Ez vár rád augusztusban – 2. felvonás

Borítókép: Ez vár rád augusztusban – 2. felvonás
Ugye még nem gondoltok a közelgő őszre?! Felesleges, hiszen az ország jobban nyüzsög, mint bármikor! Persze az élet szeptembertől sem áll meg..

ZENE
Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

2011. augusztus 12–20, Kaposvár
Ha a „Kaposfeszt” így folytatja, könnyen az ország egyik legjobb fesztiváljává válhat. A Bolyki György és Kokas Katalin vezette programsorozat receptje egyszerű: közel 60 világhírű hangszeres és énekes szólistát hívnak meg (mint Colin Currie, Perényi Miklós, Kocsis Zoltán), akik kisebb kamarákká összeállva lépnek színpadra. Az így kialakuló programot tovább dúsítják több nagyszabású előadással is: ilyen lesz idén Steve Reichtől a Tehillim, melyet ugyanezek az élvonalbeli zenészek adnak elő. És hogy a kínálat még színesebb legyen, bővítik asort könnyű- és népzenei előadókkal is. Kiváló szoprán és alt szólistáinkat így rögtön Tóth Verával és Gabival vagy a Bolyki Brothersszel hasonlíthatjuk össze. Aki pedig Bartók-kamarákat hallgat, előtte belemélyedhet népi gyökereikbe a Jánosi együttessel. Mindehhez igazi barátságos, kisvárosi fesztiválhangulat társul. Mi kell még? Táncház hajnalig? A zeneház előtt, 13-án Jánosiékkal, 15-én pedig aSöndörgővel.

Afrocubism
2011. augusztus 10., Sziget Fesztivál
14 évvel ezelőtt a Buena Vista Social Club projekt Mali és Kuba legjobb zenészeit kívánta egyesíteni, ám a mali zenészek vízumproblémák miatt kimaradtak. Most ez sikerült: idei koncertjük az egyik legnagyobb világzenei esemény. sziget.hu

KALAND
Tihanyi Művészeti Fesztivál
2011. augusztus 13-21, Tihany
Tizenöt fővárosi kortárs művészeti galéria költözik le Tihanyba az ARTplacc idejére. 2011. augusztus 13-a és 21-e között a félsziget több pontján kiállítások várják a látogatókat, ahol könnyed és változatos válogatásban mutatkoznak be hazánk tehetséges művészei. Tihany különleges hangulata és turisztikai jelentősége is ígéret arra, hogy az idén induló fesztivál évről-évre izgalmas programot kínál majd a Balatonnál járóknak.

Varidance – Vári Bertalan Társulata
2011. augusztus 16, Nemzeti Táncszínház
Ha van világzene, létezik világtánc is. Ezen a lendületes estén sztep, brake és hiphop elemek vegyülnek kalotaszegi, szatmári, mezőségi fordulatokkal. A kortárs tánc és a tradicionális néptánc szemkápráztató elegye során esernyők, kannák, dobverők és lufik is fontos szerepet kapnak: aHarangozó-díjas Vári Bertalan társulatának első önálló estjén egy pillanatig sem unatkozunk. Minden fellépő önmagát táncolja el: az egyes táncok koreográfiája a főszereplő személyiségére, egyéni képességeire íródott. nemzetitancszinhaz.hu

KIÁLLÍTÁS
Mobil-kor-történet
2011. augusztus 28-ig, Móra Ferenc Múzeum, Szeged
A mobilkorszak hajnalán kíváncsian bámultuk a táska méretű telefonok tulajdonosait. Amobilok mérete csökken, ám tudásuk egyre nő... Honnan hová tart a fejlődés? Belépő: 700 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 400 Ft. mfm.u-szeged.hu

OTTHONÜLŐS

CD
Adele: 21
Adele már 21 évesen is két Grammyvel és olyan erős, érett hanggal rendelkezett, hogy lekörözte Amy Winehouse-t és Anastaciát is. Azóta 23 lett, szakított barátjával, és ezt jobbnál jobb, személyes hangvételű, de listavezető számokban énekli meg.

DVD
Éhség (2008)
Az elszánt hazafiság és az önpusztító makacsság filmje megtörtént esetről, egy halállal végződő éhségsztrájkról számol be. Drámai, felkavaró és brutális, mint a valóság.

KÖNYV
Elif Safak: Fekete tej (Jószöveg Műhely Kiadó)
Akadnak népek, amelyek sohasem hallottak még a szülés utáni depresszióról. A fiatal török írónő azonban nagyvárosi környezetben él, ahol e témával kapcsolatos saját élményét, érzéseit vetette papírra. Szándéka szerint ez akönyv a felejtés jegyében íródott, ily módon dolgozva fel a lelki változásokat. A belső monológok és a környezet visszajelzései dokumentumregénynek, terápiás jelleggel is olvashatók.


Szerző: Szjnick, Szász Barna, Sas Sándor, Fotó: Csillag Pál, Szépművészeti Múzeum, Hegedűs Anita, Oszkó Zsuzsa, Ludwig Múzeum, Wam Design Center, Sziget, Sussie Ahlburg, Budapest Jazz Orchestra, Coke Club

Ezt a válogatást az
Éva magazin 2011. augusztusi számából állítottuk össze. Minden jog fenntartva.