4 szuper tipp a dietetikustól, ha nem akarsz nyáron elhízni

hízás, nyár, Forrás: Getty Images
Egész évben próbálsz figyelni az étkezésedre, és tényleg rendszeresen mozogsz, ám nyáron valahogy mindig szétcsúsznak a dolgok, és szeptemberben ismét kőkemény küzdés visszazökkenni? Fogadd meg a dietetikus 4 tanácsát!

A runnersworld.hu cikke.

Tisztázzuk: nem nyáron kell megváltani a világot, amikor minden hétre jut legalább egy grillezés, fagyizás, koktélozás, és ott van még a nyaralás is... Persze érthető, ha jól akarsz festeni a strandon, a kivágott pólókban, annak viszont semmi értelme, ha pont nyárod vonod meg magadtól az élvezeteket.

Ihász Katalin dietetikus szerint nem nehéz kikerekedni a nyári hónapokban, hiszen ilyenkor könnyebben csábulunk el a finomságokra. Az elcsábulással önmagában nem lenne semmi gond, mellette viszont fontos figyelni néhány alapvető dologra. A szakértő szerint ha betartod a következő 4 szabályt, nem lesz gond a nyári formáddal!

1. Figyelj az adagokra!

Örök érvényű dolog, ám nem lehet elégszer elmondani: sose egyél addig, hogy majd kipukkadj. Túlterheli az emésztőrendszert, lassítja az emésztést, ráadásul ha tele vagy, nem is fogod magad jól érezni. Mindig próbáld időben abbahagyni az evést. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet mondjuk egy grillpartin MINDENT megkóstolni: lehet, sőt, tedd bátran, de csak kis adagokat fogyassz!

fogyni, fogyás,
Forrás: GettyImages

2. Igazítsd a napodat a csalókajához!

Ha tudod, hogy strandon töltöd a napot, ahol biztosan lecsúszik egy lángos és egy fagyi, akkor ezeket az ételeket időzítsd úgy, hogy főétkezések legyenek: ne ebéd után csűrd be azt a lángost, hanem az legyen az ebéd, a fagyi pedig véletlenül se desszert legyen, hanem tízórai vagy uzsonna. Persze így is több kalóriát viszel be, mint a szokásos visszafogott fogásokkal, de ezerszer jobb, mintha ezeket pluszban ennéd meg!

Ha tudod, hogy este mondjuk grillpartira vagy hivatalos, akkor pedig a nap többi étkezésében legyél visszafogottabb. Ne éheztesd magad, felejtsd el, hogy reggel eszel, utána egész nap éhezel, csak hogy este ehess. Ugyanúgy legyen meg a szokásos napi 4-5 étkezés, ám ezek legyenek sokkal szerényebbek. A buliban pedig ha teheted, válassz okosan köreteket, és kerüld a chipseket, nassolni valókat. A zöldségek fogyasztására figyelj oda, ne hagyagold őket, a gyümölcsökkel azonban bánj óvatosan, mert ezek is sok cukrot tartalmaznak!

3. Ne hagyj fel a mozgással!

Nyáron valahogy mindig kiürülnek a konditermek, kevesebben veszik rá magukat a mozgásra. Pedig pont most kellene erre odafigyelni. Ha nincs is annyi időd edzeni, mint az év többi részében, azért a heti minimum 2-3 óra legyen meg. Mehetsz a szabadba edzeni reggel, este, amikor még nincs kánikula. De a meleg sem lehet kifogás: a konditermek nagy része klimatizált... Gondolj arra, ha elszoksz az edzéstől, nagyon, de nagyon nehéz lesz a visszatérés!

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!