Vulkántúra Palócföldön

Borítókép: Vulkántúra Palócföldön
Hógolyózni nyáron? Lávaömlésen sétálni? Bazaltorgonákon piknikezni? Izgalmasnak találod? Akkor irány a Cserhát!

A megbolondult iránytű és a vödör hó
A Salgótarján melletti Szilváskő maga a felfedezésre váró kaland. Az itt lévő tanösvényt gyerekeknek is könnyű megjárni. Elemózsiát a hátizsákba, iránytűt a kézbe, és irány a vulkán!

A szilváskői bazaltömlés öt- és hatszögletes oszlopai kiváló lehetőséget nyújtanak egy kis sziklamászáshoz – aminek végignézése gyenge idegzetű anyáknak nem ajánlott! Én is inkább apára hagytam a fiúkat, és felkapaszkodtam a hegytetőre. A bazaltorgonák tetejéről pazar akilátás. Nemsokára az is kiderült, miért kellett az iránytű. Nem, nem tévedtünk el, csak a tanösvény egy mágneses tartalmú szikla mellett vezet el, melytől kileng a szerkezet mutatója. Egy kis fizikaóra, és már indulhatunk is tovább. A hegy belsejét kibányászták, afelszín megsüllyedt, és monumentális sziklahasadékok keletkeztek. Az üregek közelében olyan hideg van, hogy beleborzongtunk. Ahelyiek szerint nyár közepén is vödörszám lehet itt havat találni. Szívesen elidőztünk volna még a bámulatos barlangok mellett, de égiháború volt kitörőben, ott hagytuk hát a káprázatos hegyet, és leereszkedtünk a zöldellő sípályán hétvégi szállásunkra.

„Fürdőzés” a lávafolyamban
A következő napra maradtak a várak: Somoskő és Salgó. Az előbbit kialudt vulkán kúpjára építették bazaltorgonákból, falai méhkaptárra emlékeztetnek a sok hatszögletűre merevedett lávatörmelék miatt. A vár alatt újabb lávaömlés bazaltorgonákkal, kicsit lejjebb pedig egy igazi lávafolyam! Persze régen kihűlt már, így azbesztcipőre nincs szükség, látványnak viszont nem utolsó. Egy vulkánkitörés után szilárdult kővé a hegyoldalban, és az évezredek alatt feltöredezett. Az így kialakult kőtenger még ma is állandó mozgásban van, növény nem képes megtelepedni rajta.

Rablott kincsek nyomában
Ebéd a Somosi Fogadóban, majd irány a Salgó! Nagy várakozással tekintettünk a várra, hiszen valaha igazi rablótanya volt. Újabb bazaltoszlopok, gyönyörű kilátás és rengeteg darázs, így nem volt nehéz lebeszélni fiainkat a kincskeresésről. Ha valaki ezek után úgy dönt, hogy példánkat követve felmászik a várba, biztosíthatom, mi nem ástunk ki semmit. Lehet még kutakodni! Boszorkánykő csak egy ugrás a vártól. Vigyázzon, aki bűbájjal bír: a hegy az itt letaszított boszorkányokról kapta a nevét… ı

Hasznos információk:
A Keletiből induló vonat 2 óra 35 perc alatt ér Salgótarjánba. A teljes árú jegy egy útra 2480 forint.
algótarjánból Szilváskőre a Ceredre induló helyközi járattal juthatunk el, a várakhoz helyi járat közlekedik a városi autóbusz-állomástól.
www.menetrendek.hu, www.nogradvolan.hu

Ezüstfenyő Vendégház: www.szilvasko.hu, Somosi Fogadó: Salgótarján, Somosi út 188. Információ: www.salgotarjan-turizmus.hu

Ez a cikk az Éva magazin 2010. évi májusi számában jelent meg. Szöveg: Horváth Zsuzsa írása, Fotó: Horváth Zoltán, Europress, Minden jog fenntartva.