Könyvajánló

Borítókép: Könyvajánló
Érdekes és izgalmas könyveket ajánlunk mostezúttal is kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Nagy utazás
Legát Tibor: Közlekedik a főváros
A járművek tavalyi átszámozása óta biztosan tudjuk, hogy a budapesti tömegközlekedéshez nemcsak jegy vagy bérlet, hanem humorérzék is szükséges. Legát Tibor könyvéből azonban kiderül, hogy a közösségi járműveket a kezdetek óta derültség övezte. Hol kuplét, hol verset/csasztuskát írtak valamelyik járgányról, hol az ellenőrök kerültek a pesti humor kereszttüzébe. A lapszélen elhelyezett, hangulatos keretes írások remekül kiegészítik a kötet fő vonulatát, a fővárost behálózó járművek krónikáját. Az album művészeti vezetője elismerésre méltó munkát végzett, mert a különböző típusok a „saját színükben” vonulnak fel. Böngészés közben az olvasó hamar rátalál a villamossárga, a trolipiros vagy a buszkék színnel jelzett fejezetekre.
Az egyes korszakokat és a jellegzetes helyszíneket felidéző archív fényképfelvételek és a kellemes stílusú, adatgazdag szövegek úgy harmonizálnak egymással, mint a Combinó villamos a városképpel. Mert akár a lóvasútról, akár az átkelőhajóról, akár a kisföldalattiról van szó, Budapest patinás járműparkja a szó több értelmében is ott „lüktet” a nagyváros szívében. Merítkezz meg a virtuális csúcsforgalomban, és utazz körbe térben és időben.
Jószöveg Műhely Kiadó

Rögtönzés és kockáztatás
Eric Abrahamson – David H. Freedman: Tökéletes rendetlenség
Takarításmániások figyelem, hagyjátok abba a szőnyegrojtok fésülgetését! Íme a bizonyíték, hogy nem mindennek lelke a rend. A szerzők a kreativitást és a rögtönzést kérik számon az elrámolás hívein. Többek között Einsteinről és Schwarzeneggerről is kiderül, hogy „rendellenesek”, és néhány neveléselméleti, kereskedelmi, vállalatvezetési, társadalmi és politikai példa is azt mutatja, hogy van élet a példásan leürített íróasztalon túl is.
HVG Könyvek

Méhen belüli drámák
Singer Magdolna: Áldatlan állapot
Minél fejlettebb a diagnosztika, a terhes anyák annál korábban ismerik meg a tényt, hogy egészséges vagy beteg embriót hordanak-e a szívük alatt. Ha kiderül, hogy nincs minden rendben, a nőknek maguknak kell meghozniuk a rettenetes lelki döntést: feláldozni magzatuk életét, vagy egy beteg gyerek felnevelésére áldozni a saját életüket. Magyarországon nincs olyan kiépített hálózat, amely e krízishelyzetben automatikusan segítséget nyújtana. A könyvben anyák mesélik el saját történetüket, de a szerző azokkal a szakemberekkel is beszélgetett, akik nap mint nap találkoznak hasonló emberi tragédiákkal.
Jaffa Kiadó


Top 2 gyerekeknek

G. Visconti – B. Landmann: A repülő masina, a furfangos Hold és Leonardo
B. Capatti – E. Adami – O. Monaco: A piros szárnyú gyík, a lila levelű fák és Gauguin
Két világhírű festőt két mesebeli kisfiú segítségével ismerhetnek meg a gyerekek. Gauguin egész életében színes tintákról álmodott, és addig hajókázott a tengeren, amíg Tahitin meg nem találta az egzotikus világot és a fantasztikus színeket. A zseniális Leonardo a festészetben éppúgy a tökéletességet kereste, mint az építészetben és a tudományban – fantáziájával térben és időben is a végtelenig szállt.
A Gauguin-t és Leonardót idéző oldalak pazar képei, no és a Lázár Zsófia fordította kedves mesék észrevétlenül kalauzolják az óvodásokat és a kisiskolásokat a képzőművészet felé. A két mester képi világát idéző, gyönyörű illusztrációkon túl, a könyvek első/utolsó oldalpárján találunk néhány „eredeti” Gauguin-festményt és Leonardo-rajzot. Olvasgatás közben mindenesetre legyen kéznél néhány üres rajzlap, sok színes ceruza és egy doboz festék, mert e mesebeli mesekönyvek ihletet és kedvet adhatnak az ifjú mestereknek is. A gyerekek – nemkülönben a felnőttek – nagy gyönyörűségére a sorozat folytatásában Klimt, Giotto, Chagall, Moholy-Nagy és Rippl-Rónay következik.
Barrus Kiadó