Számold ki, hány életet mentettél meg azzal, hogy volt rajtad maszk

maszk,viselés,kalkulátor, Forrás: pixabay
Kalkulátor segítségével tudhatod meg, mennyire vigyázol embertársaidra, amikor felveszed a maszkot. Végezd el a számítást és dőlj hátra elégedetten, amiért ma is szuperhősként cselekedtél!

Két lengyel PhD-hallgató egy ingyenes online kalkulátort készített, amelynek segítségével bárki kiszámolhatja, milyen hatékony volt a maszkviselése aznap – vagy mennyi veszéllyel járt, hogy éppen nem viselt maszkot.

A készítők célja természetesen az, hogy eloszlassák a tévhiteket a maszk viselésével és a COVID-19 járvány terjedésével kapcsolatban.

A kalkulátorhoz összegyűjtött adatbázisból az is kiderül, hogy egy közönséges pamutmaszk 20%-kal hatékonyabb a vírust is hordozó részecskék kiszűrése terén, mint a selyem- vagy flanelmaszkok, és kétheti viselés után 19-20 embert is megóvhatunk attól, hogy megfertőződjön.

Dominik Czernia fizikus és Joanna Michałowska orvos azért hozta létre a kalkulátort, hogy szembemenjen az interneten keringő rengeteg tévhittel.

Egy csomó Facebook-poszttal találkozik az ember, amely azt állítja, hogy gombás fertőzést vagy más fertőzéseket kaphatsz a maszkviseléstől. Ezek mind nem bizonyítottak

– nyilatkozta Michalowska a Popular Mechanics oldalnak.

A két kutató korábbi tanulmányok eredményei és adatbázisai alapján rakta össze a kalkulátort. Volt köztük olyan is, amely a különböző, maszkokhoz felhasznált anyagok (pamut, sifon etc) hatékonyságát vizsgálta.

A kalkulátor paraméterei között a maszk anyagán kívül a helyi reprodukciós ráta is szerepel, aminek a default beállítása az oldalon 2,5: ennyi embert fertőz meg egy-egy már fertőzött személy, ha nem visel maszkot. Magyarországon az elmúlt napokban meredeken emelkedett a reprodukciós ráta.

A magam részéről pamut maszkot használok és minden esetben hordom nyilvános helyen, ha zárt térben vagyok. Viszont az elmúlt hetekben nem láttam minden utastársamon maszkot a villamoson vagy a bevásárlóközpontban, ezért 60%-ra állítottam a vonatkozó számlálót. (Igaz, most már pénzbüntetést kell fizetnie annak, aki nem vagy nem megfelelően hordja a maszkot, a fővárosban legalábbis.) Az eredmény az lett, hogy 19 embert óvok meg a fertőzéstől és 1 ember életét mentem meg.

Felismered a hírességeket maszkban?