Mert még mindig felmerül kérdésként: megöli a szappan a koronavírust?

szappan,vírus,kézmosás,koronavírus,covid-19 Forrás: Getty Images
Az alkohol alapú fertőtlenítők is hatékonyak, de a szappan hatásfoka még jobb: a bőrödön pusztítja el a vírust.

A külvilágban, az emberi szervezeten kívülrekedve a vírusok órákig, sőt, napokig életképesek maradnak. Az alkoholt tartalmazó fertőtlenítők, folyadékok, törlőkendők, gélek és krémek mind nagyon hasznosak és segítenek megszabadulni tőlük, de egyik sem olyan jó hatásfokú, mint a közönséges szappan – állítja Pall Thordarson kémiaprofesszor, a New South Wales-i Egyetem munkatársa a Guardiannek írt cikkében. Hozzáteszi azt is: ezt talán nehéz elhinni, hiszen a hatóságok és az egészségügyi szakemberek kétféle üzenetet igyekeznek eljuttatni most az emberekhez: az egyik az, hogy ha elkapta valaki a vírust, akkor nincs szer, ami elpusztítaná azt vagy segítene megszabadulni tőle. A másik, hogy a kézmosás megállítja a vírus terjedését. Tehát nincs gyógyszer a koronavírusra – a jó öreg szappan mégis képes megölni.

Szóval miért is olyan hatékony a szappan a Sars-CoV-2-vel, vagyis a koronavírussal, de a legtöbb vírussal szemben is? Röviden és tömören azért, mert a vírus egy spontán összeálló nanorészecske, amiben a leggyengébb láncszem a lipid (vagyis zsírnemű) kettős réteg. A szappan feloldja a lipid membránt, a vírus pedig szétesik, mint a kártyavár és meghal – pontosabban fogalmazva inaktívvá válik, hiszen a vírusok nem igazán tekinthetők élőlénynek.

Kicsit bővebb lére eresztve arról van szó, hogy a legtöbb vírus három építőelemből áll: ribonukleinsavból, fehérjéből és lipidekből. A vírussal fertőzött sejt mindhárom alkotórészből nagy mennyiségben termel, ezek aztán spontán összeállnak és megalkotják a vírust. Ami nagyon fontos: ezeket az elemeket nem erős kovalens kötések tartják össze, ami azt jelenti, hogy nem feltétlenül van szükség erős vegyszerekre ahhoz, hogy szétválasszuk őket. Amikor egy fertőzött sejt elpusztul, az új vírusok kiszabadulnak és nekiállnak más sejteket is megfertőzni. Vannak köztük olyanok is, amelyek a légutakban kötnek ki. Amikor köhögsz, vagy különösen amikor tüsszentesz, a légutakból kiszabaduló aprócska cseppek akár tíz méterre is elrepülhetnek. A szakértők úgy gondolják, hogy a nagyobb cseppek hordozzák a koronavírust, ezek legalább két métert képesek megtenni.

Ezek az apró cseppek a felületeken (a bőrödön, tárgyakon, a ruhádon, bútorokon stb.) landolnak és hamar kiszáradnak, ám a vírusok aktívak maradnak. Az emberi bőr ideális felület egy vírus számára: szerves “anyag”, a fehérjék és zsírsavak pedig, amelyek a bőröd felszínén található elhalt hámsejtekben találhatók, interakcióba lépnek a vírussal.

Amikor megérintesz mondjuk egy fém felületet, amin ott tanyázik egy vírusrészecske, akkor a részecske rátapad a kezed bőrére. Elég megérintened ezután a kezeddel az arcod, különösen a szemed, az orrnyílásaid környékét vagy a szádat, és máris megfertőződhetsz. Márpedig az emberek többsége 2–5 percenként megérinti az arcát.

Csak vízzel azért nem lehetséges biztonságosan lemosni a vírust, mert a vírus és a bőröd úgy tapadnak egymáshoz, mintha ragasztó tartaná őket össze, és a víz kevés ahhoz, hogy ezt a kapcsolatot szétzilálja.

A szappanos víz azonban teljesen más. A szappan amififil vegyületeket, azaz olyan zsírnemű anyagokat tartalmaz, amelyeknek a szerkezete nagyon hasonlít azokhoz a lipidekhez, amelyek a vírus membránjában találhatóak. A szappanmolekulák “versenyeznek” a vírusmembrán lipidjeivel. Ez történik tehát nagyjából, amikor a szappan a normál szennyeződést eltávolítja a bőrről. A szappan nemcsak a “ragasztót” lazítja meg a vírus és a bőr között, hanem azokat a tépőzárszerű kötődéseket is, amelyek a víruson belül a fehérjéket, a lipideket és a ribonukleinsavat összetartják.

Az alkohol alapú termékek, amelyekbe szinte az összes fertőtlenítő termék beletartozik, nagy százalékban tartalmaznak alkoholt (általában 60–80 százalék etanolt) és hasonló módon ölik meg a vírust. A szappan azonban jobb, mert a szappanos vízből meglehetősen kevésre van ahhoz szükség, hogy dörzsöléssel az egész kezedet egyszerűen bevonhasd vele. Ezzel szemben az etanolban szó szerint áztatnod kell egy kis időre a vírust, a törlőkendők és a gélek használatakor pedig nem garantált, hogy a kezed minden négyzetcentiméterén elég nagy hatásfokkal “beáztatod” a bőröd.

Tehát a legjobb a szappan – de ha ez nincs kéznél, akkor feltétlenül használj alkoholtartalmú fertőtlenítőt!

A kémiaóra után jöjjön egy kis vidámság: