Újabb veszélyes trend terjed az interneten: ezért ne fogyassz soha bóraxot

Borítókép: Újabb veszélyes trend terjed az interneten: ezért ne fogyassz soha bóraxot Forrás: Getty Images
Újabb veszélyes közösségi médiatrend terjed a TikTokon, ugyanis hirtelen nagyon népszerűvé vált, hogy bóraxot, azaz a bórsav nátriummal alkotott sóját fogyasszák. Hogy érthető legyen a probléma, ezt a vegyületet mosó- és tisztítószerekben használják elsősorban, de a vegyület egy más formuláját még hangyák és csótányok irtására is használják. Ennek tekintetében pedig erős kétségeink vannak afelől, hogy ennek fogyasztása egészséges lenne.

A trend úgy terjedt el, hogy némelyek azt állították, hogy ha a vízhez egy csipetnyi bóraxot adnak, és azt megisszák, méghozzá rendszeres jelleggel, akkor az csökkenti a gyulladást a testükben, és az ízületi fájdalmakra is gyógyító hatással van. Továbbá azt is javasolták követőiknek, hogy fürödjenek bóraxos vízben, ugyanis az méregteleníti a szervezetüket.

A probléma az, hogy a TikTokon olyan felhasználók állították, hogy csodálatos hatással volt rájuk a bórax, akiknek több százezer követőjük is van.

Elképesztően veszélyes a bórax fogyasztása.

Milyen hatása van valójában a bóraxnak?

Johnson-Arbor toxikológus orvos és a National Capital Poison Center társ-orvosi igazgatója rendszeresen ír cikkeket, melyekben helyreigazítja a veszélyes egészségügyi hóbortokat. Elmondása szerint a bórax gyomorirritációt okozhat, és lenyelve kékeszöld hányást vagy hasmenést is eredményezhet. Továbbá hosszú távon vérszegénységet és görcsöket okozhat, illetve a bóraxban való fürdőzés szintén nagyon kockázatos, ugyanis tulajdonképpen lemarja a bőrt és kiütéseket okoz annak felületén.

Szakemberek szólaltak fel, miért ne fogyasszák a bóraxot

Mivel a félretájékoztatás továbbra is terjed az interneten, az egészségügyi szakemberek egyre növekvő csoportja úgy érezte, hogy kénytelen figyelmeztetni az embereket a TikTokon és azon kívül is, az úgynevezett hackek és trendek esetleges veszélyeire. Így több neves szakember, orvos is felszólalt az ellen, hogy tovább terjedjen ez a veszélyes módszer.

A leginkább felkapott videókat azóta letiltotta a TikTok, ám azért még így is bőségesen lehet olyan tartalmakat találni, amelyek erre a rendkívül veszélyes módszerre biztatnak.

Miért terjednek el az ilyen típusú trendek?

Wendy Stephan, a Floridai Méreginformációs Központ epidemiológusa szerint egyébként érthető, hogy az emberek miért vonzódnak az ilyen típusú egészségügyi hóbortokhoz. Hiszen a vényköteles gyógyszerek drágák vagy hiánycikkek lehetnek, és az emberek nem tudnak azonnal időpontot kapni az orvoshoz, ezért sokan keresik a gyors, egyszerű megoldásokat, még akkor is, ha azok valójában roppant veszélyesek.