3 tipp, amivel trükkösen csempészhetsz zöldséget gyermeked étrendjébe: ízletes falatok következnek!

Borítókép: 3 tipp, amivel trükkösen csempészhetsz zöldséget gyermeked étrendjébe: ízletes falatok következnek! Forrás: Pexels/cottonbro studio
Nehezen, vagy épp egyáltalán nem eszi meg a gyerkőc a zöldségeket? Fogadd meg ezt a három nagyon egyszerű tippet, és csempéssz még több zöldséget a gyermeked mindennapos étrendjébe!

Gyerekek vs. zöldség

Emlékszem, harmadikos gimnazista lehettem, amikor egy osztálytársammal elmentünk a suli melletti kedvenc gyrososunkhoz, és ő kért egy gyros szendvicset pitában, határozottan zöldség nélkül. Arra is emlékszem, ahogy megfagyott Yusuf keze, és így a török büfében a hangulat is. Osztálytársam, aki mellesleg élvonalbeli kézilabdázó volt, büszkén állította magáról, hogy ő bizony soha, semmilyen zöldséget nem evett még, és nem is hajlandó ezen a szokásán változtatni. Hogy azóta változott-e az ízlése, arról nincsenek információim, de azt biztosan tudom, mivel egyetemre is együtt jártunk, hogy 23 éves koráig sosem evett zöldséget. Pedig nem volt semmilyen allergiája, ellenben azokkal a problémákkal, melyekkel manapság olyan gyakran szembesülhetünk.

Hiszen sajnos a különféle ételérzékenységek egyre gyakoribbak, és ahogy felnőttként sem tudunk már gyakorlatilag egy asztaltársaságban minden igénynek kielégítően egyféle étel tálalni, úgy a gyerekek körében is többször találkozhatunk olyan problémákkal, mint bizonyos ételallergiák, vagy a legjellemzőbb glutén-, tejfehérje-, laktóz-, vagy épp a hisztamin intolerancia. Míg felnőtt fejjel könnyebben mondunk le, pláne orvosilag indokolt esetben az olyan finomságokról, mint a pizza, vagy épp a tejcsokoládé, a gyerekeknek már sokkal nehezebb elmagyarázni, hogy a többi osztálytársához hasonlóan miért nem ehet reggelire valaki nyolc évesen mondjuk kakaós csigát, és helyette mártogasson inkább uborka csíkokat humuszba.

Forrás: Pexels/ Pavel Danilyuk

Kortól is függ persze, hogy melyik életszakaszban befogadóbb egy gyerek a zöldségekre, de ha választani lehet, akkor valószínű, hogy a többség szavazna inkább a sós perecre, mint a sárgarépa hasábokra, ha ropogtatnivalóról van szó.

Nyilván az sem cél, hogy a gyerekek zöldségfogyasztása kimerüljön a sült krumpliban, így hoztunk három olyan egyszerű recept ötletet, amivel észrevétlenül is több friss zöldséggel táplálhatod a gyermekedet!