Programajánló: Föld, víz, levegő

Borítókép: Programajánló: Föld, víz, levegő
Könyv és Cd-ajánlónk azoknak szól, akik inkább otthon maradnának hétvégén. Akik kimozdulnának, azoknak pillangós előadást vagy túrázást ajánlunk.


Hegy, víz, levegő
A bikiniszezon előtt lendüljünk formába sok mozgással, friss levegőn! Május 19-én az Őrségi Nemzeti Park ingyenes túrája a hegyi lápokhoz vezet: ilyenkor a lápréteket a vizet szivacsként magába szívó, fokozottan védett tőzegmoha fedi. Aki nem ijed meg a saját árnyékától, sötétbe borult rengetegnek vághat neki a kalandos Mátrai Csillagok Éjszaka Teljesítménytúrán május 27-ről 28-ra virradóra. A legkisebb vállalható táv 7 kilométer, ami része az Ötpróba London 2012 rendezvénysorozatnak. A Balaton körüli bóklászásnak is most van ideje, nyáron már elvonja a figyelmünket a strandolás: a Tanúhegyek teljesítménytúrák (gyalogosan vagy biciklin) május 26-27-én a Tapolcai-medence és a Káli-medence legszebb részeit érintik. Rajt és cél a badacsonytördemici Faluház udvarán. Az előszezoni Balcsit két keréken is meghódíthatjuk: a Pünkösdi Bringás Balaton-kerülő Túra Almádiból indul május 26-án. A 206 km-es túra jó apropó, hogy belekóstoljunk a május 18–28. között szervezett Balaton 7 programba. Lásd még: , matrahegy.hu/matraicsillagok, programok.balaton.istenhozta.hu, balatonbringa.hu, balaton.itthon.hu

Könyv
Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság

Jobb, ha már az első mondatban eláruljuk, amiről e kötet szól: a kiegyensúlyozott felnőttévek titka a gyerekkorban keresendő. Vekerdy tanár úr, ha kell, ezerszer is bebizonyítja, hogy a szeretetben töltött kisgyerekkor és a szülői empátia mindennél fontosabb. A neves gyerekpszichológus a Nyitott Akadémián tartott előadásaiban a csecsemő- és a kamaszkor közötti időszak problémáit, valamint azok családi és óvodai-iskolai megoldási kísérleteit mutatja be. A mester zavarba ejtő: egyszerre láttat felnőtt- és gyerekszemmel – mindkettő te vagy. Kulcslyuk Kiadó

CD
Anaïs Mitchell: Young Man In America
Második albumával jelentkezik Amerika új folküdvöskéje, a most 32 éves Anaïs Mitchell. Kislányos hangján mesél történeteket többek között a borítón is látható édesapja 30 évvel ezelőtti novellájából.


Színház
Interaktív előadással kápráztatja el a gyerekeket az olasz TPO társulat a Trafóban. Május 19. Jegyeket is nyerhetsz rá! Bővebben itt olvashatsz a játékról.


Kiállítás
Ferenczy Károly gyűjteményes kiállítása Magyar Nemzeti Galéria, 2012. május 27-ig
Ferenczy Károly elsősorban a nagybányaiak néven ismert magyar impresszionista festőcsoport vezéralakjaként él a köztudatban. Életmű-kiállítása bemutatja a felkészülés időszakát és a Nagybánya után festett, jóval klasszikusabb látásmódú festményeket és grafikákat is: összesen 230 alkotást. mng.huSzöveg: Rojkó Annamária (könyv), Szász Barna (zene), Szjnick (kiállítás, kaland). Ez a cikk a 2012. évi májusi szám összefoglalója. Minden jog fenntartva.