9 étel, ami növelheti a rák kialakulásának kockázatát: ezeket csak mértékkel fogyaszd
Évtizedek óta világszerte nő a rákos megbetegedések száma. Ugyan ezt az ijesztő tendenciát hajlamosak vagyunk a túlzott iparosodás és a környezeti ártalmak számlájára írni, a rosszindulatú daganatok egyharmada életmódbeli faktorok következtében alakul ki. Ide tartozik például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a stressz, a mozgáshiány és bizony az egészségtelen étkezés is. Persze ezt nem úgy kell érteni, hogy egyes élelmiszerek közvetlen hatására alakulnak ki a rákos sejtek a szervezetünkben. A konkrét hatásmechanizmust még nem tárták fel a tudósok, de valószínűsíthető, hogy nagy mennyiségben fogyasztva olyan káros, vissza nem fordítható folyamatokat indítanak el a testben, amelyek rákhoz vezethetnek.
Az Imperial College London egyetem orvostudományi karának tanulmánya szerint a legveszélyesebbek az ultrafeldolgozott élelmiszerek. Majdnem 200 ezer 40 és 69 év közötti felnőtt étkezési szokásait követték nyomon 10 éven keresztül, és az adatokból világosan kirajzolódott, hogy azoknál, aki többet fogyasztott ultrafeldolgozott ételekből, nagyobb százalékban diagnosztizáltak rosszindulatú daganatot.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek általában nyomokban sem emlékeztetnek a természetben fellelhető táplálékokra, hiszen számos gyártási folyamaton keresztül mennek, és ipari eredetű összetevőkből készülnek. Gyakran adalékanyagokat, tartósítószereket tartalmaznak, és ugyan eltelítenek, mégsem táplálnak. A legrosszabb pedig, hogy egyre inkább kiszorítják étrendünkből a feldolgozatlan és enyhén feldolgozott ételeket.