Aktuális szeptemberi programok

Borítókép: Aktuális szeptemberi programok
Az ősz beköszöntével az élet újra beindul – nincs ez másként a szabadidővel sem. Mondj búcsút a nyári semmittevésnek egy jó kis Éva-programmal!

ZENE

Jazzforum Budapest

2011. szeptember 7-10, Budapest
A kilencedik Jazzforum Budapest törekvése, hogy a kortárs jazz legszélesebb palettáját mutassa be a mainstreamtől a kísérleti hangvételű produkciókig. A szeptember 7 és 10 között zajló négynapos program folyamán összesen 23 koncert hallható, a fő helyszínek a már megszokottak: a Művészetek Palotája, a Budapest Jazz Club és a Trafó Kortárs Művészetek Háza. A Ráday utcai ingyenes koncertek két helyszínen, az iF Kávézóban és késő esti kezdéssel a Jedermann Kávézóban kerülnek megrendezésre.Az idei fesztivál fókuszában Lengyelország áll, mivel 2011 augusztusától hazánkat váltja az Európai Unió elnökségében.
Jegyek
Művészetek Palotája (2500 Ft); Trafó (1500 Ft); Budapest Jazz Club (1500 Ft)
A kávézókba (Jedermann, ) a belépés ingyenes!

Caramel Club
2011. szeptember 8, Cotton Club, Budapest
Hazánk egyik legjobb énekese bensőséges hangulatú klubkoncertet ad. Beszélgetésbe elegyedhetünk vele, és élőzenés karaokére is lesz lehetőség. cottonclub.hu

Zsidó Nyári Fesztivál
2011. augusztus 27. – szeptember 15, Budapest
Ez a fesztivál – miközben hűen bemutatja a mai zsidó zenei kultúrát – sokkal tágabb körből merít, a világ más zenei hagyományait is képviseli. Idén elhozzák az egyik legnagyobb izraeli world-pop sztárt, Idan Raichelt, akinek zenéje tudatosan az Izraelbe bevándorolt népek – elsősorban az etiópok – zenéjéből táplálkozik. A fesztivál egyik legenergikusabb koncertjét a különböző méretű szájharmonikákon virtuózan játszó Adler Trió adja. Palya Bea idén is kitalált valami újat: szefárd népi énekeket ad elő szokásos együttesével magyarul és eredeti, ladino nyelven. Ajánlhatunk még rengeteg zenei programot – fellép Miklósa Erika és David D’Or; Lajkó Félix, Marko Markovic és a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band; a Budapest Klezmer Band és a Vujicsics Együttes –, melyek mellett színházi, tánc- és beszélgetőestek is lesznek. A helyszínek is fontosak: a nézők Európa legnagyobb zsinagógájába (a Dohány utcaiba), és a kevésbé ismert, szintén különleges hangulatú Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába is eljuthatnak. zsidonyarifesztival.hu

Nemjuci akusztik koncert
2011. szeptember 2, 20 órától, A38 Pesti EST tetőterasz
A Nemjuci zenekar az idei nyári fesztiválokat nagy sikerrel és teljes energiabedobással kivégezte, így ezúttal a sulikezdésre hangolja rá a közönséget akusztik formában...
Belépő: 500 Ft
További információk: Facebookon; a38.hu; mamazone.hu

KALAND

Kreatív husk, kulturális örökségi napok
2011. szept. 15-18, komáromi Monostori Erőd
A rendezvényen mintegy 300, a szlovák-magyar határ mentén élő kreatív vállalkozó, illetve szervezet kap bemutatkozási, kiállítási és árusítási lehetőséget (élményszolgáltatások képviselői; felfújható játszóház és mesebusz gyártói; falfestok (wallpainting); kreatív játékok; motorcsónak-, hajó-, kerékpár-, és quad gyártók; kerti házak és szaunák gyártói és így tovább). A Határon Átnyúló Együttműködési Programokról egy kreatív konferencia és a monostori erődben tartott nyílt napok keretében tudhatnak meg többet a látogatók. Az erőd és annak valamennyi kiállítása a kulturális örökségnap keretein belül díjmentesen megtekinthető. Színpadi rendezvények, koncertek szórakoztatják a vendégeket, a legfiatalabbakat pedig a Kalandok erődje várja.

A Magyar Dal Napja
2011. szeptember 11, országszerte
A Magyar Dal Napja két év alatt a hazai zenészek és rajongóik örömünnepévé vált: több nagyvárosban is koncertek és utcabálok éltetik a honi zenét. Idén a Magyar Dal Fővárosa címet Nyíregyháza kapta, itt a zene az elfogadás nyelve is, ismert zenészek mellett fogyatékkal élő művészek is fellépnek. Budapesten a 2-es és a 4-es vonalon újraindul a Dallamos Villamos: az utazókat szeptember 4-én és 11-én zenészek szórakoztatják. magyardalnapja.hu

Egri Szüreti Mulatság
2011. szeptember 2-3, Szépasszony-völgy
A Szépasszony-völgyben megrendezendő Egri Szüreti Mulatságot méltán tartják a borturizmus egyik legkedveltebb célpontjának. Szeptember 2-án, péntek délután – bemelegítésként – könnyűzenei programok alapozzák meg a hangulatot. A szombati nap a hagyományok jegyében kezdődik. A részt vevő csoportok látványos felvonulását követően kerül sor a szüreti koszorú átadására, a szőlőáldásra, majd a szüret kihirdetésére.

FILM

Született feleség
Már a mozikban!
François Ozon rendező különös érzékenységgel, szokatlan érzelmességgel és női figurái pontos rajzával lett a rangos nemzetközi fesztiválok kedvence: az 5x2, a Swimming Pool, az Utolsó napjaim mind megríkatta és elgondolkodtatta nézőit, ehhez képest egyik korábbi munkája, a 8 nő mókás kitérőnek tűnt. De néha szükség van kitérőkre, és a francia művészfilmes ismét vígjátékot csinált. Főszereplője most is Catherine Deneuve, aki fellázad hímsoviniszta férje ellen, átveszi közös esernyőgyáruk igazgatását, és ezzel új öntudatra meg új életre támad. Még régi szerelmével, az egykori szakszervezeti vezetővel (Gérard Depardieu) is összeszűri a levet. De nem szokásos romantikus vígjátékról van szó: a történet a hetvenes években játszódik, és a képen – bár első pillantásra hűen realistának tűnik – minden stilizált, mesebeli, teátrális. Így a néző egy jegy áráért egyszerre kap gall vígjátékot, ómódi melodrámát, játékos önparódiát és stílusokkal való virtuóz zsonglőrködést. A ráadás a két színészóriás közös játéka meg pár diszkósláger…

KIÁLLÍTÁS

Magáért beszél – A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) éves kiállítása
2011. szeptember 4-ig, Magyar Nemzeti Galéria
A tárlat szól a művészi kifejezőeszközök megválasztásának jelentéséről, napi aktualitásokról, társadalmi és politikai kérdésekről, csakúgy mint az alkotási folyamat során lehetséges szellemi és lélektani önmeghatározás módjairól.
2011. szeptember 2-án az MNG Extra program keretében a kiállítás este 10 óráig látogatható, 18 órától tárlatvezetéssel is megtekinthető. Az este során Kerekasztal-beszélgetés is kapcsolódik a kiállításhoz.

Re-Víziók kiállítás - Európai művészek grafikái a 60-as évektől
Megnyitó: 2011. szeptember 5, Jászi Galéria, 1056 Budapest, Irányi u.12.
A tárlat egy Stockholmban élt magyar származású gyűjtő 1960-1970-es években létrejött kollekciójába nyújt betekintést. A gyűjtemény középpontjában – afféle összekötő szálként – a grafika, a litográfia áll. Az alkotások remek nevektől, az európai képzőművészet újító szándékú alkotóitól származnak: Picasso, Dalí, Miró, Hundertwasser, Vasarely és így tovább. A kiállított műtárgyak megvásárolhatók!
jaszigaleria.hu

EtnoMobil utazó kiállítás
2011.10.30-ig, országszerte
A lakókocsiban utazó kiállítás 17 hazai múzeum együttműködésével jött létre, célja a mozgás és a kultúra kapcsolatának bemutatása mai tárgyak és történetek mozaikos elrendezésével, a látogatók bevonásával. Az EtnoMobil 2.0 a MaDok-program 2011. évi kiemelt rendezvénye.

Szerző: Szász Barna, Szjnick, Sas Sándor, Fotó: Sárosi Zoltán, Korecz Márk, Cotton Club, Kodály Központ

Ezt a válogatást az Éva magazin 2011. augusztusi számából állítottuk össze. Minden jog fenntartva.