Aggódsz, hogy gyermeked hogyan fogadja az ovi- vagy sulikezdést? Ezekkel a szuper trükkökkel segíthetsz neki!

Borítókép: Aggódsz, hogy gyermeked hogyan fogadja az ovi- vagy sulikezdést? Ezekkel a szuper trükkökkel segíthetsz neki! Forrás: Unsplash / Element5 Digital
A változás sosem egyszerű. Nekünk, felnőtteknek, és nincs ez másképp a gyerekeknél sem. Sőt! Gondolj csak bele: véget ér a nyár, és az önfeledt strandolás és játékok helyett újra oviba kell járniuk vagy be kell ülniük az iskolapadba. Ez évről évre kihívást jelent mind a szülők, mind a gyermekek számára. De akkor különösen nehéz lehet, ha újként csöppenünk be az adott helyzetbe, azaz most kezdjük a beszoktatást. Összeállításunkban most olyan tippeket és termékeket gyűjtöttünk össze, amelyek mindenki számára megkönnyíthetik ezt a nehéz időszakot.

Tisztán emlékszem arra az időszakra, amikor az ovi véget ért, és egy szuper vakáció után, izgatottan, mégis görcsbe szorult gyomorral ültem az iskolapadban, és vártam, hogy mi fog történni. Új társaságba és új szabályok közé becsöppenni, megtanulni alkalmazkodni és helyt állni sokszor még nekünk, felnőtteknek is komoly nehézségekkel jár, elég ha például a munkahelyváltásra gondolunk. Ezért is különösen fontos, hogy figyeljünk a gyerekekre, és gondos felkészítés előzze meg a beilleszkedési folyamatot.

Mire figyelj?

Először is: zárjátok le méltóképpen a nyarat. A rengeteg élmény és kaland hirtelen véget ér, ezért erős lehet a váltás, úgyhogy mielőtt elindul a tanítási félév, tűzzetek ki egy konkrét időpontot és programot augusztusban, amikor egy igazán emlékezetes programmal búcsúzhattok el a nyártól. Legyen az egy közös családi strandolás, kirándulás vagy sütögetés, érezzétek jól magatok, és engedjétek el a stresszes feladatokat egy napra!

Fokozatosan változtassatok a napirenden!

Nyáron hajlamosak vagyunk több mindent megengedni a gyerekeknek, ez vonatkozik a késői lefekvésre, amely rögtön magával hozza, hogy később is kelnek majd másnap. Pár héttel a szeptemberi kezdés előtt viszont érdemes rövidíteni az estéket, időben ágyba fektetni a gyerekeket, így fokozatosan hozzászokhatnak a koránkeléshez is. Ha nincs meg a kellő átmenet a két időszak között, az nehezítheti az intézménybe szokást is.

Forrás: Unsplash / Kenny Eliason
Az új időszak izgalmas a gyerekeknek, de félelmet vagy szorongást is okozhat bennük.

Lelkileg is készítsd fel a gyereket a változásra!

Az alváson és a fizikai átálláson túl fontos a lelki folyamatok egyensúlyban tartása is. Beszélgessetek minél többet az elkövetkező időszakról, főleg ha a gyerek nem a megszokott környezetbe tér vissza, hanem egy új közegbe kerül éppen. Akár el is sétálhattok az új óvoda vagy iskola felé, hogy jobban megismerhessétek a környéket, és játékosan meséld el gyermekednek, hogy mikkel fog telni a napja szeptembertől. Ha úgy érzed, hogy szorong vagy fél az ismeretlentől, próbáld meg megnyugtatni saját személyes pozitív emlékeiddel azzal kapcsolatban, hogy te hogyan élted át ezt az időszakot. A gyerekek imádják ezeket a történeteket, szeretnének hasonlítani a szüleikre, ezáltal sokkal bátrabbnak érezhetik magukat.

Ha mégis úgy érzed, hogy nem lesz egyszerű a szeptemberi ovi- vagy sulikezdés, összegyűjtöttünk pár tuti tippet és terméket, amelyek garantáltan megkönnyíthetitek ezt a nehéz, de annál izgalmasabb időszakot!