Mire elég napi 20 perc olvasás? Nagyon is sok mindenre!

Borítókép: Mire elég napi 20 perc olvasás? Nagyon is sok mindenre! Forrás: Libri Könyvesboltok
Szokásokat nem egyszerű kialakítani az életben, akkor sem, ha azoknak egyértelműen pozitív hozadékuk van. Az olvasás is ilyen: kikapcsol, lelazít, karbantart mentálisan, mégis borzasztóan könnyen mondunk le a napi lapozgatásról.

Azt tudjuk jól, hogy az ép lélekhez ép test kell. De hogy pontosan milyen is az az ép lélek, és hogy a fizikai jólléten kívül mivel tudjuk még karbantartani, az már sokszor nem olyan egyértelmű. A Libri 30 napos mentális egészségmegőrző programja segít, hogy mindennap új olvasnivalóhoz juthass és élvezhesd a könyvek jótékony élettani hatását.

A sportolók jól ismerik azt az élményt, amikor edzés után a stressz-szint a minimumra esik, a dopamintermelés megugrik, és hosszabb-rövidebb időre beáll a „nincs lehetetlen” életérzés. A Sussexi Egyetem kutatói valami hasonlót fedeztek fel akkor, amikor 2009-ben az olvasás mérhető élettani hatásait kezdték el vizsgálni. A publikált tanulmány szerint napi 20 perc olvasás elegendő ahhoz, hogy durván a felére csökkentsük a stressz- szintünket, ezáltal pedig a könyvekkel hosszú távon is javítsuk az életminőségünket.

Forrás: Libri Könyvesboltok

A titok nyitja: a rendszeresség

Legyünk őszinték és valljuk be: új szokásokat akkor is nehéz kialakítani, ha pontosan tudjuk, hogy azok kedvezően fogják átformálni az életünket. A rutin kiépítése és megtartása gyakran nehezebb, mint maga a feladat.

A 20 perc könyvklub célja, hogy mindennap legyen egy kis apróság, amit szívesen elolvasol. Valami, ami nem az e-mail-fiókod rendezgetése, nem a hírek pörgetése és nem is a social feeded ellenállhatatlan ingercunamija. Naponta egy-egy rövid könyvrészlet, egy most épp valamiért fontos téma és pár jó könyvtipp hozzá, esetleg egy könyves kihívás, ami feldobja megszokott olvasási rutint. Ezek a rendszeres, de rövid alkalmak segíteni fognak, hogy az olvasás állandó része legyen a napodnak – vagy ha már elhivatott olvasó vagy, akkor tovább tágítsd a könyves ismereteidet.

Az olvasás nem magányos sport

A könyvek ráadásul nemcsak közvetlenül csökkentik a bennünk dolgozó napi feszültséget, hanem ezer és egy közvetett módon is segítik a napi boldogságunkat. Ahogy egyre több könyvet olvasunk el, úgy ismerünk meg újabb és újabb világokat, kultúrákat és embertípusokat, és úgy mozgunk egyre komfortosabban idegen helyzetekben. A történetek láthatatlan kapcsolatokat szőnek az olvasók között, akik olykor fél szavakból is értik a másik gondolatait – akkor is, ha épp teljesen idegenek. Arról nem is beszélve, hogy a koncentrált figyelem az egyik legnagyobb szellemi hiánycikkünk világszerte.

A Libri 20 perc könyvklubhoz júniustól kezdve bármikor csatlakozhatsz, ha úgy érzed, hogy készen állsz egy 30 napon át tartó könyves edzéstervre, emellett pedig a programhoz tartozó zárt csoportban bármikor ki is beszélheted legfrissebb könyvélményeidet!