Mit sportolj, amikor menstruálsz és mit, amikor peteérésed van

menstruáció,edzés Forrás: Getty Images
Ha veled is előfordult már, hogy eltöltöttél másfél napot a paplan alatt görcsölő hassal, és az utolsó dolog, amire képesnek érezted magad, az volt hogy elmenj az edzőterembe? Természetesen nem vagy egyedül. Akárhogy is, muszáj megfontolnod, hogy kipróbáld a mozgást a menstruációd alatt.

A következőkben arról lesz szó, hogyan befolyásolja a ciklusod és a hormonjaid a tested működését és hogyan reagál a szervezeted a hónap különböző szakaszaiban az intenzív edzésre.

A menstruációs ciklust három fázisra szokták elkülöníteni: follikuláris fázis, ovuláció és luteális fázis. Ha tisztában vagy vele, hogy éppen melyik fázisban tartasz, képes leszel az edzéstervedet is ehhez igazítani. Miért ne kerülnél szorosabb kapcsolatba a benned élő amazonnal – ha a fázisaidra szabod az edzéseidet, kimaxolhatod a teljesítményedet.

Follikuláris fázis

Ez a szakasz a ciklusod első napjától (tehát amikor megjön) kezdve 13 napig tart. Az ösztrogén-, sőt a tesztoszteronszinted is emelkedik ebben az időszakban, ezért ilyenkor tapasztalhatod, hogy tele vagy energiával és talán a fejed is tisztább. Könnyebben vállalsz kockázatokat és teremtesz kapcsolatokat. Bár a menstruációd első 1-3 napján totál leszedálva érezheted magad, ez az időszak ideális a hosszabb kardióedzésekhez. A magas ösztrogénszint a zsírégetésben is segít, tehát ha nincsenek nagy fájdalmaid, illetve eltelt pár nap a follikuláris fázisból, a súlyzós edzésekre is ráfekhetsz. Természetesen ilyenkor is muszáj a tested jelzéseire hallgatnod! (Egyébként a magam részéről azt tapasztaltam, hogy ha 2-3 napnál többet nem hagyok ki két edzés között, akkor a menstruációs görcseim is enyhébbek lesznek. De ez egyénenként változó.)

Ovuláció

Az ovuláció során egy petesejt kiszabadul a petefészekből. Ez a ciklusod 12-14. napja környékén következik be és kábé 48 óráig tart. Ilyenkor levertséget, sőt, hasi fájdalmat is tapasztalhatsz. Az ideális edzésforma bármi, ami alacsony intenzitású, de azért még edzés: kocogás, gyaloglás, úszás, jóga. Az ilyen edzések a hangulatodra is pozitív hatással is lehetnek.

Luteális fázis

A ciklusod „hátralevő része” a luteális fázis. Ebben a szakaszban a testhőmérsékleted megemelkedik, könnyebben izzadsz, az ösztrogén- és progeszteron-szint is magasabb. A testünk gyorsabban fárad, ilyenkor támadnak a közismert PMS-tünetek, a váratlan étvágyrohamoktól a szorongáson át a fejfájásig.

Na de mit eddz ebben a fázisban? Rövidebb, ugyanakkor magas intenzitású edzések a legmegfelelőbbek. A HIIT ilyenkor a leghatékonyabb. A luteális fázis végén se állj le: a jóga és a pilátesz jól jön ezen a ponton.

Nézd meg ezt a galériát is: