JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Kisgyerekkel repülsz? Túlélőtippek, hogy teljesen stresszmentes legyen az utazás

Borítókép: Kisgyerekkel repülsz? Túlélőtippek, hogy teljesen stresszmentes legyen az utazás Forrás: Unsplash/Paul Hanaoka
„Az út a fontos, nem a cél" hangzik a híres mondás, ami különösen igaz, ha csecsemővel, totyogóval és/vagy ovissal utazol repülővel. Hogy zökkenőmentesen induljon a vakáció, összegyűjtöttük a legjobb tanácsokat a témában tapasztalt anyukáktól, stewardessektől és pilótáktól.

Gyerekkel repülés

A gyereksírástól vagy viháncolástól hangos repülőút még akkor is kellemetlen tud lenni, ha nem hozzád tartozik a kis „zajforrás". De persze még rosszabb a helyzet, ha a te gyerkőcödről van szó, és miközben mindent bevetsz, hogy megnyugtasd, a vérnyomásod gyorsabban emelkedik, mint felszállás után a repülő a levegőben. Nem beszélve arról, hogy a repülőtéren sem egyszerű átnavigálni a családot anélkül, hogy elveszítsd a bőröndöt és a maradék türelmedet. Nem fogunk becsapni: a gyerekkel repülés nem éppen egyszerű… ám ha előre felkészülsz, felejthetetlen emlékek várnak.

Hova ülhet a gyerek a repülőn?

Kezdjük ezzel a fontos kérdéssel, ami nemcsak a költségek tekintetében számít. A gyerekek viteldíja egyébként is légitársaságonként változik, de általánosságban elmondható, hogy 2 éves korig kedvezményes. A második születésnapja (figyelj rá, hogy nem a jegyvásárlás, hanem az utazás időpontja a mérvadó) előtt ugyanis még nem kell külön helyet foglalni neki, hanem a felnőtt kísérő ölében utazik. Csecsemőket lehet altatni a speciális lehajtható bölcsőben is, de ez nem minden ülés előtt található.

Másik opció, hogy autós hordozót visztek magatokkal, amit a repülőgép ülésére tudtok rögzíteni, viszont ez esetben külön jegyet kell vásárolni a picinek is. A fapados légitársaságok pedig külön díjat számítanak fel arra is, ha előre be szeretnéd biztosítani a helyeteket (igen, még akkor is, ha kisbabával utazik apa és anya), ám érdemes erre pluszban szánni, nehogy a reptéren véletlenszerűen kiosztott ülések a gép két távoli pontján legyenek. Előfordulhat azonban, hogy ha két 2 évesnél fiatalabb gyerekkel utaztok, nem ülhettek egymás mellé, mert nincs annyi plusz oxigénmaszk soronként.

Forrás: Unsplash/Hanson Lu
A repülés gyerekkel is lehet stresszmentes, ha megfogadod tanácsainkat!

Bőrönd, kézi poggyász és társaik

Foglalás előtt járj utána, hogy az adott járatra mekkora méretű és hány darab bőröndöt tudsz feladni, illetve milyet és mennyit tudsz felvinni magaddal a fedélzetre. Van, ahol csak a felnőttnek engedélyeznek csomagot, de a legtöbb légitársaság a gyerekeknek is külön számolja. Persze minél kevesebb a pakkotok, annál egyszerűbb dolgod lesz, de lássuk be, egy kisgyerekes utazást lehetetlenség megúszni egyetlen kézipoggyásszal. És ha már a kézipoggyásznál tartunk: célszerű inkább a kisebb méretűt vinni a repülőre (és abból akár kettőt, ha a légitársaság engedi), mert a nagyobbak sokszor a helyhiány miatt az utolsó pillanatban a csomagtérbe kerülhetnek, illetve bonyolultabb előhalászni belőlük, amire éppen szükség van. Az ovis gyerekek kaphatnak akár saját húzós bőröndöt is. Bár a kemény, mókás formájú darabokba ugyan nem sok mindent tudsz belepakolni, de elszórakoztatják a kis örökmozgókat, és várakozás közben rájuk is ülhetnek, így sokszor jól jönnek.

A harapnivalótól a játékokig

Pakolás közben valószínűleg sok szülő kívánja, hogy bárcsak kölcsönvehetné Hermione feneketlen varázstáskáját a Harry Potter utolsó részéből. Sajnos ezzel nem tudunk szolgálni, de néhány praktikus tanáccsal igen, hogy minden szükséges holmi beférjen a kézipoggyászba. Jó hír, hogy 2 éves kor alatt tápszert, lefejt anyatejet, bébiételt nyugodtan csomagolhatsz, nem kell betartani a folyadékokra vonatkozó max. 100 ml szabályt. A légiutas kísérők pedig szívesen megmelegítik az ételt a picinek, ahogy meleg vizet is tudnak adni (még a fapados járatokon is). A tasakos gyümölcspüré is praktikus, mivel kanál sem kell hozzá. A nagyobbaknak is érdemes valamilyen rágcsával készülni, ami inkább cukormentes legyen, hogy ne pörögjenek fel a kelleténél jobban.

Forrás: Unsplash/Steven Thompson
Ha viszel rágcsát, az mindenképp cukormentes legyen, hogy ne a repülőn pörögjön fel a gyerek.

Nem hiányozhat persze a táskádból a pelenka, váltóruha (neked is, nemcsak a gyerekeknek!), cumi vagy rágóka (a nyomásváltozás miatt ajánlott akkor is, ha egyébként nem szereti a baba), törlőkendő, papírzsepi, alvós állatka, na és néhány kis játék sem. Ha mindenki kap az útra egy-egy új játékszert, az kellő időre leköti, és kevésbé fog sírni a duty free boltban kapható méregdrága plüssállatért. Fiús anyukák, figyelem! Bármennyire is szeretik a gyerekek, fegyverre emlékeztető játékot nem szabad felvinni a repülőre, szóval ez nem jó alkalom rendőröset, katonásat játszani.

Teljes menetfelszerelésben

Te viszont könnyen katonának érezheted magad a sok cuccot cipelve, még akkor is, ha egyenruhát nem húzol. A lezser, zsebes nadrág viszont erősen ajánlott, ahogy a kényelmes cipő és a laza póló is. Ha fázós vagy, készíts be magadnak egy vékony kardigánt is, mert a repülőn hűvös lehet még akkor is, ha a trópusokra utaztok. Ugyanezen okból a gyerekeket is érdemes rétegesen öltöztetni, viszont a sapka, a kendő, a kalap és hasonlók inkább a bőröndbe kerüljenek, különben szinte garantált, hogy valahol útközben elkallódnak, és aztán jön a bömbölés. A ruha színe sem mindegy: ha aggódsz amiatt, hogy elkavarodnak a kicsik a tömegben, a szokásos lányos rózsaszín és fiús kék helyett adj rájuk valamilyen rikító színű felsőt.