7 tipp, hogy ne párásodjon be a szemüveged, miközben maszkot viselsz

szemüveg,pára,maszk Forrás: Getty Images
Óvni akarod magad és a környezeted, ezért maszkot viselsz? És közben látni is szeretnél? Egy cipőben járunk, mert én is szemüveges vagyok, és irtó bosszantó, amikor az orromig sem látok a boltba menet.

Miért?

A levegő, amit kilélegzel, nedves, hiszen a tüdődből és a szádból jön. Amikor a meleg, nedves levegő a viszonylag hűvös lencsére áramlik, ott pára formájában csapódik le.

Összegyűjtöttünk pár módszert, amivel megpróbálhatod csökkenteni a bepárásodás mértékét.

1. Lélegezz másképp

A maszk megakadályozza, hogy a kilélegzett levegő könnyen eltávozzon. Többnyire éppen felfelé irányítja a levegőt, így az egyenesen a szemüveged felé tart. Próbáld meg inkább lefelé kifújni a levegőt. Persze ez nem tartható sokáig, de kipróbálhatod, ha legközelebb ki kell szaladnod a boltba.

2. Szappanos víz

Nem sokkal azelőtt, hogy ki kell menned, mosd le a szemüveged szappanos vízzel, majd rázd le róla a vizet és hagyd magától megszáradni. Esetleg törölgesd meg egy puha ronggyal, de jobb, ha magától szárad. (Mellesleg nekem műanyag lencse van a szemüvegemben, és úgy emlékszem, ehhez amúgy is kifejezetten ajánlották a szappanos lemosást az optikában.) A cél most az, hogy egy vékony, átlátszó szappanréteget képezzünk a lencsék felszínén. A víz hajlamos különálló cseppeket képezni egy felületen (talán még emlékszel a fizikaórákról erre a fogalomra: felületi feszültség – emiatt van), de ha szappant adsz hozzá, akkor teljesen be tudja vonni a felületet, ráadásul a szappan egész jól – bár nem tökéletesen – megakadályozza a pára lecsapódását. Néhány óráig talán megteszi.

3. Száraz szappan

Olvastunk olyan megoldást is, hogy próbálkozz száraz szappanos átdörzsöléssel is (víz nélkül), amit egy puha ronggyal való törléssel fejezel be. Erre jó lehet egy megmaradt szappandarab is.

4. Borotvahab

Igen, borotvahab. Fújj ki egy keveset (felhabzik és sokkal több lesz belőle), töröld át vele a szemüveg lencséit, majd egy puha ronggyal töröld le.

Mellesleg a módszer autó szélvédőjének bepárásodása ellen is működik, Kamionos Pepe ebben a videóban mutatja meg, hogyan (télen ki fogjuk próbálni).

5. Hajtogasd a maszkot

Hajtsd vissza a maszkod tetejét (kábé az egyötödét, egynegyedét), és így vedd fel a maszkot. Akár még egy keskeny téglalap alakúra hajtogatott zsebkendőt vagy puha textildarabot is beletehetsz abba a részbe, ami az orrnyergedre kerül. Így nagyobb az esély arra, hogy a kilélegzett levegőt a maszk széle másfelé irányítja, nem az orrod felé.

Ennek a japán videónak az elején mutatják, hogyan csináld:

6. Profi készítmények

Természetesen használhatsz profi párátlanító sprayt is: érdemes nemcsak az optikák, hanem a motoros és a búvárboltok webshopjaiban is szétnézned.

7. És végül egy fura ötlet: a nyál

Búvárfórumokat olvasgatva bukkantunk erre a praktikára: kis nyálat szétoszlatva ugyanolyan párataszító filmet képezhetsz a lencsén, mint szappannal. Ez legyen az utolsó ötlet a listádon, amit kipróbálsz, hiszen éppen egy cseppfertőzéssel terjedő járvány ellen harcolunk, de ha otthoni magányodban készíted így elő a szemüvegedet, talán megér egy próbát.