Színek a szürke decemberben: a 80 évig eltűntnek hitt festményt megtalálták és most bárki meg is nézheti!

Borítókép: Színek a szürke decemberben: a 80 évig eltűntnek hitt festményt megtalálták és most bárki meg is nézheti! Forrás: Virág Judit Galéria
Grandiózus árverésre készül a Virág Judit Galéria. 80 évig nem tudták merre van a híres magyar festmény. Ám most meglett és árverésre is bocsátják. December 19-ig viszont a nagyközönség még megtekintheti.

A téli hónapok talán legnagyobb szívfájdalma, hogy eltűnnek a színek a természetből. Minden fakó, szürke és még ha ki is süt a nap, a csupasz fáknak csak a göcsörtös ágai néznek vissza ránk, ha a természetben járunk.

A "színhiányban szenvedőket" és a művészetet kedvelőket invitáljuk most egy ingyenes programra, mely csak pár napig látogatható.

Ha szeretnél megnézni egy magyar festményt, melyről 80 évig nem tudták merre van, létezik-e még, előkerül-e valaha, melynek becsült értéke 120-160 millió forint, akkor december 18-ig látogass el a Virág Judit Galériába.

Vaszary János Alassiói strand (Alassiói tengerpart) című festménye tökéletes állapotban bukkant fel nemrég, melyet a galéria december 19-én árverésre bocsát, ám azt megelőzően, a színekben gazdag képet bárki megtekintheti még.

Az alkotás Vaszary János életének egyik utolsó remekműve, melyet 1938-ban festett.

Forrás: Virág Judit Galéria
Részlet a képből

A klasszikus műveket felvonultató december 19-i eseményen -melyet a Kongresszusi Központban tartanak- egy másik igazi művészeti szenzációt is elárvereznek. Rippl-Rónai József A geszti kastély kertjében című képét 1928-ban állították ki utoljára, azóta a nagyközönség egyáltalán nem láthatta, hányattatott történet és több évtizednyi külföldi tartózkodás után került haza. A festmény párja, A geszti kastély Somogyban című alkotás ma is a Magyar Nemzeti Galéria egyik kincse. A most aukcióra kerülő Rippl-Rónai mű a festő egyik legmerészebb, hibátlan tájképe, ezt jól jelzi a kikiáltási ára is. 160 millió forintról eddig csak egyetlen klasszikus festmény indult a magyar műkincspiac történetében: Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című képe végül rekordáron, 460 millió forintért kelt el a galéria tavalyi árverésén.

Forrás: Virág Judit Galéria
Rippl Rónai József: A geszti kastély kertjében

Ám december 19-ét megelőzően a galéria, minden idők talán legerősebb kortárs aukciójára is készül december 17-én. A hazai kortárs szcéna összes fontos alkotója kivételesen jelentős művekkel képviselteti magát. Keserü Ilona Mozaikterv (SOTE) című festménye 44 millió forintos kikiáltási árról indulva 80-120 millió forint körüli áron kelhet el. A művész a ‘70-es években a színkutatás kérdését járta körbe, ezen éra egyik kiemelkedő darabja a Mozaikterv, amely még soha nem szerepelt a piacon.

Forrás: Virág Judit Galéria
Részlet a képből

Maurer Dóra 1985-ös Quasi-kép, perspektivikus, a 71. lépésből című műve a korai ‘80-as évek képzőművészeti kontextusában kulcsfontosságúnak számít. A kép 44 millió forintról indul, becsértéke 80-100 millió forint.

Forrás: Virág Judit Galéria

„Ennél méltóbban nem is zárhatnánk jubileumi évünket. Gyönyörű festmények kerültek a kínálatunkba, értékes és erős anyag állt össze mindkét árverésre. Örömmel tölt el bennünket, hogy a hazai klasszikus piac már annyira jelentős, hogy egyre több kép tér haza külföldről - akár száz év után is. Hihetetlenül megerősödött a hazai kortársak iránti kereslet is, negyed évszázada dolgozunk azon, hogy alkotóink presztízse elérje azt a szintet, amit megérdemelnek. Decemberi 17-e kétségtelenül a kortárs festészet ünnepe lesz” - mondta el Kelen Anna, az idén 25 éves Virág Judit Galéria művészettörténésze, az aukciók vezetője.

A képeket bemutató ingyenes kiállítást december 3. és 18. között tekinthetik meg az érdeklődők a Virág Judit Galériában (1055. Falk Miksa utca 30.)

Szereted Van Gogh festményeit? Nézd meg, hogy néznek ki most azok a helyszínek, melyeket megfestett!