Hogyan hat az influenzámra, ha eljárok futni?

betegség, megfázás, Forrás: Getty Images/Tim Robberts
Indul a betegségszezon, egyre nő a torokfájás, a nátha miatt kihagyott edzések száma - de valóban érdemes ilyenkor parkolópályára tenni a sportolást?

Évtizedek óta sportolok, és hosszú évekig tartottam magam ahhoz, hogy betegen nem edzek - semmit. Ha folyt az orrom, kapart a torkom, kihagytam jópár napot, akár 2 hetet is az edzésből, ami után nem volt mindig könnyű a visszarázódás. Pár éve azonban egy edzőm azt mondta, ha nincs lázam - ami megjegyzem, sosincs - kedvem viszont van hozzá, érdemes ilyenkor is mozogni, az ugyanis serkenti a regenerációt.

Azóta ezt tartom szem előtt, és láss csodát - 2-3 nap alatt át is megy rajtam a betegség. persze brutál orrfolyással semmi nem esik jól, de az intenzív torokfájáskor iszom egy halom gyógyteát, gyömbért eszem és igen, pálinkát iszom, súlyzózok napi 30-40 percet, és villámgyorsan kikúrálom magam.

De most lássuk, mit javasolnak a szakértők akkor, ha biztos, hogy nem a koronavírustól szenvedsz, nem észleled a klasszikus tüneteket, mint a légszomj, az ízérzékelés elvesztése, tesztet is csináltattál, ami negatív lett, inkább csak benyeltél valami jó kis felsőlégúti fertőzést, amihez orrfolyás, köhögés, torokfájás társul...

,,A megfázás az immunrendszer aktiválódásának eredménye - ez az aktiválás arra irányítja az immunsejteket, hogy a fertőzés helyére vándoroljanak, más sejteket és fehérjéket toborozzanak és termeljenek a fertőzés elleni küzdelem érdekében, és a jövőben megakadályozzák az újrafertőződést" - vallja Cordelia Carter, a New York-i NYU-Langone sportorvosi központjának igazgatója.

Más szóval, a test energiát használ fel azzal, hogy támogatja az immunrendszert a megfázás elleni küzdelemben - ez az energiamennyiség attól függ, hogy milyen típusú fertőzést akar legyőzni a szervezet.

Alapvetően egy sima megfázáskor nagyon sok futó dönt az edzések folytatása mellett, jelenleg azonban érdemes a betegség felmerülésekor kicsit várni, hogy lesznek -e további tünetek is.

Futhatok, ha megfáztam?

A szakember szerint minden ember, fertőzés, futás vagy edzés teljesen egyéni, így első körben a fenti tényezőket kell figyelembe venni. Szerinte alapvetően semmi gond azzal, ha egy kis megfázással futni megy valaki, viszont ilyen helyzetben nagyon fontos vissazvenni az intenzitásból, a terhelésből, a távból. Ha úgy döntesz, hogy futsz, azt tedd sokkal lazábban, alacsonyabb intenzitással!

A szakember szerint viszont nagyon fontos számolni azzal, hogy ha alapvetően van már egy olyan betegséged, mint mondjuk az asztma, és akarsz betegen futni, akkor válassz inkább más edzést ezekben a napokban. Az asztma ugyanis eleve hatással van a tüdőre, a betegség miatt így súlyosbodhatnak a tünetek - ezért érdemes ilyenkor sokkal alacsonyabb intenzitású edzést végezni, mondjuk jógázni vagy sétálni.

A cikk további részét a runnersworld.hu-n olvashatod!