5 cuki DIY-ötlet, amivel kedvenc babaruháidat hasznosíthatod újra: a macitól a névtábláig

Borítókép: 5 cuki DIY-ötlet, amivel kedvenc babaruháidat hasznosíthatod újra: a macitól a névtábláig Forrás: pexels/Prince Photos
Mit tegyél azokkal a parányi ruhadarabokkal, amiket már kinőtt a gyerkőcöd, de olyan szép emlékek kötődnek hozzájuk, hogy nem szeretnél megválni tőlük? Egy biztos: ne hagyd, hogy a gardrób mélyén tengődjenek!

A babaruháknál kevés aranyosabb dolog létezik. Ezernyi kedves minta, vicces felirat, csinos fazon, amiken mindig mosolygunk, miközben századszorra is bepatentoljuk a bodyt vagy rugdalózót. Csak egy nagy baj van velük: irtó gyorsan kinövik őket a kisbabák, főleg az újszülött méreteket. És akkor jön az anyukák nagy dilemmája, hogy mi legyen a cuki pici ruhácskákkal? Persze a legtöbbet érdemes továbbadni vagy elajándékozni, főleg, hogy az első hónapokban még nem igazán koszolják össze magukat (kivéve mondjuk, mikor a hátuk közepéig ér a kakifolt). Vannak azonban olyan darabok, amelyektől nem szeretnénk megválni, ezért féltve őrizgetjük őket. De ahelyett, hogy bedobozolva pakolgatjuk őket ide-oda, és hagyjuk, hogy besárguljanak az évek során, varázslatos tárgyakat, dekorációkat alkothatunk belőlük.

Forrás: pexels/100 files

Alvós plüss

Mindegy, hogy elefánt, maci, kutyus vagy cica: egy alvós pajtira a legtöbb totyogónak szüksége van. És miért ne készülhetne szunditársa a kinőtt babaruháiból? Garantáltan egyedi, és nincs is annál aranyosabb, mint nézni a cseperedő gyermeked, ahogy elalváshoz ölelgeti a régi ruháiba „öltöztetett" állatkáját. Ha szívesen ragadsz tűt és cérnát, az alábbi videóból lépésről lépésre ellesheted, hogyan készül egy emlékmackó. De ha inkább profikra bíznád a varrást, léteznek már olyan szolgáltatók, akiknek elég elküldened a kedvenc ruhadarabokat, ők pedig cuki plüsst varázsolnak belőlük.

Patchwork takaró, párna

Előbb-utóbb eljön az idő, amikor a legbújósabb kismackó sem vágyik már a hálózsákra, hanem takaróval, párnával szeretne aludni. Legkésőbb az oviban úgyis szükségük van alvós szettre – amihez akár a kinőtt babaruháik is remek alapanyagot szolgáltathatnak. A kis bodykból, pólókból, pizsamákból sok-sok egyforma méretű négyzetet kell kivágni, majd ezeket összevarrni, a két réteg közé tehetsz bélést is igény szerint, végül beszeged a szélét, és kész. Az alábbi videóból te is kedvet kaphatsz alkotni:

Textil névtábla

A bébiholmik hamar kikerülnek a babaszobából (legalábbis jóval hamarabb, mint mi, anyukák készen állnánk búcsút mondani a csecsemőkornak). De ha elkészíted a gyerkőc neveinek betűit egy-egy ruhadarabból, visszacsempészheted a falra (vagy éppen az ajtóra) az első babázós hónapok emlékeit. Ez nem olyan hosszadalmas projekt, mint a takaró, de legalább olyan szívet melengető a végeredmény. Mutatunk egy videót, amiből ellesheted, mire lesz szükséged, és még letölthető sablonokat is találsz hozzá.

Madárkás fali dekoráció

Egy ilyen madaras alkotást még iskolás korukban sem találnak majd „túl dedósnak" a lányok, szóval valószínűleg sok-sok évig díszítheti a szobájuk falát. Még egy jó hír, hogy varrásra sincs szükség hozzá! Az alapja egy faágakat mintázó dekortapéta (vagy ha szuper a kézügyességed, magad is festhetsz a falra), és erre kerülnek a babaruhákból kivágott virágok, madárkák. Mivel a textil általában nem tapad szépen a falfelületre, érdemes először kartonpapírra ragasztani a ruhákból készült figurákat, és végül láthatatlan poszterragasztóval az ágakra biggyeszteni őket.

Húsvéti öröktojások

Az ünnepek a családi hagyományokról (is) szólnak, szóval miért ne csempészhetnéd be a kinőtt babaruhákat a húsvétolásba? Ezek a kézzel varrott textiltojások sokkal szebben mutatnak, mint a boltban megvett műanyag társaik, nem beszélve arról, hogy jóval környezetbarátabb megoldás. Ahogy pedig évről évre előveszed őket a tavaszi ünnepkor, jól esik felidézni a hozzájuk kapcsolódó kedves emlékeket. Hidd el, a gyerekek legalább annyira várni fogják majd, hogy anya újra meséljen a babakorukról, mint a húsvéti nyuszit!

Galériánkban pedig mutatjuk, hogyan készíts egyedi díszpárnahuzatot!