Budapest, Budapest, te csodás

Borítókép: Budapest, Budapest, te csodás
Néha azt hiszed, már mindent tudsz róla. Pedig lakva sem ismerszik meg, mert ezer arca van, és mind örökös változásban.

Még a legnevezetesebb látványosságait sem lehet letudni: középkori várfalmaradványok bújnak elő a földből a jó öreg palota tövében, a szigeti romokból kirajzolódik a Mária-kolostor. Halott gyártelep éled újjá kulturális központként, romos ház trendi kocsmaként. Kiismerhetetlen a város, megunhatatlan, nyughatatlan és izgalmas. Újra meg újra fel kell fedezni, mindig másképp és más oldaláról.

Emléktáblák
A belváros olyan gazdag látnivalókban, hogy mindenféle útvonaltervezés nélkül is nekieredhet az ember, előbb-utóbb biztosan belebotlik valami példa nélkülibe. Ráhagyatkozhat a házfalakon és kapualjakban megbúvó emléktáblákra is; ha túlteszi magát az egyiken –„E helyen pihent XII. Károly svéd király 1714. XI. 17-én. Lóháton 14 nap alatt tette meg az utat Törökországból Stralsundig” –, máris ott a másik, a kis lakásé, ahol Ady a haláláig Csinszkával élt. A romlásában is káprázatos Párisi-udvar eladás alatt áll, nemsokára átalakítják az épületet: érdemes előtte jól megnézni. Az emléktáblák kerületenként csoportosítva fent vannak a Wikipédián is, különböző időtartamú és témájú séták fűzhetőek fel rájuk. Ha pedig kinyomtatod Pest 1758-as térképét, mielőtt nekivágsz, lehet összehasonlítgatni az utcákat, utcaneveket a maiakkal (megtalálod az urbanista.blog.hu-n).

--pagebreak--

Miénk itt a tér
Gyerekekkel, ha teheted, a belváros főutcáján közlekedj – bár nem zöld és nem sétálóutca, mégis csak csökkentett forgalmú, aránylag csendes útvonal. Most még aFerenciek terén lekényszerülsz az aluljáróba, de 2013-tól végigmehetsz majd rajta anélkül, hogy lépcsőznöd kellene. A projekt keretében több közeli tér, utca is megújult és a gyalogosoké lett; abelvárosba már hosszabb, kisgyerekes, családi kirándulásokat is lehet szervezni. A Március 15. téren a kicsik nemcsak bringázni és görkorizni tanulhatnak, de egy kis római kori történelmet is. Ha pedig megengedhetitek magatoknak, próbáljátok ki a kétéltű (riverride.hu, 7500Ft a felnőtt-, 5000 Ft a diákjegy) vagy az emeletes városnéző buszt sétahajózással kombinálva (citytour.hu, 4500 és 4000 Ft). Gyerekeknek 6 éves kor alatt mindkettő ingyenes. Az utóbbinál a jegyet másnap újra felhasználhatod, de ott át kell szállnod, a kétéltű viszont egyszerűen besiklik a vízbe.


Fent és lent

Budapest panorámáját százszor ismeg lehet nézni, sohasem ugyanaz. Nem kell feltétlenül átmenni hozzá a hegyes-dombos Budára, a Bazilika Panoráma kilátója márciusban újra megnyílt a látogatók előtt, és június végéig naponta fél ötig látogatható. (500 Ft a felnőtt-, 400 a gyerekjegy.)

A Bazilikából kijövet az Október 6. utcai Rétesházba nem lehet nem betérni.
Minden budapesti városnézés koronája a Citadella; alkonyatkor lélegzetelállítóak innen a város fényei; a Gellért-hegy Pestre néző, meredek sziklafalának sétaútját gyerekekkel is meg lehet mászni, de csak amíg világos van. A Gül Baba türbéje feletti Mansfeld parkba tíz perc könnyű sétával felérsz a Margit híd budai hídfőjétől, innen is páratlan kilátás nyílik a nyüzsgő városra. Újabb negyedóra gyaloglással eléred a József-hegyi (Szemlő-hegyi) kilátót, ahonnan szintén jó messzire ellátni.

Budai hegyeink alatt egész barlangrendszer húzódik... A Várbarlangot nemrég nyitották meg a látogatók előtt. Ha gyerekbarát barlangi túrára vágysz, a Szemlő-hegyi-barlangot válaszd. A tágas folyosókat betonjárdákon, lépcsőkön járhatjátok be, afalakat borító borsóköveket és gipszkristályokat hatásos effektusokkal világítják meg, és még boszorkafej alakú szikla is van avégében. Nem félelmetes, szépen felújított ökoturisztikai létesítmény, aparkjában játszótérrel és tanösvénnyel. Óránként indul séta, negyven percig tart. Jól fel kell hozzá öltözni, 12 fok van. Utána kihagyhatatlan a Daubner cukrászda meglátogatása, ami egy kis sorban állással jár ugyan, de megéri.

--pagebreak--

Üzletről üzletre
Budapestet járni vásárlás nélkül képtelenség, a pesti csarnokokat elkerülni egyenesen vétek. Fűszert a meseszép Hanna fűszerboltban (Veres Pálné utca) vegyél vagy a Vámház körúti Ázsia boltban, ott mindig van fillérekért ceyloni fahéj. Az orosz boltokban nem olcsó a fekete kenyér, de finom; kaviár dukál hozzá. A vasas csokijuk műtét után kötelező, a tejszínes jégkrém pedig olcsó és jóízű. A Dob utcai Ba-Mo kóser boltban Pészah előtt csak pészahi termékek (macesz, tejtermék, rágcsálnivalók) kaphatók, ettől az időszaktól eltekintve ezerféle élelmiszerből válogathatsz. ADélinél ki ne hagyd a pályaudvar aljában lévő kis indiai boltot; szépek akendői, sokféle parfümolajuk van, még pacsuli is! A városban mindig találunk kézműves vásárt, ahol egyiptomi szőnyegtől a patkolt tojásig minden „szép hiábavalóságot” megkapni.

Százéves a Párisi-udvar, egyetlen megmaradt századfordulós bevásárlópasszázsunk.

Város a városban
Budapesten bárhol jársz, más és más kultúrák lenyomatára, jelenlétére bukkansz. Ha a Török utcából a Gül Baba utcán át felkapaszkodsz a Gül Baba türbéhez, ahol adervis síremlékénél mécsesek égnek; ha betérsz a magyar macedovlahok és „görögök” építette, mára orosz tulajdonú Petőfi téri ortodox templomba, belekóstolni a hajnalig tartó, nyüzsgő, meseszép húsvéti szertartásba (vásárolni, fényképezni, jönni-menni, beszélgetni, gyertyát gyújtani is szabad!); ha azsidó negyedben bolyongsz, ha budai házak udvarán zsinagógára bukkansz vagy a Lendvay utcai orosz ortodox templomban jársz – egy másik Budapesten találod magad, mégis éppúgy otthon.

Hasznos Palotay Fülöp akkoriban vásárolta meg a „lyukas”, ma Lukács fürdőt, és vágott bele a fürdőpalota építésébe, amikor Gerbeaud Emil svájci cukrász átvette Kugler Henrik Gizella (ma Vörösmarty) téri cukrászatát. A mai Uránia Filmpalota kilenc évvel később épült, orfeumnak; később tudományos színház lett belőle.
Budapest termálvízben bővelkedő fürdőváros. Egy kis úszás, aztán társas élet…
A Szimpla kert a Lonely Planet utazási magazin szerint avilág harmadik legjobb bárja – legalábbis aközönség szavazatai alapján.

A 21. század divatba hozta a 20.-at, főleg a második felét. Jobban esik a füstöltsajt-leves és a koncert egy lebontástól megmentett házban, a kávé ősrégi keljfeljancsik és retró bútorok között. Izgalmas múltásó weboldalak: Fortepan, Budapest régen – képek a családi fotóalbumokból. „Elvesztett” sínek: Budapest megszüntetett villamosvonalai (old-ikarus.hu). A varosliget.info oldalon virtuálisan bejárhatod az 1896-os a Ligetben.

A Margit körúton ma már jóval több autó jár, mint ezen a régi fotón.

A Múzeum körúti bioboltban magad mérheted ki a basmati rizst és aszámtalan gabonafélét, hüvelyest.
Akétéltű buszok a kontinensen nálunk bukkantak fel először, és jelenleg egész évben menetrendszerűen közlekednek a belvárosban és a Dunán.

Szöveg: Bay Ágota, fotó: Korniss Péter, Oláh Gergely Máté, Papp Évi és Schneider Zoltán.