Így kezeljük a gyermekkori fejfájást! - A gyermekkori fejfájás okai, tünetei és kezelése

gyermekkori fejfájás Forrás: Getty Images
Már megint fáj a gyerek feje? Sajnos nem is olyan ritka jelenség, mint azt elsőre gondolnád! Mit tehet ilyenkor a szülő, hogyan veheti észre időben az erősödő fejfájás jeleit, hogyan csillapíthatja a fájdalmat és vajon megelőzhető-e a kialakulása? Utánajártunk!

Támogatott tartalom

Azt gondolnánk, a fejfájás gyakoribb a felnőttek körében és gyerekek esetében csak nagyon ritkán fordul elő, pedig erre a kellemetlen tünetre már akár 6-8 évesek is rendszeresen panaszkodnak. Habár a fejfájás csak ritkán jelzi komolyabb betegség meglétét [1], mégis jelentősen kihathat a mindennapjaikra, ha hosszabb ideje fennállnak a tünetek, ezért érdemes mielőbb elkezdeni a kezelését.

Melyek a gyermekkori fejfájás tünetei?

A gyermekek fejfájása hasonló tünetekkel jár, mint a felnőtteké: fáradtak, ingerlékenyek lehetnek, gyengül a motivációjuk és a koncentrációs képességük, ez pedig akár a tanulmányi eredményeikre is kihathat. A felnőttek számára azonban nem mindig egyértelmű, hogy gyermeküknek fáj a feje, mivel a tünetek sokszor szinte láthatatlanok.

Milyen jelekre érdemes figyelni szülőként?

A gyermekek fejfájásának öt tipikus jele van:

  1. Nyugtalanság, irritált hangulat
  2. Fáradtság, levertség
  3. Nincs kedvük játszani, tv-t nézni
  4. Csendesebbek a megszokottnál
  5. Sápadtak, verejtékeznek
gyermekkori fejfájás
Forrás: Getty Images

Mi okozhat fejfájást gyermekkorban?

Negatív hatással lehet a gyermekek egészségére, és fejfájást válthat ki a stressz, a fáradtság és az alváshiány, a növekvő képernyőidő, a gyakran késő éjszakába nyúló „kütyüzés”, de a rossz étkezési szokások is. Nem is gondolnánk, de bizonyos ételek és italok, például a nátrium-glutamát vagy a koffein képesek aktiválni a fájdalmat, a főétkezések kihagyása pedig a vércukorszint leesése miatt idézi elő a kellemetlen jelenséget. A dehidratáció, különösen nyáron, nagyon gyakori kiváltója a fejfájásnak és további ok lehet a szem romlása, a látászavarok, ilyenkor ugyanis az agy próbálja kompenzálni a látás romlását, azonban ez a megerőltető és fárasztó munka fájdalmat okozhat, az izmok begörcsölnek a koncentrációba és ugyanez a működési mechanizmus érvényesül a rossz testtartás miatt is. A hormonális változások szintén negatívan hatnak az általános állapotra, lányoknál például tipikus a menstruáció első napjaiban jelentkező görcsös fejfájás a hormonszint ingadozása miatt [2].

Közeledik az iskolakezdés és a szülők tapasztalata szerint ilyenkor a gyermekeik körében is gyakrabban jelentkezik fejfájás, ami bizony pszichoszomatikus tünet is lehet. Az iskolai teljesítménykényszer, a túlterheltség, a folyamatos idegfeszültség, a beilleszkedési problémák, a stressz és a szorongás is bizonyítottan a fejfájás kiváltó okai közé tartozik. Iskolakezdéskor pedig gyakori, hogy a pszichoszomatikus tünetek – a fejfájás, a hasfájás és a hányinger- felerősödnek, érdemes erre odafigyelni és megkeresni a hatékony gyógymódot.

A felnőttekhez hasonlóan a gyermekeknél is 3 fő fejfájás típust [3] különböztetünk meg:

  • Migrén - lüktető fájdalomként nyilvánul meg, hányinger és hasi fájdalom kísérheti;
  • Tenziós típusú fejfájás - állandó fájdalom, enyhe vagy mérsékelt, a fej mindkét oldalán érezhető;
  • Cluster típusú fejfájás - epizodikus fájdalom (naponta akár 8-szor is jelentkezhet), amely a fej egyik oldalán érezhető és kevesebb, mint 3 órán át tart.

A szakértők szerint a gyermekkori fejfájás mögött ritkán húzódik krónikus betegség, így a fájdalom sem tartós. Ha mégis jelentkezik fejfájás, a szülők sokat segíthetnek, ha odafigyelnek a fiatalok jelzéseire és komolyan veszik a panaszokat. A hatékony kezeléssel ugyanis visszatér a gyerekek jókedve, motivációja és az iskolát sem kell kihagyniuk.

Hogyan kezeljük gyermekünk fejfájását hatékonyan?

Vannak hagyományosan bevált praktikák, melyekhez a szülők szinte ösztönösen nyúlnak: segíthet, ha jól átszellőztetett, elsötétített és csendes szobában fektetjük le gyermekünket, ha a homlokukra, szemükre hűvös vizes borogatást teszünk, és ösztönözzük őket, hogy pihenjenek, aludjanak és sok (természetesen koffeinmentes) folyadékot igyanak. Ilyenkor célszerű felfüggeszteni egy időre a számítógépezést, a tévénézést és minden fókuszálást, koncentrációt igénylő tevékenység is [4].

gyermekkori fejfájás kezelése
Forrás: Getty Images

Ha gyors segítségre van szükség, már a fájdalom kezdeti szakaszában érdemes fájdalomcsillapítót alkalmazni. Az anyukák számára már jól ismert Nurofen termékcsalád Nurofen Non-Aqua tagja kimondottan gyermekek számára lett kifejlesztetve, hatékonyan segít a fájdalom csillapításában és már 6 éves kortól adható, szájban oldódó tabletta, bevételéhez még vízre sincs szükség, az íze kellemesen citromos, így lenyelése még azoknak sem okoz gondot, akiknek nehezen megy a szilárd tabletták bevétele vagy ódzkodnak a keserű íztől.

Kiknél alkalmazható a Nurofen Non-Aqua fejfájás csillapítására?

6 éves kor felett minden korosztálynál biztonságosan alkalmazható, de életkortól függően eltérő dózisban adható.

Beszéljünk a megelőzésről is!

A fejfájás megelőzésében sokat segíthetnek az olyan egyszerű életmódbeli változtatások, mint a rendszeres testmozgás bevezetése a gyermekünk mindennapjaiba - lehetőség szerint a friss levegőn -, több zöldség és gyümölcs fogyasztása és az elegendő alvás. Kerülni kell az olyan tevékenységeket és ételeket, italokat, melyek rendszerint fejfájást váltanak ki. Ügyeljünk arra is, hogy gyermekünk életmódja ne legyen számára megterhelő, iskolai feladatai harmonikusan vegyüljenek a különféle szabadidős tevékenységekkel, az aktív időszakok mellett mindig jusson elegendő idő pihenésre és kikapcsolódásra is.

Mivel mindig elsősorban a kiváltó okot kell megkeresni, nagy segítséget jelenthet a fejfájásnapló, amelyet akár papíron, akár okostelefonon is vezethetünk. A fejfájás körülményeinek rögzítése hasznos információ az orvosnak is, a kirajzolódó mintázatból ugyanis egyértelműen be tudjuk majd azonosítani, mit kell kiiktatni gyermekünk étrendjéből és napirendjéből.

Ha ezek a módszerek sem segítek, a fiatalok igényeinek megfelelő fájdalomcsillapító gyógyszerkészítmények is rendelkezésre állnak. Ha azonban nem egyszeri fejfájásról van szó, hanem többszöri, folyamatos panaszról, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni a gyermekünkkel [5].

A Nurofen Non-Aqua 200mg szájban diszpergálódó tabletta ibuprofen tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszerkészítmény. Forgalmazó: Reckitt Benckiser Kft. 1113 Budapest, Bocskai út 134-146. Tel.: (+36) 1 250 8399 E-mail: [email protected] | RKT-M-34768

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!