7 jel, hogy a gyereked szorong az iskolában: súlyos problémát okozhat, ha figyelmen kívül hagyod a jeleket

Borítókép: 7 jel, hogy a gyereked szorong az iskolában: súlyos problémát okozhat, ha figyelmen kívül hagyod a jeleket Forrás: pexels/Andrea Piacquaido
Nem akar iskolába menni, mindent megtesz azért, hogy ne kelljen megírni a dolgozatot, és gyakran beteg? Elmondjuk, milyen jelekre figyelj szülőként, hogy észrevedd, ha gond van!

Mindannyian átélünk olyan helyzeteket, amelyek közben szorongunk, azonban mindez akkor válik igazán komoly problémává a gyerekeknél (is), amikor visszatartja őket az új lehetőségek kipróbálásától, a barátaikkal való együttléttől, vagy egyáltalán az iskolai tanórákon való részvételtől.

A gyerekek szorongását nem feltétlen könnyű észrevenni, hiszen arra, hogy a gyerek nem szívesen jár iskolába, vagy nem csinálja meg a leckéjét, könnyű rásütni a lusta és felelőtlen bélyeget. Van azonban több olyan jel is, amit kontextusban érdemes értelmezni.

Feszült

Ha a gyereked gyakran ideges, nyugtalan és olyan dolgok is irritálják, amik előzőleg nem, akkor kezdhetsz gyanakodni. Ha nehezen koncentrál, ha a hétköznapi apróságokon is sokat agyal, akkor nagy eséllyel szorong. Az is előfordulhat, hogy a szorongás miatt olyan dolgokat tesz, amik eddig nem voltak rá jellemzők: ha például szorong egy dolgozat miatt, akkor csinálhat valamit, ami miatt kiküldhetik az óráról, így nem kell szembesülnie a szorongása tárgyával.

Gyakori fejfájás, izzadás

Magában a fejfájásra nem lehet azt mondani, hogy a szorongás jele, inkább mintákat keress, azaz figyeld meg, hogy mikor fáj a gyerek feje, és kíséri-e más tünet!

Forrás: pexels/Oleksandr P

A fejfájás, a szédülés, az izzadás, a hányinger és a gyomorpanaszok, valamint a túlzott fáradtság is lehetnek a szorongás jelei. Sőt, a megváltozott étvágy és a megmagyarázhatatlan és sűrű megbetegedések is figyelmeztethetnek arra, hogy valami nincs rendben.

Romló teljesítmény

Az iskola miatti szorongás egyik legjellemzőbb jele a romló tanulmányi eredmény. Egyrészt azért is, mert a sok betegség miatt a gyerek lemaradhat a tananyagban, másrészt a koncentrációs problémák sem segítenek a helyzeten. Ha a gyereked gyakran halogat, ha arra panaszkodik, hogy túl soknak érzi a feladatait, akkor mindenképpen érdemes mélyebbre ásnod.

Pánikrohamok

A pánikroham tünetei sokfélék lehetnek, és nemcsak az adott személy toleranciaküszöbétől függenek, hanem a szituációktól is. A zsibbadás, a mellkasi fájdalom, az izzadás, a remegés, a zihálás, a szédülés mind lehetnek a pánikroham fizikai tünetei. Ezek azonban nemcsak iskolai napokon, hanem teljesen nyugodt környezetben is megjelenhetnek, ezért, ha ezeket tapasztaljátok, mindenképpen beszélgess el a gyerekeddel, hogy mi okoz neki stresszt!

Iskola ignorálása

Az iskolai szorongás egyik legnyilvánvalóbb jele az iskola elutasítása. Persze az, hogy a gyereked nem akar iskolába menni, még nem jelenti azt, hogy szorong, de ha a reakciója heves, és jóformán bármire képes, hogy elkerülje a sulit, az már más szintre emeli a problémát.

Forrás: pexels/RDNE Stock Project

Dührohamok

A kiszámíthatatlan viselkedés és a dührohamok is a gyerek szorongását jelezhetik. Előfordulhat például olyan, hogy valami miatt nem tud aznap iskolába menni, és emiatt dührohamot kap, mert fél, hogy kimarad az iskolából – ez ugyan pont az ellentettje az iskolafóbiának, de ugyanúgy szorongásra utal, csak ebben az esetben a szeparációs szorongás jele.

A tökéletesség megszállottja

A teljesítménykényszert a szülők akár pozitívumnak is megélhetik, mert a legtöbbször az ilyesfajta szorongásnak jó jegy az eredménye. De nagyon nagy red flag, ha a gyereked mindig tökéletesen akar teljesíteni, ha mindig ő akar a legjobb lenni, és ha nem éri el a kitűzött célt, akkor önhibáztatásba, önbántásba kezd. Ez hosszú távon erősen rombolja az önbecsülését, és biztos, hogy a felnőtt éveire is hatással lesz.