Két könyv, ha szeretnél elmerülni az érzelmek tengerében

Borítókép: Két könyv, ha szeretnél elmerülni az érzelmek tengerében Forrás: getty images
Talán közhely, de a tudomány és az egyén mindig ugyanarra a következtetésre jut: minél többet olvasunk, annál többek leszünk. A könyvek segítséget kínálnak testi és szellemi fejlődésünkhöz, általuk jobban megismerhetjük a világot, és benne önmagunkat.

Én a magam részéről mindig könyvekhez fordulok, ha tanácsra van szükségem az emberi kapcsolataimat illetően. Néha egy-egy jól eltalált olvasmány, vagy akár csak egy mondat, idézet szinte életmentő lehet. A szerelem, a szeretet, a barátság, a testvériség mind olyan kapocs, ami szebbé, tartalmasabbá, fontosabbá, máskor meg pokollá teszi az életünket. Olvasássorozatunk második cikkében olyan könyveket ajánlunk, amelyek a kapcsolatok és az érzelmek különböző típusaiba és mélyrétegeibe vezetnek el téged, kedves Olvasó. S mivel olvasmányaink túlnyomó többsége férfiak tollából származik, ezúttal tudatosan két női írót választottunk.

Vályi-Nagy Erika: Törtarany

Elsőként egy magyar regényt ajánlunk. A Törtaranynak nemcsak a szerzője, de a főszereplője is két nő, méghozzá két testvér, Rebeka és Amira. Az egyik a családanya, a másik a femme fatale. Ők ketten látszólag nem is élhetnének eltérőbb életet, mégis létezik köztük olyan kapocs, sorsközösség, amire elsőre nem feltétlenül gondolnánk. Amira fiatal, szép, szabadon szárnyaló nő (vagy legalábbis azt gondolja magáról), Rebeka idősebb nála, és jóval átlagosabb, konvencionálisabb életet él. Mindketten más-más szerepeket visznek a vállukon, más-más tapasztalatokat élnek át, más döntéseknek örülhetnek vagy épp szenvednek tőlük. Az eltérő életutak szempontjainak ütköztetése – Dobray Sarolta legutóbbi cikkünkben bemutatott regényéhez hasonlóan – két, folyamatosan váltogatott szemszögből történik, szereplőinket saját szubjektív szűrőiken át, különböző életfázisokban látjuk, és közben tanúi lehetünk örömüknek, bánatuknak, vonzásaiknak és választásaiknak. A regény hatására talán mi is őszintén végiggondoljuk, kik vagyunk valójában.

Kattints a képre és rendeld meg a Könyvhónap keretén belül most egyedi kedvezménnyel!

Colleen Hoover: November 9.

A Jövőre veled ugyanitt című világhíres színdarab egyfajta modern variánsának is felfogható Hoover könyve, melyben két jobb sorsra érdemes ember minden évben találkozik egymással. A randi azonban csak egyetlen napra, november kilencedikére korlátozódik, Fallon és Ben egyébként nem folynak bele a másik életébe. Örök kérdés, ez a felállás mennyire hiteles, de hát az atipikus párkapcsolati történetek jóval izgalmasabbak egy átlagos házasságnál – olvasva legalábbis mindenképpen. Mi, olvasók szeretjük végigkövetni, mi mindenről beszélgetnek a szereplők öt éven keresztül, hogyan hagy rajtuk nyomot a múló idő, hogyan változik a személyiségük és miként befolyásolják ezzel az évi egyetlen nappal egymás világlátását. Nem tisztem eldönteni, a könyv hordoz-e mélyebb jelentésrétegeket, vagy „csak” a megindító romantikus regényt kedvelőknek tökéletes választás, de ne becsüljük le az utóbbi fontosságát sem. Az író Ben és a szörnyű balesetet szenvedett, lelkileg mégis szupererős extévésztár, Fallon között ráadásul kifejezetten megkapóan tombol a vonzalom, úgyhogy szívből szorítunk, hogy a sok rossz után végre megtörténhessen köztük minden Jók Legjobbika: a Szerelem.

Kattints a képre és rendeld meg a Könyvhónap keretén belül most egyedi kedvezménnyel!

GALÉRIÁNKBAN MEGNÉZHETED, MILYEN VOLT AZ ÚT EGY SZLOVÁK MISZTIKUS THRILLER NYOMÁBAN!