Ez vár rád májusban – 4. felvonás

Borítókép: Ez vár rád májusban – 4. felvonás
Erre a nyárköszöntő-hónapbúcsúztató pár napra a legjobb tanács: élvezd a hőséget! Néhány ötletünk azért akad a négy fal közé vágyóknak is..

KIÁLLÍTÁS
Fényhidakon át – Egry József gyűjteményes kiállítás
2011. július 31-ig, KOGART Ház
A magyar festészet egyik legizgalmasabb művészegyénisége a napszámosok és akülvárosi szegények világából kitörő Egry József. Útkeresése során a plein air, a kubizmus és akonstruktivizmus vagy az expresszionizmus irányzatába is belekóstolt, de egyiknél sem kötött ki, már öntörvényű korai műveit sem lehet beskatulyázni. Sokféle ihlet hatására alakította ki saját stílusát, melyben látomásszerű ábrázolással, drámai módon ragadja meg az atmoszférát, a víz, a pára, a levegő és – legfőképpen – a fény játékát. Egry József fényhídjai egyik pillérükkel a valóságba kapaszkodnak, a túlsó part azonban a végtelen messzeségben, valamilyen transzcendens világban húzódik, s a fény pallóin sétálva a két világ közötti határ összemosódik a látogató szemében. A festő gyűjteményes kiállítása ateljes életutat mutatja be. kogart.hu

Démoni ragály: A pestis
2011. december 31-ig, Wosinsky Mór Megyei Múzeum, Szekszárd
Öt évszázadon át – a kór okának és terjedési módjának 1894-es 
azonosításáig – a fekete halál időről időre sötét felleget vont Európa civilizációja fölé. A pestisről, az ellene bevetett gyógymódokról, a ragálynak aművészetben, a népi és vallási hiedelmekben hagyott kézjegyéről szól ez az izgalmas, bár tagadhatatlanul morbid tárlat. A belépőjegy 600Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 300 Ft, 70 évfelettieknek és pedagógusoknak ingyenes.
museum.hu

Molnár Zoltán: Brazil Napló 2008.

2011. május 13. - június 26. minden hétköznap 14-19 óra között, hétvégén 11-19 óra között.
Magyar Fotográfusok Háza, George Eastman Terem

Molnár Zoltán fotóival nem egyszer találkozhattatok az Éva magazin hasábjain. Pár évvel ezelőtt Brazíliáról készített riportsorozatot.
maimano.hu

FILM
Benda Bilili – Félkomoly
Bemutató: 2011. május 26.
Szeretetreméltó és hihető ez adokumentumfilm, melyben egy csapat testi hibás, hajléktalan utcazenész kijut Kinshasa (Kongó fővárosa) szegénynegyedéből és európai sztárrá lesz. Afilm nem csak azenéről szól: abádogbögrére feszített drótot virtuózan pengető gitáros mögött ott láthatók egy felfoghatatlanul távoli világ lakói és díszletei. Aminden szomorúsága mellett szívderítő sztorit még csak ki sem kellett találni.

KÖNYV
Jörg Hilbert – Felix Janosa: Rozsda Lovag és a kísértet (Gemini)
Mi sülhet ki abból, ha egy mesebeli lovag rábízza kastélyát Kokszra, a vidám sárkánygyerekre? Nos, egymást érik az izgalmas fordulatok. Ráadásul a történetben mindenki dalra fakad: a lovag, a lovagné, avasvitézek, asárkány és afélős kísértet is, aki a kalandok kulcsszereplője. A mesekönyv akottákat is közli, a CD-melléklet a musical magyar nyelvű változatát tartalmazza.

Christine Nöstlinger: Szép kis család (Animus)
Kissé zűrös famíliáról van szó: az Andersen-díjas ifjúsági írónő könyvében három testvér, Ani, Karli és Speedi felváltva mesélik el, hogy zajlik náluk az élet. Régóta tudnak aszülők között folyó harcokról, amelynek vége fegyverszünet és szétköltözés. Megjelenik Wilma, apa barátnője, és anya sem marad egyedül. Azosztrák „szeleburdi család” tagjai jó humorú srácok, akik tovább gubancolják a szálakat.

CD
Alexi Murdoch: Towards The Sun
Az elmúlt évek egyik legőszintébb hangú énekes-dalszerzője végre új albummal jelentkezett. A Továbbállók és különböző filmsorozatok betétdalaival befutott skót zenész ismét megindító számokat írt – sajnos csak hetet.

Szerző: Szjnick, Sas Sándor, Szász Barna, Rojkó Annamária Fotó: Live nation, Budapest Jazz Klub, Jágfai Eszter
Ez a cikk az
Éva magazin 2011. évi májusi számában jelent meg. Minden jog fenntartva.