és nincs elegendő utánpótlás sem.

„Nemcsak az a baj, hogy a kollégák fele már elmúlt hatvanéves, hanem az is, hogy egyötödük már a hetvenes éveit tapossa. Rengeteg praxis szűnik meg már most évente kiöregedés miatt, és ez a következő években egyre inkább felgyorsul. Tavaly mindössze 40, kifejezetten házi-gyermekorvos rezidens kezdte el a képzést és még azt sem tudjuk, hogy Magyarországon akarnak-e majd praktizálni. Egyébként a magyar gyermekorvosképzés világszínvonalú, így aztán mindenhol tárt karokkal fogadják a magyar gyermekorvosokat. Ez a nagyon szép szakma elvesztette a vonzerejét, és ennek komoly okai vannak.

Miközben rengeteg a kisgyerek, és nagy szükség van ránk, házi gyermekorvosokra, addig a kormányzat egyáltalán nem támogatja megfelelő mértékben ezt a szektort. Nemcsak megfelelő szakmai kihívás, de elegendő fizetség is kell ahhoz, hogy egy orvos akarjon és tudjon dolgozni, ezt szoktuk úgy mondani másként, hogy életpálya modell.

Az elmúlt években 130 ezer forinttal, eddig összesen 520 ezerrel növelte az alapellátást végző praxisok finanszírozását a kormány, de ebből továbbra sem lehet egy 700 ezer forintos orvosi jövedelmet elérni. Ahhoz, hogy ennyit az orvos adózás után ki tudjon venni a vállalkozásából, további plusz 500 ezer forintos többletre lenne szükség.”

A praxispiac helyzete is tarthatatlan az elnök szerint. Ugyanis akkor, ha az orvos nem tudja a körzetét fél éven belül eladni, és működtetni sem képes, akkor az automatikusan az önkormányzaté lesz. Vagy találnak hozzá orvost vagy nem, de általában nem sikerül, és ilyenkor a körzetet összevonják egy másik körzettel. Sokszor olyan is előfordul, hogy a kicsik ellátását egy felnőtt orvoshoz delegálják, ami rosszabb ellátást biztosít a gyerekeknek. Az elmúlt 5 évben majdnem 120 praxis szűnt meg így, nyom nélkül, viszont a statisztika nem romlott, hiszen a megszűnt praxis nem betöltetlen praxis többé. Egyszerűen nem létezik tovább.

„Ilyenkor a gyerekek a megszűnt körzetből egy másikba kerülnek, sokszor a lakóhelyüktől messzebbre, és az orvos hirtelen még több beteget kell, hogy ellásson. Sőt, az az abszurditás is előáll ilyen esetekben, hogy bár jóval több embert lát el az orvos kolléga, de a bevétele a duplája helyett legfeljebb a másfélszerese lesz a finanszírozási szabályok miatt. Nekünk jelenleg egy dolgunk van: életben kell tartanunk ezt a szakmát. A megoldást is kidolgoztuk, ami a skandináv országokban jól működik, mégpedig ez a vegyes csoportpraxis. Ha így alakulna át a házi gyermekorvosi ellátás, akkor az sokkal kevesebb orvossal is működhetne. Ennek az a lényege, hogy gyerek ellátóközpontokat kell létrehozni, amelyben több gyermekorvos dolgozik, kiegészítő személyzettel és szoros együttműködésben a családorvosokkal. Így sokkal kevesebb gyereket kellene kórházba küldeni, de ehhez fiatal orvosok és vonzó fizetések kellenének. Ez az új struktúra megoldaná a helyzetet, ezt szeretnénk felépíteni - mondta Póta György az evamagazin.hu-nak.

Elfelejtették közölni a játékszabályokat

Póta György azt is hozzátette, hogy évek óta nem fordít kellő figyelmet a mindenkori kormányzat az alapellátásra, vagy legalábbis ennek semmilyen jelét nem tapasztalják a házi gyermekorvosok. Mint fogalmazott, ennél még az is jobb lenne, ha kimondanák azt, hogy nincs szükség erre az ellátási formára.

Most ugyan pályán vagyunk, de olyan játékszabályok szerint játszunk, amelyet nem ismerünk

- fogalmazott az elnök.

Több mint kétezerrel nőtt az egy háziorvosra jutó éves betegforgalom az elmúlt 16 évben, miközben az alapellátó orvosok száma folyamatosan csökken- ez a helyzet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2018-as adatai alapján.

Olvasd el ezt is!
Tovább olvasok
Napi horoszkóp július 22.: a Kosok számára megcsillan a siker lehetősége, a Rákokra különleges nap vár

A hét első napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, mert mára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

A "pont olyan mint lenni kell" palacsinta alapreceptje

A palacsintatészta akkor jó, ha nem nyúlós, gumiszerű, de nem is száraz és nem túl vastag. Az arányok fontosak, hát még az alapanyagok. Ha nem találtál még rá a tökéletes alapreceptre, mutatjuk!

Pásztory Dóra: Innen tudtam, hogy a gyerekemnek nem lesznek táplálkozási zavarai

Azt hiszem, a gyerekem ételek és ízek iránti rajongása nagyjából akkor dőlt el, amikor 6 hónapos magzati korában beváltottuk a nászajándékba kapott ajándékutalványunkat az egyik budapesti Michelin-csillagos étteremben. Állítólag az ízlésünk már az anyaméhben alakul, amit egy szem gyermekemmel szerzett nem túl reprezentatív tapasztalataim alapján meg tudok erősíteni.

12 mém, amit érteni fogsz, ha te is alvásproblémákkal küzdesz

Lassan elmondhatjuk, hogy jó alvónak lenni kiváltság.

A 73 éves rúdtáncos, aki egy tehetségkutatón futott be

Fittebb 73 évesen, mint sokan a húszas éveikben. Látnod kell a rúdtáncos nagyit. A joy.hu híradása.

Legkülönlegesebb modellek

A hibátlannak tűnő modellarcok mellett felüdülés megismerni azokat, akik úgy hódítanak a címlapokon, hogy felvállalják a hiányosságaikat. Ők szintén sikeres modellek és gyakorlatilag történelemet írtak a divatvilágban az elmúlt pár évben.

Napi horoszkóp július 21.: a Kosok a tökéletes eredmény elérésére törekszenek, a Skorpióknak pihenésre van szükségük

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok izgalmas üzeneteket tartogatnak!

9 színész azelőtt és azután, hogy Marvel szereplő lett belőle

Úgy látszik, a szuperhősszerep elég motivációt jelentett számukra ahhoz, hogy elvonszolják magukat az edzőterembe.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem