7 apró változtatás, amivel csökkentheted a gyerekek cukorfogyasztását: észre sem fogja venni!
Elhízás, 2-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok, bőrproblémák, koncentrációs zavarok, tanulási nehézségek: csak néhány mellékhatás, amely a túlzott cukorfogyasztás számlájára írható. Márpedig az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt a hozzáadott cukor bevitele világszerte minden korosztályban. Nem véletlen, hogy a WHO (az Egészségügyi Világszervezet) és a CDC (az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ) is kongatja a vészharangot. Előbbi szervezet hivatalos ajánlása szerint 1 éves korig például csak olyan élelmiszereket lenne szabad fogyasztani, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak mesterségesen hozzáadott cukrot. 1 éves kor felett pedig ideális esetben maximum a napi bevitt kalóriamennyiség 10%-át tehetné ki a finomított cukor mennyisége. A CDC egyébként még szigorúbb, ők 2 éves korig nem ajánlják a cukrozott ételeket.
Ehhez képest azonban, ha végignézzük egy átlagos élelmiszerbolt kínálatát, a gyerekeknek szánt élelmiszerek, ételek többségében rengeteg mesterséges cukor található. Mindig is megdöbbentem rajta például, hogy egyes gyártók még a natúran is édes sárgabarackos bébiételbe is képesek plusz cukrot adagolni, de ovisoknak uzsonnára vagy iskolásoknak tízóraira sem könnyű olyan kekszet találni, amiben ne dúskálna a hozzáadott cukorban. Nem elég tehát az üdítőket, édességeket, harapnivalókat mellőzni az étrendből, mert rengeteg cukorcsapdába eshetsz bele ezeken túl is.