csoki,édesség, Forrás: Unsplash/Michele Blackwell

7 tudományos ok, amiért a csoki nagyon is jó nekünk

Na nem mintha szükségünk lenne kutatási eredményekre ahhoz, hogy csokit együnk, de jó tudni, hogy pozitív oldala is van annak, ha nassolunk ilyesmit, pláne, ha az MINŐSÉGI csoki! A joy.hu cikke.

A mértékletesség a kulcs szinte mindenben, a csokievésben meg különösen! Ha figyelsz az alakodra és a megfelelő tápanyagbevitelre, akkor bizony érdemes okosan megválasztani a csoki mennyiségét és minőségét. Itt a minőségen hatalmas a hangsúly, hiszen ma millió féle csoki közül válogathatunk, ám nagyon nem mindegy például, hogy milyen magas kakaó és cukortartalmú mellett tesszük le a voksunkat.

Az viszont vitathatatlan, hogy egy szerelet csoki bizony nagyon boldoggá tesz - a tudomány szerint is van pár erős érv a korlátozott mennyiségű csokievés mellett!

Segíti az endorfin termelődését

A csoki PEA-t, vagyis feniletilamint tartalmaz, amit például akkor állít elő a testünk, amikor szerelmesek leszünk. Ez a vegyület segíti a boldogsághormonok termelődését, nem csoda, ha sokkal jobb kedvünk lesz tőle.

Élénkít

A pulzusszámot növelő stimuláns, a teobromin nem csak a csokoládéra jellemző - de az egyetlen, hasonló étel, a macambo nem lett túl népszerű. A koffeinhez hasonlóan a teobromin blokkolja az adenozin receptorokat; ez azt jelenti, hogy megakadályozza a fáradtságot. A teobromin felezési ideje hosszabb, mint a koffeiné, tehát annak ellenére, hogy kevésbé érzed, hogy élénkít mondjuk a kávéhoz képest, mégis hosszabb ideig hat.

A cikk folytatását ide kattintva olvashatod!

Azt pedig, hogyan lesz a kakaóból csoki, a galériából megtudhatod!