Sokan refluxnak hiszik ezt az emésztési zavart: a ruminációs szindróma a társasági életet is befolyásolhatja

Borítókép: Sokan refluxnak hiszik ezt az emésztési zavart: a ruminációs szindróma a társasági életet is befolyásolhatja Forrás: pexels/Andres Ayrton
A ruminációs szindróma egy ritka és kevéssé ismert emésztőrendszeri rendellenesség. A rumináció rágódásra utal, ami jelen esetben az emésztetlen étel visszaöklendezését jelenti. Bár ennek az emésztési rendellenességnek az előfordulása viszonylag ritka, Karth Melinda, étkezési rendellenességekkel foglalkozó szakember szerint fontos tudni róla, és ismerni, mivel jár.

Hogyan emészt egy egészséges ember?

Az emésztőrendszer egy elképesztően összetett rendszer: az étel a lenyelést követően egy hosszú, alagútszerű csőbe kerül, ami a nyelőcsövünk. Ezen keresztül jut a táplálék a szájból a gyomorba, hogy aztán az emésztőrendszerünk feldolgozhassa. Ahhoz, hogy az étel áthaladhasson a nyelőcsövön, a felső záróizmon keresztül kell mennie, egy olyan izomcsoporton, ami az ételt beengedni a nyelőcsőbe, miközben a levegőt kint tartja. Az étel lenyelésekor az izmok ellazulnak annak érdekében, hogy a táplálék bejuthasson a nyelőcsőbe.

A táplálék útját lefelé a perisztaltikus izom-összehúzódások segítik tovább az alsó nyelőcső-záróizomhoz. Ez olyan izomcsoport, amely a táplálékot a gyomorban tartja, és védi a nyelőcsövet a visszaáramló gyomorsavtól. Amikor az étel eléri a nyelőcső alsó részét, az alsó záróizmok ellazulnak, lehetővé téve az étel gyomorba jutását, hogy ott tovább folytatódhasson az emésztés.

Az emésztőrendszer működését számos tényező befolyásolja, az egyik ilyen az agy és a bél közötti kommunikáció. Az agy és a bél mindig kommunikál egymással idegeken és kémiai anyagokon keresztül. Az egészséges kommunikáció lehetővé teszi a test számára, hogy hatékonyan működjön, a táplálékot biztonságosan eméssze és felszívja.

Forrás: pexels/cottonbro studio

Amikor zavar van a rendszerben

A szakember szerint a ruminációs szindróma a bél-agy interakció zavarok egyik esete. A bél-agy interakcióinak zavarai olyan problémákhoz vezethetnek, amelyek során a bélfunkciók, az immunrendszer és az agy rosszul dolgozzák fel az információt. Ilyenkor alakulnak emésztési zavarok, mint amilyen a ruminációs szindróma is.

Akiket érint ez a betegség, arról számolnak be, hogy evés után nem sokkal a még emésztetlen étel önkéntelenül is visszaköszön. Ez általában egy-két órával az étkezés után következik be, de van, akinél hamarabb. A ruminációs szindrómában szenvedők emésztését úgy lehet elképzelni, mint amikor zavar lép fel egy rendszerben. A gyomruk olyan összehúzódásokkal reagál - rosszkor, rossz helyen -, amelyek felborítják a folyamatot. Az összehúzódás ellazítja a záróizmokat, ami azt eredményezi, hogy az étel visszajut a nyelőcsőbe, majd végül a szájba.

A ruminációs szindrómának több kiváltó oka is lehet: stressz hatására is kialakulhat, de egyéb gyomorprobléma hatása is lehet. Az biztos, hogy annak számára, akit ez a betegség érint, kellemetlen lehet társaságban étkezni, hiszen nem tudja szabályozni, mi fog történni.

A szakember szerint a folyamatos táplálék-visszaáramlás károsíthatja a nyelőcsövet, vagy alultápláltsághoz vezethet, ezért fontos mielőbb felismerni, orvoshoz fordulni, és kezelni a problémát.