Agatha Christie forogna a sírjában ettől a BBC-adaptációtól

malkovich,poirot,bbc Forrás: Getty Images
Tavaly jött a hír, hogy John Malkovich helyezi arcára a legendás bajuszt Az ABC-gyilkosságok című regény BBC-feldolgozásában, s a hír hallatán sok nézőmosoly fagyott le. Mozisikerek, kudarcok és botrányok, amik Agatha életét és regényeit kísérték.

Bizony, Agatha Christie világéletében nagyon kényes volt színészválasztásra, a történetvezetés hűségére vagy merészségére; az örökösök, s hovatovább a közönség nemkülönben. Van, aki kedveli az áthallásokat, a modern közegbe való áthelyezést, mást a legcsekélyebb változtatás is kiborítja.

Agatha Christie egyik művéből már igen korán, 1922-ben született némafilm-adaptáció. Az érdeklődés később sem csökkent a krimi királynőjének regényei iránt, évtizedenként legalább 3-4 adaptáció hagyta el a filmstúdiókat. A régi és újabb filmekben olyan sztárok alakították a piperkőc Poirot-t, a pedáns Miss Marple-t, a hidegvérű gyilkosokat és áldozataikat, mint Marlene Dietrich, Anita Ekberg, Albert Finney, Oliver Reed, Peter Ustinov, Ingrid Bergman, Sean Connery, Angela Lansbury, Johnny Depp vagy Kenneth Branagh. Viszont – valljuk be – David Suchet, a híres tévésorozat Poirot-ja akkora fogás volt a nyolcvanas évek végén, hogy sok rajongó gyomra már Branagh-t sem tudta bevenni.

A galériából kiderül, melyik volt az egyetlen Agatha Christie-adaptáció, amit maga az írónő is szeretett és melyek voltak azok, amik inkább botránykeltésre voltak alkalmasak.