Egyetlen összetevő, ezerféle ízvariáció: így készíts házi fagyit

házifagyi,házifagylalt,banánfagyi Forrás: Nóri/Éva magazin
A következőkben egy olyan házi fagylalt receptről olvashatsz, amibe nem kell túl sok energiát, időt vagy épp pénzt belefektetned, sőt fagylaltgépre sincs szükség hozzá és túl sok alapanyagra sem. Csupán egyetlen olcsó hozzávalóra: banánra.

Ha egészséges, finom és költségkímélő fagyira vágysz, esetleg él a családodban laktóz-, glutén-, és egyéb ételérzékeny családtag, akkor ezt a házi fagylaltreceptet neked találták ki! Az fagyialap fagyasztott banánból készül és valóban semmi másra nincs szükség az elkészítéséhez, ugyanis a banánban található pektin tökéletesen krémessé és selymessé teszi a lepürésített banánt, ezzel tökéletes fagyiállagot adva neki.

Az így elkészült banánfagyi már önmagában is elképesztően finom, amit néhány roppanós elemmel még ízletesebbé és izgalmasabbá tehetsz, például natúr gabonapehellyel, dióval, mogyoróval vagy más olajos magvakkal, kemény karamell darabokkal megszórva, vagy akár nyakon is öntheted különböző szószokkal, mint a csokoládé vagy ilyen-olyan gyümölcsszirupok.

házifagyi,házi fagylalt,banánfagyi
Forrás: Nóri/Éva magazin
Egyféle fagyialap három ízben

De ha itt nem állnál meg és több ízben is szívesen készítenél házi fagylaltot, turbózd fel a fagyialapot gyümölcsökkel, kekszekkel, csokoládéval vagy akár zöldteával. Mivel a banán finom édes, de nincs túlzóan karakteres íze, ezért remekül párosítható különféle aromákkel, például szederrel, málnával, mangóval, mogyoróval, csokoládéval és nagyjából a sort végtelenségig folytathatnám, de inkább mutatom pontosan hogyan is készül az alap és, hogy én mivel szoktam még feldobni.

Hozzávalók: banán

Elkészítése: karikázzatok fel annyi banánt, amennyit szeretnél, tedd egy zárható dobozba, majd a mélyhűtőbe – legalább 2-3 órára. (Egy darab banánból nagyjából két kisebb gombócnak megfelelő mennyiség jön ki.)

Ha megfagyott, dobd a robotgépbe, majd az így kapott homogén masszát tedd vissza a fagyasztóba egy kis időre.

Egyféle fagyialap három ízben

Fahéjas-kekszes banánfagyi

Turmixold le a banánt, majd törj össze pár szem kekszet és szórd a morzsát a fagyihoz, adj hozzá egy késhegynyi fahéjat és ha szeretnéd ízesítsd mézzel. Keverd jól össze a hozzávalókat, tálalásnál pedig szórj még rá egy kevés kekszmorzsát.

házi fagyi,banánfagyi,kekszes fagyi
Forrás: Nóri/Éva magazin
Fahéjas-kekszes banánfagyi

Bogyós gyümölcsös banánfagyi

Másfél felkarikázott banánhoz adj egy csésze bogyós gyümölcsöt – pár szemet pedig hagyj meg a tálaláshoz –, pürésítsd le a gyümölcsmixet, majd hűtsd le. Tálalásnál szórd meg a házi fagyit a maradék gyümölcsökkel és ha kedved tartja pirított mandulával vagy dióval.

házifagyi,banánfagyi,gyümölcsös fagyi
Forrás: Nóri/Éva magazin
Bogyós gyümölcsös banánfagyi

Csokis banánfagyi

Egy-másfél banánhoz adj 2 ek. kakaóport. Ha instanttal dolgozol, csak szórd bele a robotgépbe, ha főzős kakaóval, akkor old fel egy kevés meleg tejben, hűtsd le, majd így add hozzá a banánhoz és pürésítsd addig, amíg megfelelő állagú nem lesz, végül törj össze ét- vagy tejcsokoládét és keverd hozzá a masszához. Tálalásnál szórd meg a banánfagylaltot csokidarabokkal granolával vagy csokis gabonapehellyel.

És egy ínycsiklandó macaronos fagyihoz mit szólnál? A galériában megnézheted milyen is a macaron és a fagylalt házasítása!

házi fagyi,banánfagyi,csokisfagyi
Forrás: Nóri/Éva magazin
Csokis banánfagyi