Augusztusi kultúrcsokor

Borítókép: Augusztusi kultúrcsokor
Minden, mi szem-szájnak ingere: filmek és az elmaradhatatlan nyárbúcsúztató fesztiválok.
Sejtcserés támadás – Főleg felnőtteknek

Amióta világ a világ, a vígjátékok színpadán összekeverednek aszereplők: akit apának néznek, az nem az; akit vad szeretőnek hisznek, az csak az ablakot jött megpucolni. Jennifer Aniston bájos filmecskéje a régi patronokat részben adaptálja a modern korhoz (a fölcserélés alapja egy mesterséges meg-termékenyítéshez szükséges, csöpp tartály), a lényeget azonban szerencsére megtartja. A színésznő anyaszerepben is bájos, a bolondos jó barát végül apaként is helytáll. Ideális film kertmozizásra. Bemutató: 2010. augusztus 19.

Gru – Főleg gyerekeknek
A számítógépes animációk immár megszokottan elrajzolt figurái úgy szórakoztatják agyerekeket, hogy a felnőttek is jókat nevessenek 
közben. Akicsik egy megátalkodott főgonoszt láthatnak, akit három árva kislány apául szemel ki, afelnőttek agátlástalan James Bond-paródián mulathatnak. Az antihős a Holdat szeretné elrabolni, és mert rajzolva van, minden őrült ötletet képes valóra váltani. Bemutató: 2010. augusztus 19.

Nyárbúcsúztató fesztiválok
A nyárbúcsúztatásnak van egy kétségkívül kellemes oldala: egész augusztusban tart! A Bárka Színház piknikén többek között fellép a blues-fenegyerek Ian Seagal, táncoltat a Ghymes, szívet melenget Rutkai Bori és a Specko Jedno, és lesz Cseh Tamás-emlékkoncert is. Az Ördögkatlant képzőművészet, irodalom és színház is hevíti: Salinger, Mrožek, Háy János és Tasnádi István darabjait is élvezhetjük. Ahelyszínek között szekérjárattal célszerű közlekedni. Ahónap végén aSzegedi Ifjúsági Napokon (augusztus25–29.) afenntarthatóság jegyében – és a víz fizikai közelségének köszönhetően igazi nyaralós környezetben– bulizhatunk. Itt lesz aScooter, aWatch My Dying és aSugababes, aKorai Öröm, a Magna Cum Laude és az Erik Sumo Band is. www.veszpremfest.hu, www.ordogkatlan.hu, www.szin.org

Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál
2010. augusztus 13–20.
Az idén debütáló Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál világsztárokkal és nívós kísérőrendezvényekkel szerez új, ifjú híveket a klasszikus zenének, míg a műfaj meglévő barátainak egy újfajta élmény lehetőségét mutatja be. A rendezvényhez kapcsolódó Jam Session találkozóra hangszereket is várnak, feltéve, ha gazdáik beszállnak a közös zenélésbe; a gyerekesek pedig családi nyaralássá alakíthatják afesztivált a gazdag programkínálat révén.
Szerző: Szjnick,Hámori Dániel, Sas Sándor, Fotó: Europress, profimedia.hu, Vancsó Zoltán

Ez a cikk az Éva magazin 2010. évi augusztusi számában jelent meg. Minden jog fenntartva.