A nevetés 8 jótékony egészségügyi hatása a szervezetre: edzi a szívet, javítja a memóriát

nevetésterápia Forrás: Getty Images
A mosolygás, kuncogás, nevetés, kacagás, röhögés, hahotázás nemcsak elűzi a stresszt és összehozza egymással az embereket, de egészséges is! Kovács Enikő írása

Ez a cikk az ÉVA Magazin 2022-es 1. lapszámában jelent meg először „Hogyan hat az egészségedre a nevetés?” címmel.

Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

Feltölt és ellazít

A nevetés egyik legalapvetőbb hatása, hogy megedzi a rekeszizmokat, és segítségével több oxigéndús levegő jut a tüdődbe. Egy jóízű kacagás közben a feszültség is oldódni kezd a testedben.

Edzi a szívedet

A nevetés fokozza a pulzust, illetve csökkenti a vérnyomást, és összességében javítja a szív- és érrendszer működését.

Enyhíti a fájdalmat

Nevetés hatására kitolódik a fájdalomküszöb, ami valószínűleg a közben felszabaduló endorfinnak, más néven boldogsághormonnak köszönhető. Különösen érdekes, hogy a nevetés fájdalmat enyhítő hatása független az alaphangulatodtól, még akkor is érvényesül, ha egyébként rossz kedved van.

Felturbózza az immunrendszert

A szívből jövő kacagás növeli az antitesttermelő sejtek számát és serkenti a T-sejtek hatékonyságát. Ezek a sejtek lépnek akcióba egy betegség leküzdése esetén.

nevetésterápia
Forrás: Getty Images

Csökkenti a stresszt

Amikor nevetünk, csökken szervezetünkben a stresszhormonok termelése. A kortizol, az egyik legfontosabb stresszhormon akkor szabadul fel, ha stresszes helyzetbe kerülsz. A kortizol szintjének csökkentése már csak azért is fontos, mert különben megterheli az immunrendszert.

Javítja a memóriát

Kutatók azt találták, hogy az emberek nagyobb eséllyel emlékeznek egy információra, ha az megnevetteti őket.

Összehozza az embereket

A közös kacagás kötelékeket hoz létre az emberek között. Biztosan veled is megesett már, hogy egy kiadós együtt nevetés után közelebb érezted magad másokhoz.

Segít önmagad és mások megértésében

Mivel a humor elválaszthatatlanul összekapcsolódik az empátiával és az együttérzéssel, a szakemberek szerint a nevetés segítségedre lehet önmagad és mások megértésében.