JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

A rostdús táplálkozást az egész szervezetünk meghálálja

Borítókép: A rostdús táplálkozást az egész szervezetünk meghálálja Forrás: Nestlé
Sokan egészen addig nem fordítanak figyelmet az emésztésük állapotára, amíg fel nem borul annak egyensúlya. Ez olyan kellemetlen tünetekben nyilvánulhat meg, mint a puffadás, a fokozott gázképződés, a hasmenés vagy a székrekedés. Ilyenkor érdemes fokozottan odafigyelni a megfelelő napi rostbevitelre, amivel nemcsak a bélflóránk állapotát óvhajtuk meg, hanem akár a leggyakoribb krónikus betegségek kialakulását is megelőzhetjük.

Felsorolni is nehéz, mennyi előnyünk származhat a helyes rostbevitelből: a szakmai ajánlások szerint napi minimum 25-30 gramm rost elfogyasztása jelentősen javítja a bélflóránk épségét és az emésztésünk minőségét. Emellett fokozza a telítettségérzést, lassítja a szénhidrátok felszívódását (ezáltal segítve az egyenletes vércukorszint kialakítását), és hozzájárulhat az egészséges testtömeg fenntartásához, eléréséhez is. És ha még ez sem lenne elég, számos kutatás bizonyítja, hogy a kiegyensúlyozott, rostdús táplálkozással jelentősen csökkenthetjük az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a székrekedés, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a vastagbélrák.

Forrás: Nestlé
Nagyításhoz kattints a képre!

„A helyes rostbevitel egyáltalán nem ördöngösség, hiszen már az is rengeteget számít a napi célmennyiség elérése szempontjából, ha a reggelinket rostdúsan készítjük el” – magyarázza Sárga Diána, a Nestlé Hungária dietetikusa. „Érdemes megtekinteni a különböző termékek csomagolásán található tápértékadatokat, és a rosttartalmat is figyelembe venni a napi menü összeállításakor. Több-kevesebb élelmi rostot szinte minden növényi alapanyag tartalmaz, így a változatosság és a rendszeresség a legjobb stratégia a rostdús táplálkozás felé vezető úton.”

Forrás: Nestlé

A legtöbb Nestlé gabonapehely első számú összetevője a teljes értékű gabona, amely jelentősen hozzájárul a megfelelő rostbevitelhez, ezáltal egy kiegyensúlyozott reggeli része lehet, akárcsak a természetes cikóriatartalmú Ricoré, ami kisétkezéshez is ideális választás. A Garden Gourmet termékek fehérjében is gazdag növényi alapú finomságok, melyek főétkezésekkor kínálnak egyszerű megoldást a napi rostbeviteli cél eléréséhez.

Forrás: Nestlé
Nagyításhoz kattints a képre!