Háromféle válogatós gyerek van. A tiéd melyik típusba tartozik?

válogatós gyerek,szülő,táplálkozás Forrás: Getty Images
Unod a küzdelmet, amit minden egyes falatért meg kell vívnod a gyerekkel? Tedd le a villát és gondolkodj el egy pillanatra: lehet, hogy a baj a te hozzáállásoddal van.

Szülőként általában azon aggódunk, hogy a gyerekünk nem eszik, vagy nem eszik eleget a megfelelő ételekből, ezért aztán különböző trükkökkel próbáljuk meg rávenni őket arra, hogy többet egyenek. Pedig a szakértők szerint erre semmi szükség: a kisgyerekek nagyon jók abban, hogy a táplálkozásukat szabályozzák – pontosan érzik, mikor és mennyit kell enniük és mikor kell abbahagyniuk az evést. Megbízható a belső barométerük, ezért a szülőnek felesleges azon görcsölnie, hogy beleimádkozzon a gyerekbe még néhány falatot. A dolgunk mindössze annyi, hogy tápláló ételeket kínáljunk rendszeres időközönként (a totyogósoknál ez annyit tesz: két-három óránként). Ez bőségesen elegendő alkalom arra, hogy a gyerek annyit és azt fogyasszon, ami jólesik neki.

Hogy mi dolgod van még ezen kívül? Próbáld meg kerülni a válogatós kifejezést. A szakértők azt mondják: tapasztalatuk szerint jóval több a válogatós gyerek, mint az, aki mindenre nyitott és mindent meg is eszik. Úgyhogy nyugodj meg: a többséghez tartoztok. Persze ezen belül is vannak különböző típusú kihívások – a leggyakoribbakat az alábbi galériában találod a szakértők megoldási javaslataival együtt: