Mi történik az adatainkkal a halálunk után?

felhő,adat,digitális
Forrás: pexels

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A halottak adatkezelésének kérdése még ugyancsak gyerekcipőben jár, ami önmagában is nyugtalanító.

Minél több időt töltünk online, annál több hátborzongatóan informatív nyomot hagyunk magunk után, márpedig így teszünk minden egyes nap. A Google és a közösségi oldalak jobban ismernek minket, mint a legközelebbi hozzátartozóink: tudják, mikor hol jártunk, mit vásároltunk, mi az, amit csak megnéztünk, de nem vásároltuk meg, rendelkezésükre állnak akár pontos adatok az egészségünkről, a kedvenc ételeinkről és a világnézetünkről. Ezzel nagyjából mindannyian tisztában vagyunk és leginkább igyekszünk mindent megtenni azért, hogy az adataink, ha már rábíztuk őket a cybertérre, biztonságban legyenek. Na de mi történik a halálunk után? Mi lesz a digitális adathalmazzal, amit magunk után hagyunk? Bárki megtudhatja életünk minden apró intim részletét? Vagy tehetünk valamit azért, hogy megvédjük magunkat, azt, akik vagyunk? És fontos-e számunkra egyáltalán, hogy mi mindent tudnak rólunk mások, ha már úgysem vagyunk az élők sorában?

Digitális örökös

Tegyük fel, hogy kellenek az elhunyt szerettünk jelszavai banki ügyintézés vagy bármi hasonló miatt. Minden website és alkalmazás rendelkezik privacy policyvel, és jelszó híján nyilván semmit sem fognak kiadni harmadik félnek. Erre való a személyes account intézménye, nemde? Éppen ezért az elmúlt években egyre fontosabb és egyre gyakrabban felmerülő kérdés lett, hogy minden magánszemély kijelöljön egy digitális végrehajtót a végrendeletében.

A probléma az, hogy a jogi szabályozások még nem egyértelműek vagy egységesek ennek kapcsán, illetve a különböző szolgáltatók, oldalak, alkalmazások policyjain múlik a sorsunk – igaz, ezeket azért szabályozza a nemzetközi jog.

Everplans

Léteznek alkalmazások, amelyek pont ezeket a nehéz helyzeteket segítenek megelőzni. Az egyik az Everplans, egyfajta digitális végrendelet, amelyben összegyűjtheted az online accountjaidat, jelszavaidat, és megjelölhetsz digitális végrehajtókat, akik hozzáférhetnek az Everplans-fiókodoz, archiválhatják a személyes fájljaidat, fotóidat, videóidat és lezárhatják az accountokat, külön tekintettel azokra, amelyekre elő is fizetsz (ilyen például a Netflix vagy a Spotify). Az örököseidnek így sokkal könnyebb dolguk lesz, mert minden digitális vagyontárgyad egy helyen van listázva. Persze az Everplans is fizetős, évente 75 dollárba kerül.

Egyes 2019-es becslések szerint 30 millió profiloldal létezik a Facebookon, amely már túlélte a felhasználóját.

Örökül hagyhatók-e az online könyvek vagy videójátékok, amelyeket már megvásároltak?

Ha megveszünk egy hagyományos könyvet, az a mi tulajdonunk és halálunk után az örököseinkre száll. Az online könyvek, ha fizetett értük, nem képezik a vásárló tulajdonát: a pénzéért csak a használat jogát kapta meg, amely a halálával elvész. Ha az örökösei hozzá is férnek a Kindle-jéhez, jogilag a kalózfelhasználás bűntettét követik el.

facebook,emlékoldal
forrás: Pinterest

Facebook-emlékoldalak

Egyes 2019-es becslések szerint 30 millió profiloldal létezik a Facebookon, amely már túlélte a felhasználóját. Ez a szám a század végéig, azaz a 2100-as évig 3-4 milliárdra növekedhet. A többé-kevésbé közeli hozzátartozókról vagy közszereplőkről szóló gyászhírek egyaránt kegyetlen módon sorjáznak az üzenőfalon, sokszor felkészületlenül érve a júzereket. Pár évvel ezelőttig telefonhívások, szomorú látogatások, levelek, újságokban elhelyezett gyászhirdetések töltötték be ezt a funkciót. Most ezek háttérbe szorultak: a Facebook a maga egymilliárd felhasználójával a világ legnagyobb halottnyilvántartó oldalává vált.

Mi legyen a Facebook-oldaladdal (fényképeiddel, posztjaiddal, csoportjaiddal és így tovább) a halálod után? Többféle lehetőség is rendelkezésedre áll. Egy profiloldal átalakulhat emlékoldallá, ha a hagyatéki kapcsolattartó (akit bárki előre kijelölhet magának) a halotti igazolványról készült fénykép megküldésével igazolni tudja, hogy a tulajdonos tényleg elhunyt. A hagyatéki kapcsolattartó a profil megsemmisítését is kérvényezheti.

A Google-n is kijelölhetsz kezelőt

Az Inactive Account Manager nevű szolgáltatásban megjelölhetsz egy megbízható kontaktot, aki letöltheti az adataidat (fényképeidet, emailjeidet, dokumentumaidat) és meg is semmisítheti az accountodat. Az ő fellépése megóvhatja a digitális vagyonodat attól, hogy más is hozzáférjen. A kijelölt bizalmasod értesítést kap a Google-től, amikor az érzékeli, hogy az accountod inaktívvá vált.

És mi van azokkal az adatokkal, amelyeknek még a létezéséről sem tudunk?

Jog szerint mi adtunk a Google-nak vagy az Apple-nak engedélyt arra, hogy felhasználja és tárolja az adatainkat, és ezt az engedélyt bármikor módosíthatjuk vagy visszavonhatjuk. Ha valaki neadjisten váratlanul távozik, akkor ezt nem teheti meg, nyilván, ami elméletben lehetővé teheti, hogy egy harmadik fél (hozzátartozó vagy bárki más) intim, személyes részleteket tudjon meg arról, mivel, hogyan és hol töltötte az idejét a Földön. Emailek, GPS, doksik, pénzügyi infók – ezekről pontos adatok léteznek rólunk külső szervereken, és még arra sincs egységes protokoll, hogy tudassuk-e a szolgáltatókkal és miképp, hogy ezek az adatok egy halott emberhez tartoznak. Így aztán jó eséllyel a továbbiakban is olyan bánásmódot kapnak, mint egy élő ember adatai.

Mi a teendő tehát? Hogyan tervezd meg, hogy mi történjen a digitális örökségeddel?


  • Hozz létre egy jelszólistát, illetve használj jelszókezelő alkalmazást (például lastpass.com), és a listádat oszd meg azzal az emberrel, akiben megbízol.
  • Ha azt szeretnéd, hogy a szeretteid hozzáférjenek a fényképgyűjteményedhez, időnként archiváld őket egy merevlemezen, ne csak egy felhőben tárold (Dropbox, Google Drive etc). Ha ezt még szűrve és rendszerezve is teszed, akkor az örököseidnek nem kell a többezer hátrahagyott fotó közül válogatniuk, hanem életed legfontosabbjait kapják meg.
  • Az online szervereken tárolt fotók, levelek, szövegfájlok az idő múlásával egyre nehezebben hozzáférhetők. Gondolj arra, hogy tizenvalahány évvel ezelőtt még floppyn tartottuk a digitális motyónkat. Ha azokhoz szeretnénk hozzáférni, ma már speciális leolvasó eszközre, például külső floppymeghajtóra van szükségünk (kivéve, ha még megvan és működik a hárommal ezelőtti számítógép). Mit gondolsz, mi lesz húsz év múlva a Microsoft OneDrive-on tárolt cuccaiddal? (Hát ez az, mi se tudjuk). Szóval érdemes a legfontosabbakat kinyomtatni – persze nehéz megmondani, melyek ezek; ha túl sokat nyomtatunk, a végén megint az örököseink kukájában végzik.
  • Evidensnek tűnhet, de azért leírjuk: ha végrendeletet írsz, ne írd bele a jelszavaidat, mert így azokhoz nem csak a kijelölt örökös férhet hozzá.

via: iperity.com, theguardian.com, forbes.com

6 jelszó, amit soha ne használj, ha nem akarod, hogy hozzáférjenek az adataidhoz:

Nézd meg a galériánkat> 6 kép
6 jelszó, amit soha ne használj, ha nem akarod, hogy hozzáférjenek az adataidhoz
Tovább olvasok
Ha eddig nem sikerült pont jó buggyantott tojást főznöd, most fog!

Kevesen vállalkoznak rá, hogy buggyantott tojást készítsenek, pedig nem olyan bonyolult feladat, mint amilyennek tűnik. Mutatunk három módszert, amivel otthon is abszolválhatod, maximum majd nem árulod el a vendégeidnek hogyan is készítetted.

Meghan Markle szigorú feltételekkel fogadott dadát Archie mellé

Királyi dada nem lehet akárkiból, ezt eddig is sejtettük, ám aki a sussexi hercegné feltételeinek akar megfelelni, annak rendesen össze kell kapnia magát. Megnéztük, mit lehet tudni arról, aki elnyerte ezt a bizalmi pozíciót a hercegi párnál.

Napi horoszkóp június 27.: az Ikrek romantikával tölthetik a napot, a Skorpiók elégedettek lehetnek a mostani helyzetükkel

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

"Nem szabad leülni és sírni" egy magyar háziorvosnő afrikai missziója

Dr. Jakkel Anna - Harminc éve háziorvos ugyanabban a kecskeméti rendelőben. Amikor egyre többen kérdezték, hogy „mikor mész már nyugdíjba?”, fogta magát, és elment. Nem nyugdíjba, Afrikába. Azt mondja, ez a vállalás szellemileg és lelkileg is fiatalon tartja, és jó leckéket ad munkabírásból, emberségből.

8 lófarok verzió a nyár legmelegebb napjaira

Mikor úgy érzed, az utca szaunává változott, jól jön egy kényelmes hajviselet.

Hírességek, akik csaknem nagymama korban szültek

Negyvenöt évesen egy nő tulajdonképpen már a klimatérium csendes felvezető szakaszába lép, de egyre gyakrabban fordul elő, hogy aki későn állapodott meg, nehezen találta meg az Igazit, csak ekkortájt vág bele a családalapításba. Itt van mindjárt 13 híres nő, akik bevállalták a késői anyaságot.

Unod a meleget? Nézegess hűs, zimankós, havas fotókat

Tudományos megfigyelések szerint a hideget ábrázoló fotók pszichésen csökkentik a hőérzetet. Kipróbáltuk és nálunk működött!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem