Borítókép: Miért van november végén több bajszos ember, mint az év többi hónapjában? Forrás: Getty images

Miért van november végén több bajszos ember, mint az év többi hónapjában?

A környezetemben élő férfiak orvoslátogatási szokásai alapján azt a következtetést tudom levonni, hogy a férfiak sokkal kevésbé járnak szűrővizsgálatokra, mint a nők. A novemberi hónap a férfiakat érintő betegségekre való figyelemfelhívásról szól, hiszen számos betegség esetében az idő és a korai diagnosztika életmentő lehet.

Életem egyik legmeghatározóbb pillanata volt, amikor egy nappal azután, hogy barátnőmnek egy beszélgetés közben azt mondtam, hogy most minden rendben van, megszólalt a telefonom és a következő mondatokat hallottam vissza:

Orvosnál voltam és találtak valamit

Úgy gondolom, ezek azok a szavak, amit egy általad szeretett embertől semmiképp sem szeretnél visszahallani. Ez az a mondat kombináció, ami egy életre megváltoztatja a Te életed is. Ám mégse jelenti feltétlen a búcsút és a végét egy kapcsolatnak. Az időben észrevett daganatok nagyon nagy százaléka gyógyítható. Részben erről is szól a minden évben megrendezésre kerülő Movember mozgalom.

A novemberi hónapban számos férfi, ismert ember bajusznövesztéssel, míg cégek frappánsan elhelyezett bajuszokkal szeretnék felhívni a figyelmet férfiak egészségügyi problémáira, többek között a depresszióra és a hozzákapcsolódó öngyilkosságra, here- és prosztatarákra. 2004-től a Movember Foundation rendezett jótékonysági gyűjtést, elsőként Ausztráliában és Új-Zélandon. 2009-ben indult a mozgalom, 2016-tól már egyesületi formában működik, a Movember Magyarország Egyesület keretén belül.

A Menstmanus mozgalom, ahogy magukról írják, 2008 óta minden év novemberében felhívják a figyelmet bajuszos mozgalmukkal a férfiak egészségére, a prosztataszűrés fontosságára. Több mint egy évtizednyi munkánknak köszönhetően az ország legnagyobb férfiegészséggel foglalkozó szervezetévé nőtte ki magát a MentsManust Egyesület. A MentsManust mozgalom az elmúlt pár évben már nemcsak novemberben, hanem az egész év során végez aktív munkát és szűréseket. Célunk, hogy a lehető legtöbb helyszínre eljussunk információs anyagaikkal, és a mindössze egy vércseppet igénylő PSA-szűrővizsgálatainkkal.

Nem szívesen járunk orvoshoz, tartunk a fehér köpenyes emberektől a kiszolgáltatott helyzetektől, ezért is hozták létre a különböző eseményeken, rendezvényeken igénybevehető vércseppes szűrőpontokat, ahol csupán 15 perc alatt egy cseppvérből megmérik a férfiak PSA szintjét, amit aztán négyszemközt EÜ-s dolgozókkal kiértékelnek, és javaslatokat tesznek a további teendőkről.

2015 óta az ország 281 pontján összesen 13 326 férfit szűrtek meg, melyből 17,3% férfinak magas volt a PSA értéke. Munkájuk direkt visszajelzéseként 23 férfi adta tudtunkra, hogy összefogásuk mentette meg az életét, azzal, hogy csupán egy csepp vérből időben diagnosztizálni tudták prosztatarákot. A prosztatarák korai stádiumban tünetmentes, épp ezért veszélyes, azonban ebben a szakaszban még jó eséllyel gyógyítható.

A PSA

A PSA (prsztata specifiku antigén) egy enzimfehérje, amit a prosztata mirigyhám sejtjei termelnek. Az egészséges prosztatából csak kis mennyiségű PSA kerül a vérbe, és csak a prosztata különféle megbetegedései során nő meg ez az érték a vérképben. A PSA- szint emelkedés azonban nem egyértelmű jele a prosztataráknak, azaz nem csak rosszindulatú tumoros elfajulás esetén mérhető magasabb PSA szint.

Idén még egy alkalommal november 25-én a férfiak résztvenni a Menstmanus vércseppből történő PSA-szűrésen méghozzá Budapesten a Vöröskereszt véradáson és PSA szűrésen az Arany János utca 31-es szám alatt. Amennyiben számotokra nem elérhető ez a szűrés, mert nem Budapestiek vagytok úgyse halogassátok ezt a szűrővizsgálatot és minél hamarabb, éves szinten küldjétek párotokat, férjetek szűrővizsgálatra.

A konyhában is tehettek a daganatok kialakulása ellen, nézd végig gallériánkat, ahol felsoroljuk, mely fűszerek használata csökkenti a rák kialakulását: