Vasi vakáció

Borítókép: Vasi vakáció
Ha szeretitek a túrázós-kirándulós nyaralást, ideális helyszínt találhattok hozzá az Alpokalján. Nem kell persze a strandolásról sem lemondani.


A nyugati határ vidékén mindkét programra sok jó lehetőség kínálkozik – vas megyében és burgenlandban egyaránt.


Gyalogosan
Errefelé egymást érik a színvonalas, kényelmes vendégházak, nem kell hát mást tennetek, csupán kiválasztani egyet a sok gyönyörű fekvésű kis falu közül (tényleg kicsik, sokukat mindössze két-háromszázan lakják), és lefoglalni egy nektek tetsző szálláshelyet, ahonnan a túrák indulhatnak. Bármilyen kényelmes a szállás és barátságos a házigazda – itt mindenhol úgy érzi az ember, mintha régi ismerős látná vendégül –, nehéz megállni, hogy ne induljatok útnak. Vegyük például Velemet. Az alig 300 lakosú, légúti panaszokat jó levegőjével orvosló kis községben sétálva szinte mindenhonnan látszik a hegyen fehérlő, piros tetős, hívogató kis kápolna. Helyén egykor remetelak volt, ma a Szent Vid zarándok- és népszerű kirándulóhely. A faluból az autóút mellett is felsétálhattok, de az erdei út sem jelent különösebb nehézséget még egy kisgyereknek sem: fél óra alatt már ott is lehettek a templomnál, ahonnan gyönyörű a kilátás a környékre. Velemből (vagy Kőszegről) indulva juthattok el a Kőszegi-hegység legmagasabb pontjáig, a 883 méteres Írottkőhöz (másszatok fel a kilátóba, tiszta időben még a Balatonig is ellátni), a tiszta és bő vizű Hétforráshoz (kóstoljátok meg, nagyon finom a hét kútból csordogáló forrásvíz) és a 18.század végén Stájerországból betelepített erdészek hajdani otthonául szolgáló Stájerházakhoz (az egyikben működik az Erdészeti Múzeum). Az osztrák oldalon Lékát (ma Lockenhausnak hívják) elhagyva bukkanhattok rá a fából épített Margit-kilátóra, ahonnan a lékai völgyre nyílik szép kilátás. Mindez még csak ízelítő: Velemből egy kiadósabb esti sétával elérhető anéhány kilométerre fekvő Cák, ahol a falu végén műemlék pincék sorakoznak. (Ha zárva találjátok őket, a megadott címen elkérhetitek a kulcsukat.) Egykor bor tárolására épültek, de miután afiloxéra (vagyis a szőlőgyökértetű) a 19. század végén letarolta a vidék több évszázados múlttal rendelkező szőlőit, az errefelé bőségesen termő gesztenye és gyümölcs raktározására használták őket. Az Írottkő Natúrpark területén nemcsak gyalogosan, hanem kerékpárral is lehet túrázni: a parkon át betonos, illetve döngölt kavicsos kerékpárút vezet, biciklit kölcsönöznek a szálláshelyeken és a kőszegi Csónakázó-tónál is. A Natúrparkban több tanösvény is hozzájárul ahhoz, hogy alaposan megismerhessétek ezt a tájat.


Régi dolgok
Az erdők után következzenek a városok. Sok mindenről mesél ez a vidék: a 2000 éve rómaiak alapította Szombathelyen az utóbbi években nagyszabású karnevállal emlékeznek meg azokról az időkről, amikor még Savariának hívták a Borostyánkőút menti települést (az eseményt augusztus végén rendezik, érdemes beírni a naptárba, ha gladiátorokat, rabszolgavásárt és tüzes játékot szeretnétek látni). Ha más időpontban jártok erre, keressétek fel a szintén a rómaiakról szóló Történelmi Témaparkot. Kőszegen az ugyancsak augusztusban tartott Ostromnapok a város legismertebb emlékét idézik fel: 1532-ben e hónap utolsó napján kergette el Jurisics Miklós avárat ostromló törököt. De bármikor érkezik ide a látogató, a belváros mindig olyan, mint akorábbi századok megelevenedett képeskönyve. A határ túloldalán két nagyon jó állapotban fennmaradt vár tekinthető meg: Léka vára volt a Nádasdyak és az Esterházyak kezén is, Fraknó (Forchtenstein) vára pedig 1626 óta Esterházy-birtok, ma a család műgyűjteménye, őseinek galériája és fegyvergyűjteménye látható itt. Fraknó várában többféle programot szerveznek agyerekeknek, akik így megtudhatják, hogy mi mindent kellett megtanulniuk a barokk korban a hercegeknek vagy hogy mire volt szükség egy portré megfestéséhez (de az is kiderül, csemetéink tudnak-e írni madártollal). Szombathelyen, a Vasi Múzeumfaluban a környék tájegységeinek parasztházait gyűjtötték össze – szó szerint, ahol ugyanis lehetett, lebontották az eredeti falusi házat, az építőelemeket megszámozták, Szombathelyre szállították és újra felépítették. A házak udvara olyan hangulatú, mintha a vidéki nagymamánál járnánk (a gyerekek annyira élvezik is): az egyik kertben nyuszik laknak, a másikban veteményest és virágágyást gondoznak, a harmadikban mangalica röfög magában. A közeli Jákon pedig legjelentősebb román stílusú templomunk nyújt lenyűgöző látványt.

Hűsítő vizek
Ha már nagyon vágynátok víz mellé, akkor több strandolási lehetőségből lehet választani. Sárvár és Bükfürdő nagy területű, sokmedencés, felújított gyógyfürdőiről híres; a sárvári wellnessfürdő is egyben, amelynek egész szaunaarzenálja van, meg persze játszóháza, ahol vigyáznak a gyerekekre, miközben a felnőttek egészségesen izzadnak vagy úsznak. Szombathely Tófürdője szép környezetben fekszik, és a csúszdáktól a kalandmedencéig itt is minden megvan, ami egy jó strandtól elvárható. Ha Kőszegnél átmentek Ausztriába és átautóztok néhány takaros településen, már ott is vagytok aszántóföldek között emelkedő, abszolút baba-és családbarát locsmándi (vagyis lutzmannsburgi) Sonnentherménél. A szauna, az óriáscsúszda és a hullámfürdő itt sem marad el, de nem is ez az igazán érdekes, hanem a babáknak kialakított rész. Három medencéjükvan: egy „úszó”, ahol délutánonként ingyenes babaúszást tartanak, egy hatalmas alapterületű, 10 és 50 centi közötti vízmélységgel, és egy másik „alacsony vízállású”, kis csúszdákkal. Az anyák dolgát szoptatóhelyiség, alvószoba, babakonyha (melegítési lehetőség!) teszi könnyebbé. A fürdőnek szabadtéri része is van, külső medencékkel és évről évre bővülő játszótérrel. Sajnos nem olcsó, de aki megteheti, annak érdemes kipróbálni egyszer. Jóval kevesebbe kerül, de szintén nagy élményt nyújt a rohonci (azaz rechnitzi) fürdőtó, melyet mesterségesen alakítottak ki és vizét egy hegyi patak táplálja. A kis sziget, a tóba kanyarodó csúszda, a parti játszótér, a makulátlan tisztaság és a gyönyörű környezet már régóta megvan, az újdonság egy vízi játszótér, amelyet a tó szélén, a sekély vízbe építettek. Fürödni nem, de csónakázni, sétálni, horgászni, kacsákat figyelni vagy biciklizni lehet aszombathelyi és a kőszegi Csónakázó-tónál is.


Játékos kedvűeknek
És ha már a játéknál tartunk: Szombathelyen van az ország legnagyobb játszótere. A Kalandváros nem ingyenes, pár száz forintos belépőt kell váltani, de ez csekély összeg azért, amit cserébe nyújt – olyan helyre hozhatjuk a gyerekeket, ahol van kulturált illemhely (benne kis méretű mosdók és vécék, mint az óvodákban), pelenkázóhelyiség, sövénylugasok, büfé, amelynek asztalaitól belátni a parkot, körben kerítés, és kimenni csak egy helyen lehet, a bejáratnál, ahol a pénztárosok ülnek, így szökésre, elcsavargásra nincs lehetőség. Anyuka-apuka nyugodtan üldögélhet egy padon, miközben a gyerek bandát szervez magának atengeralattjáróra, vagy eltéved a favárban. Mert ami a lényeg: tavaly már a park 44. játékát adták át, egy világítótornyot, amelyből két csúszda vezet lefelé, de itt van az említett hatalmas favár szintén sok csúszdával, alagúttal és létrával, tengeralattjáró periszkóppal, repülő, favonat, tetővel fedett (!)homokozó, sövényalagút (ide bújnak el, akik nem akarnak hazamenni), pörgő mérleghinta, kötélpálya, mászófal, hinták és babajátékok akicsiknek, és olyan szerkentyűk anagyoknak, amelyek láttán csak ámulunk, hiszen a mi időnkben ilyenek nem léteztek… Mindig sok gyerek tolong a vizes játékok körül – ők azt hiszik, hogy játszanak, pedig igazából afizikával ismerkednek (persze ezzel ne rontsuk a kedvüket), mert nekik kell pumpálniuk a vizet, amelyet aztán mindenféle zsilipekkel és gátakkal terelhetnek tovább, vagy vízkereket hajthatnak vele. Zárásig innen nem szabadulunk, az év többi részében pedig türelmetlen és kissé szemrehányó tekintetű gyerekeink sűrűn nekünk szegezik majd a kérdést: mikor megyünk megint a Kalandvárosba?
Ha a nagyobbak is kedvet kaptak a játékhoz, akkor induljatok el Kőszeg irányába, és félúton, Gyöngyösfalunál megtaláljátok aHoldfényliget Kalandparkot. Ennek fő attrakciója egy 1300 méter hosszú drótkötélpálya. Kaptok aderekatokra egy hevedert, a fejetekre meg egy sisakot, és mehettek fel a fák koronájába, 2–8 méteres magasságba mászni és egyensúlyozni. A kicsik se maradnak mulatság nélkül: nekik ott van a gyerekméretű katicapálya. Tériszonyosok ugyanitt kipróbálhatják az íjászatot vagy a vadvízi evezést a Gyöngyös patakon. A ligetben van még erdei kisvasút, csúszókorongpálya, játszótér és modellvasút-terepasztal is. Lehet lovaskocsizni, lengőtekézni, szaunázni és kerékpárt kölcsönözni. A kisebb gyerekek bújócskázhatnak is a kimondottan erre acélra kialakított mini kalandparkban. Itt viszont már borsosabb a belépő ára. Aki nem akar több ezer forintot arra szánni, hogy fölös energiáit atermészetben vezesse le, annak elég 3kilométerre eltávolodni Szombathelytől Sé felé. Itt van egy parkerdő erdei torna- és focipályákkal, kerékpárutakkal és egy fa játszótérrel.
És ha mindennek csak a negyedét végigjárjátok, megnézitek és kipróbáljátok, jól fog esni egy kis pihenés a vendégházban.

SZÁLLÁS
Kőszeg
Kóczián Pihenőház
– tágas, barátságos apartmanok a várral szemben
www.koczianpihenohaz.hu

Velem
Boróka Villa – patak a kert végében, reggeli a teraszon
www.boroka-villa.hu

Cák
Vadszőlő Vendégház – a névadó növénnyel befuttatott falak, cicák a ház körül, hatalmas kert

Kőszegszerdahely
Ró-hegy Vendégház – közel Kőszeghez, sok kutyával
www.rohegy.hu

Fürdés
Büki Gyógyfürdő
www.bukfurdo.hu

Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő
www.spasarvar.hu

Rohonci tó
www.rechnitz.at

Locsmándi Sonnentherme
www.sonnentherme.at

ÉTKEZÉS
Szombathely
Pietro pizzéria – pont százféle pizzával
www.pietropizzeria.uw.hu
Marco Polo hamburger- és salátabár – 42-féle hamburger, és egyikből sem spórolják ki a tölteléket
www.szombathely.hu


Kőszeg
Bécsikapu étterem – középkori hangulat, vadételek, hétvégén telt ház.
www.becsikapu.hu

Hasznos oldalak
www.naturpark.hu
www.koszeg.hu
www.szombathely.hu
www.lockenhaus.at
www.esterhazy.atKerékpárbérlés,


túraútvonal-javaslatok:
www.pannonbike.hu

Natúrpark kerékpárút
Információ:
Kőszegi Kerékpáros Egyesület
9730 Kőszeg, Csónakázó-tó
– Kerékpáros Centrum
Tel.: 30/997-8651

A Kőszegi Várszínház műsora:
www.koszeg.hu

Szöveg: Lovászi Ildikó, fotó: profimedia.hu, europress, Polgár Zoltán
Ez a cikk a 2009. évi júliusi számban jelent meg. Minden jog fenntartva.