Hétvége kétkeréken! Magyarország csodálatos tájai, amiket érdemes kerékpárral felfedezni

Borítókép: Hétvége kétkeréken! Magyarország csodálatos tájai, amiket érdemes kerékpárral felfedezni Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség
Képzeld, kutatások is bizonyítják, hogy a biciklizés nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészségünkre is kifejezetten jótékony hatással van. Szóval, ha teheted, pattanj hétvégénként biciklire, mert elképesztő, milyen változásokat hozhat az életedbe, ráadásul közben felfedezheted a legszebb hazai látnivalókat is.

A mondás úgy tartja: ép testben ép lélek, márpedig a kerékpározás egyszerre gondoskodik a fizikai és a mentális egészséged megőrzéséről: csökkentheti a szervezet stresszhormonjának, azaz a kortizolnak a szintjét, ezáltal megóv minket az elhízás, az álmatlanság, a szívbetegségek, az emésztési problémák és a depresszió veszélyétől is. Sőt, endorfinokat, azaz természetes fájdalomcsillapítót szabadít fel a testünkben, ami még a szorongást is enyhíti, ellazítja az elménket és javítja a hangulatunkat, ráadásul segít a mindfulness gyakorlásában: kerékpározás közben kiléphetünk a szürke mindennapok rohanásából és zajából. Úgyhogy most bemutatunk néhány csodaszép hazai tájat, amelyet akár egy hétvége alatt felfedezhetsz két keréken.

A Balaton nem csak a Riviéra

Tudtad, hogy a magyar tenger partját 204 km hosszan kiépített bicikliút, illetve kerékpározásra is alkalmas közút öleli körbe? Persze szó sincs arról, hogy kötelező végigtekerned ezen az úton, hiszen bármikor apróbb, de akár nagyobb kitérőket tehetsz, hogy bebarangolhasd a Balaton térségét: a Balatonberény Somoshegyi-kilátójában például egyedülálló panoráma tárul eléd, mivel innen akár a Tihanyi-félszigetet vagy a szigligeti várat is kiszúrhatod a távolban. De a balatonkenesei Magasparton is fantasztikus kilátásban lehet részed, és aligha találhatsz ennél szebb helyet arra, hogy megcsodáld a naplemenetét.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség
Balatonkenese - magaspart

Tekerj a profikkal!

Tudtad, hogy a Tour de Hongrie elnevezésű profi kerékpárverseny 2023-as útvonalának 4. szakaszában a csak edzőhegyként emlegetett Dobogó-kő is helyet kapott? Nos, a teljes távot természetesen nem kötelező teljesítened, az Országos Kéktúra részét is képező Dobogókőt azonban mégis érdemes célba venned biciklivel: a Nagy Lajos királyról elnevezett Lajosforrásnál kipihenheted a fáradalmakat útközben. És mivel Dobogókőt Szentendre felől könnyedén meg tudod közelíteni, akár a skanzenjéről ismert városban is kezdheted a hétvégi kirándulást.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség
Dunakanyar

Csak haladóknak

Beleszerettél a biciklizésbe, és már nem először indulsz útnak kerékpáron? Akkor bátran emeld a tétet, és hódítsd meg Magyarország legmagasabb hegycsúcsát a Mátra szívében, azaz a Kékes-tetőt. Mivel Gyöngyös irányából kell érkezned, ismét összekötheted a túrát városnézéssel, de a tüdőasztma kezelésére, regenerálódásra is ajánlott Mátrafüred is tökéletes helyszín a kitérőre. Kékestető pedig már több évtizede, 1963 óta rendelkezik a klimatikus gyógyhely minősítéssel, úgyhogy itt garantált a testi-lelki feltöltődés.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség
Kékestető

Útnak indít, megérint, elvarázsol – ezernyi kalanddal várnak a hazai tájak!
További inspirációkért kövessétek a Csodás Magyarország hivatalos weboldalát és Instagram oldalát is!

A lenti galériánkban olyan sztárokat mutatunk, akik imádják kerékpáron az életet.