A kamasz lányok 75 százaléka szorong a tanévkezdéstől: friss kutatás mutat rá a problémára

Borítókép: A kamasz lányok 75 százaléka szorong a tanévkezdéstől: friss kutatás mutat rá a problémára Forrás: Getty Images
Már kopogtat az ajtónkon a szeptember, vagyis az iskolakezdés időpontja, melytől oly sokunkban automatikusan gyomorgörcs alakul ki, még akkor is, ha már közel sem vagyunk iskolások. De vajon ez normális? Normális lenne az, hogy tinik ezrei szorongást élnek meg akkor, ha a tanévkezdésre gondolnak?

Egy friss amerikai kutatás szerint a kamasz lányok 75 százaléka úgy érzi, hogy a tanévkezdés puszta gondolata is szorongással tölti el. Komoly probléma, hogy a fiatalok esetében a tanévkezdés okán kialakult stresszreakció további olyan tüneteket is produkál, mint például a depresszió felerősödése.

Ez azért is különösen szomorú, mert a középiskolásnak semmiképpen nem az a hivatása, hogy traumát okozzon a gyermekeknek, sokkal inkább az útkeresésnek és önmaguk felfedezésének kellene a fókuszban lennie. Azonban az ideális világ úgy tűnik, szertefoszlott és a valóság az, hogy szélsőséges szorongással küzdenek a fiatalok.

Támogatásra van szükségük

A kutatás rámutatott arra, hogy ez egy rendkívül súlyos probléma, mellyel szükséges komolyabban is foglalkozni. Ugyanis ezek az adatok azt sugallják, hogy a gyerekeknek sokkal több támogatásra van szükségük ahhoz, hogy képesek legyenek megbirkózni a problémáikkal, mint amit jelen pillanatban kapnak. Ehhez pedig nemcsak olyan iskolai prevenciós programokra lenne szükség, melyek segítenek a tizenéveseknek felülkerekedni a traumáikon, hanem a szülőknek is vélhetően sokkal több időt kellene tölteni a kamasz gyerekükkel ahhoz, hogy megismerjék annak belső folyamatait, problémáit.

A felmérés szerint a 2021-es adatokhoz képest még tovább romlott a fiatalok mentális egészsége. Ezekből különösen kiemelkedő a tizenéves lányok szorongásának mértéke. A kutatás szerint ugyanis majdnem minden harmadik lány komolyan fontolgatta már az öngyilkosságot. Továbbá minden ötödik lány tapasztalt szexuális erőszakot az elmúlt egy évben. Ezentúl a fiatalok körében a tartós szomorúság és reménytelenség szintje egyre magasabb, és romló tendenciát mutat.

Forrás: Getty Images
Egy új kutatás szerint rengeteg fiatal küzd szorongással.

Az iskolák szerepe

Ugyan a felmérés amerikai diákok adatai alapján készült, mégis kétségem sincs arról, hogy Magyarországon is hasonlóképpen alakulhatnak az arányok. Sajnálatos módon a fiatalok mentális egészsége az egyre torzuló világ, és az őket érő túl sok impulzus folytán egyre kritikusabb állapotban van. Erre pedig az oktatási intézményeknek is szükséges felkészülnie olyan iskolai prevenciók, szolgáltatások formájában, melyek segíti a diákok boldogulását a világban.

Miért szoronganak ennyire a fiatalok?

A kutatások szerint három fő tényező miatt oly jelentős a fiatalokban megjelenő szorongás érzése, melyeket az alábbiakban sorolunk fel:

A túlterheltség

Sok szülő jót akar a gyermekének, ezért számos különórára íratja be, hiszen úgy véli, a fejlődése szempontjából ez elengedhetetlen. Azonban a sokfelé oszló figyelem jelentős módon csökkenti bennük a fókuszt, és növeli a megfelelési kényszer kialakulását, és nem utolsó sorban borzasztóan leterheli őket.

Az izoláció és a magány

Kutatások szerint a Covid óta a gyermekekben különösen megnőtt a magánytól való félelem, és annak folyamatos érzése. Ezentúl az sem segít a helyzeten, hogy a legtöbb fiatal már inkább online éli a mindennapjait, nem pedig valós, élő, kézzel fogható kapcsolatokban. Így annak ellenére, hogy számos online kapcsolata van, attól még érezheti magát borzasztóan magányosnak.

A felborult a napi rutin

A kutatás arra is rávilágított, hogy a legtöbb tinédzsernél a hajnalig tartó filmezések, TikTokozások miatt kialvatlanság jelentkezik.

Milyen tünetei vannak a szorongásnak?

Fontos tudni, hogy a legtöbb esetben a szorongás pszichoszomatikus tünetekben jelentkezik, melyek a következők lehetnek:

  • gyomorfájdalom
  • fejfájás
  • hányás
  • hasmenés

Amennyiben gyakorta tapasztalod ezeket a tüneteket a gyermeked esetében, és emellett úgy érzed, hogy ezek vélhetően mentális okokra eredeztethetőek vissza, akkor érdemes lehet szakember segítségét kérned. Ugyanis a tartós, kóros stressz komoly hatással van gyermeked egészségügyi állapotára.

Forrás: Getty Images
A szülőknek fontos szerepe van abban, hogy időben észrevegyék, ha a gyermeküknek problémája van.

Mit tehetünk szülőként a gyermekünk mentális egészségéért?

Beszélgess vele őszintén

Ahhoz, hogy gyermeked megossza veled a problémáit, elengedhetetlen, hogy őszinte és szoros kapcsolatban legyél vele, ehhez pedig szükségszerű, hogy minőségi időt töltsetek el egymás társaságában. Beszélgess vele hosszan és sokat, hallgasd meg, és legyél vele türelmes. Érdemes például konkrét dolgokra is rákérdezni, ugyanis előfordulhat, hogy gyermeked magától nem azzal rukkol elő, hogy bántalmazták az iskolában vagy éppen csúfolták. Kérdezz rá, és próbáld megérteni a problémáit.

Legyen napi rutinja

Mint már a fentiekben is említettük, az egyik legnagyobb probléma, hogy a gyermekeknek nincsen megfelelő napi rutinja. Bizony, ennek okán gyakran elhúzódik a lefekvés ideje, és lehet, hogy fogalmad sincs róla, de gyermeked hosszú éjszakába nyúlóan nézi a különböző videókat. Ezért jó döntés lehet a napi rutin bevezetése, mely során például nem engeded meg neki, hogy lefekvés után telefonozzon, így biztosítva, hogy legalább 7-8 órát tudjon aludni, még akkor is, ha reggel 6-kor kel.

Közös időtöltésesek

Mint már az előbbiekben is említettük a minőségi idő elengedhetetlen. Éppen ezért törekedj arra, hogy a család egésze töltsön együtt közös időt. Lehet ez akár a mindennapi közös vacsora ideje, közös kutyasétáltatás, vagy egy hétvégi nagy kirándulás, netalán egy kis shoppingolás, a lényeg az, hogy együtt legyetek és beszélgessetek. Így, ha valami problémával küzd a gyermeked, az hamar a felszínre kerülhet.

Amennyiben pedig úgy ítéled meg, hogy gyermeked kóros depresszióval, szorongással küzd, akkor ne félj szakemberhez fordulni. Hiszen gyermeked testi, lelki egészsége a lehető legfontosabb.