Koronavírusos lettem: szedhetek a panaszaimra gyulladáscsökkentőket?

koronavírus,ibuprofén,koronavírus tünetei,gyulladáscsökkentők Forrás: GettyImages
Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a koronavírus az egész világot letarolta. Ma már gyakorlatilag nincs olyan kontinens, ahol a betegség kisebb-nagyobb mértékben ne ütött-e volna fejét. És bár jelenleg még nincs olyan gyógyszer, amivel specifikusan lehetne kezelni a fertőzést, a panaszok enyhítésére szerencsére van mód. De vajon hatásosak lehetnek a koronavírusos tünetek kezelésére az influenzára és megfázásra használt gyulladáscsökkentők?

Bár az influenza és a koronavírus-fertőzés között bőven vannak különbségek, a két betegség tünetei mégis sokban hasonlítanak egymáshoz. Logikus lehet ezek után a kérdés, hogy az influenzás panaszok esetén használt gyulladáscsökkentők, mint például az ibuprofén, hatásos és persze biztonságos lehet-e a koronavírus tüneteire is?

koronavírus,influenza,ibuprofén
Forrás: Getty Images
De mi is az az ibuprofén és mire jó?

Az ibuprofén egy nem-szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyag, amelyet széles körben használnak fájdalom- és lázcsillapításra. Vény nélkül alkalmazott dózisban az ibuprofént a többi között a következő tünetek enyhítésére alkalmazzák:

  • fejfájás reumás- és izomfájdalom
  • láz
  • meghűléses és influenzás tünetek
  • menstruációs fájdalom
  • hátfájás
  • fogfájás

Vannak, akik nem ajánlják koronavírus esetén

Mivel az influenza és a koronavírus tünetei nagyon hasonlóak, az elmúlt hetekben sok ember reflexszerűen nyúlt a jól bevált gyulladáscsökkentő után. Csakhogy egy idő után olyan információk is kezdtek napvilágot látni, amelyek szerint az ibuprofén kifejezetten veszélyes lehet a koronavírus esetében. Egy 4 éves koronavírusos brit kislánynak például a szülei elmondása szerint felerősödtek a panaszai, miután ibuprofént adtak neki.

Néhány napja pedig a francia egészségügyi minisztérium hívta fel a figyelmet arra, hogy megfigyelések szerint a gyulladáscsökkentő gyógyszerek súlyosbítják a betegség tüneteit. A francia egészségügyi miniszter még Twitteren is üzent az embereknek. Olivier Veran tanácsa szerint láz esetén paracetamolt érdemes szedni és hozzátette, hogy a gyulladáscsökkentők szedése (ibuprofen, kortizon tartalmú gyógyszerek) akár súlyosbíthatja is a koronavírus-fertőzést. A miniszter az üzenetét olyan francia orvosok tapasztalataira alapozta, akik korábban már jelezték, hogy a Covid-19 fertőzésben szenvedő fiatalabb betegek azután kerültek súlyos állapotba, hogy ibuprofén tartalmú lázcsillapítót szedtek be.

A WHO szerint nincs veszély

A francia figyelmeztetésre a minap az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Twitteren reagált és közleményükben azt hangsúlyozták, hogy jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy összefüggés állna fenn az ibuprofén és a COVID-19 súlyosbodása között.

Ám időközben olyan szakértő is megszólalt, aki bár általánosságban nem ellenzi koronavírus fertőzés esetén az ibuprofén alkalmazását, arra azért felhívja a figyelmet, hogy vannak esetek, amikor a használatával nagyon körültekintően kell bánni. Dr. Eudene Harry orlandói belgyógyász szakorvos például a HuffPost.com-nak azt nyilatkozta, hogy olyan koronavírusos betegeknél, akik egyébként vese- vagy szív-érrendszeri betegségben szenvednek nem ajánlott a gyulladáscsökkentők, például az ibuprofén alkalmazása, hiszen a nem-szteroid gyulladásgátlók mellékhatásként kórosan befolyásolhatják a vese kiválasztó funkcióját és némiképp meg is emelik a vérnyomást.

De akkor is érdemes átgondolni az alkalmazását, ha valakinek gyomor- és bélrendszeri problémai vannak, mivel a nem-szteroid típusú gyulladásgátlónak gyomor- és bélnyálkahártya-károsító hatása is lehet”

– tette hozzá Harry.

Akkor most szedjük vagy ne szedjük?

Mivel a fent említett esetek mindenképpen óvatosságra adnak okot, elővigyázatosságból indokolt lehet inkább a paracetamol alkalmazása. A legfontosabb azonban, hogyha fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, akkor panaszainkkal mindenképpen forduljunk háziorvosunkhoz. A kórelőzményünk és egészségi állapotunk figyelembevételével csakis ő tud majd számunkra megfelelő gyógyszert ajánlani.

Ha pedig eddig még szerencsésen megúsztuk a fertőzést, akkor nincs is más feladatunk, mint rendszeresen kezet mosni, és amennyire csak lehetséges, otthonunk négy fala között maradni.

23 unaloműző ötlet házi karanténra - túl a filmeken és sorozatokon: