Hogyan kell szedni a D-vitamint és kinek mennyi javasolt?
Miért is olyan fontos?
Hiszen a D-vitaminnak szerepe van a vérnyomás szabályozásában, növeli a kalcium és a foszfát felszívódását és a csontokba beépülését, ezzel segít a csontritkulásos megbetegedések megakadályozásában és a fogak egészséges fejlődésében, valamint támogatja az immunrendszer egészséges működését is.
A hidegebb téli hónapokban sokan a szoláriummal helyettesítik a napfényt, azonban nagyon fontos megemlítenünk, hogy a szolárium által a szervezetünk nem termel D-vitamint. A szoláriumgépek UV-A sugarakat bocsátanak ki, míg a nap UV-B sugarakat, így a bőrünk bár elnyeri a nyári színét, a szintetizáló folyamatok nem indulnak be.
A D-vitamin hiány számos megbetegedésnek lehet alapja. Amennyiben nem jut huzamosabb ideig megfelelő mennyiség a szervezetünkbe, úgy
- csökken a szervezet védekezőképessége, emiatt felső légúti megbetegedések alakulhatnak ki,
- ezen kívül
- érelmeszesedés
- szívbetegségek, szívinfarktus, szívelégtelenség, stroke
- elhízás, valamint cukor-, és magas vérnyomás betegség
- inzulin rezisztencia
- depresszió
- daganatos megbetegedések
- autoimmun és allergiás megbetegedések
- fogak állapotának romlása, fogszuvasodás
- csontritkulás, csontlágyulás, csontok deformálódása, rugalmatlansága, törése alakulhat ki
- csökkenhet a termékenység
November és március között minden gyermeknek és felnőttnek szüksége van a D-vitamin pótlásra. Azonban érdemes óvatosan adagolni. A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ennél fogva a szervezet képes tárolni, raktározni, így a túladagolás veszélye is fennáll.
De hogyan, és mennyit ajánlott szedni?
A D-vitamint Nemzetközi Egységben határozzák meg (10 mikrogramm D-vitamin = 400 NE). 18 év felett 1500-2000 NE-t ajánlott naponta kapszula formájában a szervezetbe juttatni a D-vitamin hiány megelőzésére.
Ha az étrendedbe szeretnél minél több természetes D-vitamint bejuttatni, akkor a lenti galériára kattintva megnézheted, mely élelmiszerek fogyasztása segíthet ebben.