Kell még egy kis félelem-fröccs? Minek nézünk "vírusos" filmeket a járvány közepén?

Kell még egy kis félelem-fröccs? Minek nézünk "vírusos" filmeket a járvány közepén?
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A négy fal közé szorulva sűrűn nyúlunk el a kanapén és vetjük bele magunkat a filmek és sorozatok tengerébe. A felemelő limonádék helyett az elmúlt hetekben azonban a járványfilmek hasítanak - elmondjuk, hogy mi az oka.

A magam részéről sosem voltam oda a thrillerekért, a horrorokért vagy a katasztrófafilmekért. Egyrészt azért, mert tíz percnél több időt úgy tölteni, hogy a tenyerembe szuszogok és csak az ujjaim közötti kis résen keresztül nézem a képernyőt, elég kényelmetlen tud lenni. Másrészt pedig azért, mert a végefőcím után napokig rajta tudok maradni a történeten, csúcsra járatva az általa okozott összes szorongást, rettegést és ami most különösen aktuális: hipochondriát.

Ebből már valószínűleg kiderül, hogy én nem néztem meg a Netflix népszerű Pandemic: How to prevent an outbreak (magyarul: Pandémia: Hogy előzzünk meg egy lehetséges kitörtést) című sorozatát, ami azt járja körbe, hogy mi a teendő, hogy elkerüljük egy világjárvány kitörését vagy ha már beütött a krach, hogyan győzzük le azt.

Rajtam kívül azonban rengetegen megtették, sőt hetek óta vezetik a különböző streaming és letöltő oldalak toplistáit a járványokról, természeti katasztrófákról és a világ pusztulásának egyéb lehetséges okairól szóló sorozatok és filmek.

Olvasd el ezt is!

Bár bennem zsigerből merül fel a kérdés, hogy: mégis mi a jó ebben? A pszichológiának persze megvannak a válaszai.

Az egyik ok rendkívül prózai, a koronavírus-járvány közepén az emberek minden releváns információra ki vannak éhezve. Sokkal többször kapcsolnak a híradóra, falják a témához szorosan vagy kevésbé szorosan kötődő cikkeket minden lehetséges portálon, kíváncsiak az ismerőseik és az ismeretlenek véleményére és minden ezzel kapcsolatos fikcióra. Jöhetnek regények, videók, sorozatok és filmek. A lényeg, hogy minél többet tudjanak meg a témáról, legyen valami fogodzó, hogy mit kell tenni ebben a mindannyiunk számára ismeretlen helyzetben.

A vírusokról szóló filmek emellett segítenek elképzelni az elképzelhetetlent, hányattatott gyerekkortól megkeseredett főgonosz híján is megmutatni az ellenséget, amivel mindannyian küzdünk. Nem utolsó sorban pedig megmutatják, hogy ha félelem, szenvedés és áldozatok árán is, de létezik pozitív végkifejlet és a történet végén sikerül legyőzni a vírust.

Szemezgetnél a filmek közül? A galériában ajánlunk párat!

Nézd meg a galériánkat>7 kép
Rémisztő, és egyben figyelemfelkeltő film járványokról
Tovább olvasok
Kép
Dobozban altatta újszülött babáját a barátnőm – megkérdeztem, miért

A barátnőm fiai életük első pár hónapjukat egy papírdobozban töltötték. Egy nagyon szép darabban, de mégis egy papírdobozban. Megkérdeztem, hogy miért.

Kép
„Amíg anya ilyen csúnya tablettát szed, neked nem lesz kistestvéred!”

Beszólnak. Kommentálják a legbelsőbb magánügyeidet. Akár a gyerek előtt is.

Kép
Vihetjük az újszülöttet levegőre? Ezt mondja a gyerekorvos:

Jó dolog összebújni egész nap az újszülöttel és a biztonságot nyújtó négy fal között lenni, ismerkedni, kiélvezni az első, közös időszakot. Ám pár nap után az újdonsült anyukáknak is elkezd hiányozni a levegő, hogy elmenjünk valahova otthonról. De vajon ki lehet egy pár napos/hetes újszülöttel már mozdulni?

Kép
7 szobanövény, aminek szinte semmi fényre nincs szüksége

Elfogyott a hely az ablakban? Vagy épp olyan helyiségbe is raknál növényt, ahol nincs ablak, ergo természetes fény sem? Nem baj, mert most mutatunk pár olyan szobanövényt, akik gyakorlatilag fény nélkül is vígan elélnek.

Kép
Meddőnek nyilvánították, pedig egészen hétköznapi módon kezelhető volt a baja

Akár a kivizsgálásnál, akár a sokadik lombiknál tartunk, a babatervezés nehézségei alaposan igénybe veszik testünket és lelkünket egyaránt. Néha reményt és eltökéltséget mozgósítanak bennünk, máskor dühösek leszünk magunkra, a párunkra és az egész világra. A testünkre pedig egyre inkább ellenségként kezdünk tekinteni, amiért nem azt teszi, amit elvárnánk tőle. Így volt ez Barbinál is.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 26.: a Nyilasok az árral sodródnak, a Bakoknak éberségre van szükségük

Hétvégén sem érdemes kihagynod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket tartogatnak ugyanis az egyes csillagjegyek!

Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem