JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Két szívmelengető képregény a valóságról

Borítókép: Két szívmelengető képregény a valóságról Forrás: Getty Images
A képregény nemcsak a szuperhősöké vagy az akciósztároké! A sajátságos, kilencedik művészetnek is becézett műfaj képsorozatán ugyanúgy helye lehet az „utca emberének”, mint mondjuk Batmannek, legyen szó akár egy harmincas-negyvenes években rejtőzködő zsidó kislányról, vagy a jelenkori Izraelben élő átlagos, fanyar humorral megáldott házaspárról.

Ezúttal olyan könyveket hoztunk nektek, amelyek főleg képekben (és szóbuborékokban) fogalmaznak, mindannyiótok számára ismerősek lesznek akár nevetősen, akár fájón, de mindenekelőtt: életre szólóan emlékezetesen.

Kattints a képre, és vásárolj a könyvhónap keretén belül kedvezményesen!

J. Palacio: Fehér madár

Képregény és holokauszt: csak elsőre meghökkentő párosítás, hisz Art Spiegelman 1986-os Maus című remekműve már kikövezte az utat a műfaj számára (bár első hallásra kétségtelenül szentségtörő ötletnek tűnt, egyben nagykorúsította is a zsánert). A fehér madár inkább fiataloknak, kiskamaszoknak íródott: a kerettörténetben a jelenkori szál főhőse, Julian iskolai feladatként riportot készít egy családtagjáról, aki megtapasztalta a háborút. A fiú választása nagymamájára, Sarára esik, ugyanis kiderül, hogy a nő kislány korában a megszállt Franciaországban bujkált éveken át, sokszor vadidegen emberekre bízva az életét. Az ok? Természetesen zsidó származása egy fertelmesen gonosz kor kellős közepén.

Sara ebben a rendkívüli szituációban is olyan érzelmeket él át, mint egy átlagos lány, és ezt nagyon könnyű átéreznünk, szóval mindenkit figyelmeztetek, hogy olvasás közben könnyeinket visszanyelni szinte lehetetlen kihívás. R. J. Palacio képregénye sötét témája ellenére ugyanakkor tele van szívvel, élettel, vigasszal és a mesékre jellemző varázslattal, még akkor is, ha mindvégig rávetül a gonoszság árnyéka. A szerző tudja, mi az igazi védőpajzs a borzalom ellen: a humorba, a szeretetbe, az emberségbe vetett hit, a szoros emberi kapcsolódás. Létfontosságúak a Fehér madárhoz hasonló történetek, hiszen a felfoghatatlant újra és újra az emberiség eszébe kell vésni: meg ne történhessen még egyszer.

Kattints a képre és vásárold meg kedvezményesen a könyvet!

Yehuda és Maya Devir: Ez egy ilyen nap

Jelenetek egy házasságból, de ezúttal nem a bergmani nyomasztás jegyében. Yehuda és Maya Devir friss házasok voltak, amikor beköltözhettek első közös lakásukba. Hogy hogy nem, az összecsiszolódás derűjével és nehézségeivel küszködő házaspár a képregényformát érezte a legalkalmasabbnak arra, hogy együttélésük nehéz és könnyű pillanatait megfelelően dokumentálja. Ezzel az ötletükkel akkora sikert arattak, hogy a több millió Insta-követő után hol felemelő, hol vicces képes történeteik kötetben is napvilágot láttak.

Az Ez egy ilyen napban ott van minden, amit párunkkal átélünk a négy fal között: gyerekvárás, gyerekáldás, vécéelfoglalás, félresikerült kaja, bosszantó szokás, sok szerelmes pillanat, veszekedés, romantika és hétköznapiság felsőfokon. Devirék őszintén, önironikusan, és szórakoztatóan öntik képi formába mindannyiunk életének mikropillanatait, és ezen hol térdcsapkodva nevetünk, hol egy könnycseppet morzsolunk el a szemünk sarkában.

Kattints a képre és vásárold meg kedvezményesen a könyvet!